Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Bezowy tort migdałowo-kokosowy

Katarzyna Smól

16 maja 2015 06:56

Udostępnij
na Facebooku
3
Bezowy tort migdałowo-kokosowy


Gratulererer med dagen Norge!Przed nam najważniejsze Święto w Norwegii, które wymaga właściwej oprawy, także tej kulinarnej. Jeśli ktoś ma ochotę przyłączyć się do świętowania, także przy kawie po paradzie, być może wyłamie się z tradycji pieczenia Pavlowej i skusi się na migdałowo-kokosowy tort bezowy.

Z powodzeniem można nazwać go tortem Rafaello, po różnych próbach pieczenia ciast o tej nazwie ten zdecydowanie najbardziej przypomina mi smak pysznej kokosowej pralinki. Baaaardzo polecam :)


Bezowy tort migdałowo-kokosowy


Składniki na blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

Z podanych składników powstaną 3 blaty, można je piec jednocześnie, przygotowałam więc dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, na których narysowałam 3 okręgi o średnicy ok. 20 cm (muszą mieć ok. 1-2 cm. luzu od siebie i brzegów, bo lekko się rozrosną).

Bezowy tort migdałowo-kokosowy

Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodałam zmielone migdały i przemieszałam szpatułką. Masę wyłożyłam na narysowane okręgi, wierzch posypałam płatkami migdałów. Piekłam je 1 godz. i 20 min. w 150 stopniach. Studziłam w piekarniku.


Składniki na kokosowy krem:

  • 2/3 szklanki krem fløte (kremówki)
  • 400 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego Malibu

 

Bezowy tort migdałowo-kokosowy

 

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubiłam do uzyskania gęstej masy. Dodałam cukier, wiórki, Malibu i wymieszałam. Masą przekładałam blaty, posmarowałam także górę tortu. Tort posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Tort przed podaniem warto schłodzić przez noc.

Smacznego!

Przepis pochodzi za strony www.mojewypieki.com, przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Karolina Kurek

17-05-2015 02:00

Przepis spisany wypróbujemy☺

Anna Bak

16-05-2015 10:09

Redakcja MN napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Bezowy tort migdałowo-kokosowy


"Gratuleren med dagen"

Skoro "norweska jezyk trudna jezyk", to moze lepiej darowac sobie norweskie zwroty i pozostac przy ich polskich odpowiednikach (zakladajac, ze jezyk polski Kasia opanowala w stopniu zadowalajacym )

Byk Miks

16-05-2015 09:50

najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem nr 2 to to z zieloną polewą.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok