Kotleciki rybne można podawać np. z pomidorkami koktajlowymi
fot. Katarzyna Smól
Wystarczą ziemniaki i odrobina tuńczyka, aby stworzyć chrupiące placuszki, które można podawać z lekką sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami
Placuszki są aromatyczne i chrupiące, a smak ryby jest delikatny, dzięki czemu po taki posiłek chętnie sięgają również dzieci, które na co dzień nie przepadają za rybami.
Składniki na kotlety:
– 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g tuńczyka w puszce w sosie własnym (może być też łosoś) – 15 g roztopionego masła – szczypta pieprzu cayenne – skórka otarta z połowy cytryny – sól, pieprz – 1 jajko
Składniki na panierkę:
– 2 jajka – ok. 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę, tuńczyka odsączam na sitku. Wszystkie składniki na placuszki mieszam ze sobą i formuję małe pękate placuszki. Układam je na tacy wyłożonej folią i gotowe wkładam do lodówki na ok. godzinę. Następnie obtaczam je w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Smażę placuszki na patelni z odrobiną oleju. Polecam podać je z lekką sałatką i purée z batatów. Przepis opracowany na podstawie pomysłu Nigelli Lawson. Smacznego!
Placuszki rybne to pożywny i smaczny posiłek
fot. Katarzyna Smól
Placuszki są aromatyczne i chrupiące, a smak ryby jest delikatny
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.