Trufelki z białą czekoladą w kokosie

Jeśli jesteście jeszcze w walentynkowym nastroju, to zachęcam do zrobienia w bardzo szybki i łatwy sposób przepysznych trufelków. Ładnie zapakowane zapewne sprawią radość obdarowanej osobie :) Do ich przygotowania można wykorzystać kruche ciasteczka lub biszkopty.
Składniki:
- 200 g pokruszonych ciasteczek (lub biszkoptów, ciasta biszkoptowego, u mnie były to herbatniki korzenne, który zmiękły i nie cieszyły się już powodzeniem na stole)
- 150-200 g kesamu (lub innego serka homogenizowanego)
- 100 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
Ciasteczka rozkruszyłam w blenderze na proszek. Dodałam kesam i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (ostudzoną), wymieszałam. Gdyby masa była zbyt sypka, dodajcie więcej kesamu. Kiedy masa była już zwarta, ulepiłam z niej małe kulki (ok. 25 szt.), każdą obtoczyłam delikatnie w wiórkach kokosowych. Gotowe trufelki odłożyłam do lodówki (potrzeba co najmniej pół godziny).
Smacznego :)



Zapraszam na moją stronę na facebooku.

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.