Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Babka marmurkowa

Katarzyna Smól

11 stycznia 2014 06:04

Udostępnij
na Facebooku
Babka marmurkowa


Mamy weekend, więc może by tak skusić się na tradycyjne niedzielene ciasto? Klasyczny przepis, dobrze znany smak - pyszna babka marmurkowa
 

Nasza ulubiona. U nas każdy szuka kawałka z największą ilością ciemnego ciasta :) Polecam ją piec w formie do babek (próbowałam w kwadratowej i nie wyrosła tak dobrze). A propos formy to moja jest chyba starsza ode mnie, dostałam ją dawno temu od babci, jeszcze wtedy kiedy byłam przekonana, że ja to na pewno nie będę gotować, ani piec ;)


Składniki:


- 6 jajek

- 200 g cukru

- 200 g mąki ziemniaczanej

- 200 g mąki pszennej

- 100 g margaryny

- 1/2 szklanki mleka

- olejek migdałowy

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- czubata łyżka kakao


składniki



Rozcieram margarynę z cukrem, dodając go powoli i stopniowo. Do dobrze utartej masy dodaję po jednym jajku cały czas ucierając, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję resztę składników. Formę na babkę smaruję masłem lub margaryną i posypuję delikatnie bułką tartą. Rozlewam równomiernie ciasto zostawiając w misce ok. 1/4 całości. Do tej częsci dodaję przesiane kakao (żeby było bez grudek), dobrze mieszam i dolewam do formy. Można delikatnie przemieszać całość widelcem, wtedy babka będzie wyglądała bardziej marmurkowo. Piekę ok. 45 min. w 180 stopniach. Babka zawsze mi pęka, ale za to jest pięknie wyrośnięta.

Smacznego :)


babka marmurkowa

babka marmurkowa

babka marmurkowa



Zapraszam na moją stronę na facebooku.




Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok