Kuchnia
Sałatka z tuńczykiem
3

Dziś zdrowa propozycja na drugie śniadania. Sałata z tuńczykiem, jajkiem i avocado oraz lekkim sosem cytrynowym. Polecam na piknik :)
Składniki:
- opakowanie ulubionych sałat
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 avocado

Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- kilka kropel octu balsamicznego najlepiej cytrynowego
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól do smaku
Przygotowanie:

Składniki na sos mieszam ze sobą. Jajka gotuję na półtrwado (tak, aby żółtko było lekko miękkie). Po ostudzeniu dzielę na ósemki lub ćwiartki. Tuńczyka odsączam z zalewy, avocado wydrążam za pomocą łyżeczki. Wszystkie składniki układam na sałacie i polewam sosem. Sałatkę możecie także wzbogacić ulubionymi ziarnami np. słonecznikiem. Smacznego :)
Przepis i zdjęcia autorstwa Katarzyny Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama
To może Cię zainteresować
13
06-07-2015 20:55
0
-1
Zgłoś
06-07-2015 19:18
1
0
Zgłoś