Kuchnia
Aromatyczne placuszki rybne – prosty przepis na sobotni obiad

Kotleciki rybne można podawać np. z pomidorkami koktajlowymi fot. Katarzyna Smól
Wystarczą ziemniaki i odrobina tuńczyka, aby stworzyć chrupiące placuszki, które można podawać z lekką sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami
Placuszki są aromatyczne i chrupiące, a smak ryby jest delikatny, dzięki czemu po taki posiłek chętnie sięgają również dzieci, które na co dzień nie przepadają za rybami.
Składniki na kotlety:
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 400 g tuńczyka w puszce w sosie własnym (może być też łosoś)
– 15 g roztopionego masła
– szczypta pieprzu cayenne
– skórka otarta z połowy cytryny
– sól, pieprz
– 1 jajko
– 400 g tuńczyka w puszce w sosie własnym (może być też łosoś)
– 15 g roztopionego masła
– szczypta pieprzu cayenne
– skórka otarta z połowy cytryny
– sól, pieprz
– 1 jajko
Składniki na panierkę:
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki bułki tartej
– ok. 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę, tuńczyka odsączam na sitku. Wszystkie składniki na placuszki mieszam ze sobą i formuję małe pękate placuszki. Układam je na tacy wyłożonej folią i gotowe wkładam do lodówki na ok. godzinę. Następnie obtaczam je w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Smażę placuszki na patelni z odrobiną oleju. Polecam podać je z lekką sałatką i purée z batatów. Przepis opracowany na podstawie pomysłu Nigelli Lawson.
Smacznego!
Smacznego!

Reklama
To może Cię zainteresować
13