Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Pyszne dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe

Katarzyna Smól

31 października 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
 Pyszne dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe

Katarzyna Smól

W ten weekend w kuchni rządzą dynie! Warto połączyć je z odrobiną pomarańczy i cynamonu, żeby uzyskać smaczne, aromatyczne ciasto.
Puszyste ciasto drożdżowe, mocny aromat pomarańczy, słodka dynia, która nadaje ciastu miłego koloru i szczypta cynamonu - to wszystko znajdziecie w dzisiejszym przepisie. Drożdżówka idealnie smakuje, kiedy przed podaniem posmaruje się ją dżemem pomarańczowym.

Składniki:

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 20 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka- 1 szklanka puree z dyni (u mnie bardzo wodniste)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g masła
- 60 g cukru
- pół łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru

Te składniki wkładam do garnuszka i podgrzewam aż się połączą.

Składniki na lukier:

- 1/2 szkanki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Ciasto dyniowo-pomarańczowe
Ciasto dyniowo-pomarańczowe Fot. Katarzyna Smól
Purée z dyni warto zrobić samemu. Można go później użyć do przygotowania zup, ciast, musów oraz sosów. Dynię należy pokroić na małe kawałki i pod przykryciem piec w piekarniku ok. godzinę (aż do rozmiękczenia). Ostudzoną dynię wystarczy zmiksować. W ten sposób otrzymujemy gotowe purée.

Pierwszym krokiem w pieczeniu dyniowej drożdżówki jest zrobienie zaczynu. Mleko podgrzewam, dodaję łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość mieszam i odstawiam garnek na bok, aby drożdże zaczęły rosnąć. W tym czasie roztapiam i studzę masło, roztrzepuję jajko i przesiewam mąkę. Kiedy drożdże są gotowe, łączę ze sobą wszystkie składniki i przez ok. 10 min. wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie lub, jeżeli ciasto bardzo się lepi, użyć w tym celu maszyny do chleba).

Gotowe ciasto odstawiam na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyrabiam je jeszcze raz. Foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia. Dno smaruję roztopionym masłem z cynamonem. Przekładam ciasto do foremki i odstawiam na 30 min. Następnie piekę w 180 stopniach przez 35 min. Przestudzoną drożdżówkę smaruję lukrem.

Smacznego!
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok