Pyszne dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe

Katarzyna Smól
Składniki:
- 20 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka- 1 szklanka puree z dyni (u mnie bardzo wodniste)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g masła
- 60 g cukru
- pół łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
Te składniki wkładam do garnuszka i podgrzewam aż się połączą.
Składniki na lukier:
- 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Pierwszym krokiem w pieczeniu dyniowej drożdżówki jest zrobienie zaczynu. Mleko podgrzewam, dodaję łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Całość mieszam i odstawiam garnek na bok, aby drożdże zaczęły rosnąć. W tym czasie roztapiam i studzę masło, roztrzepuję jajko i przesiewam mąkę. Kiedy drożdże są gotowe, łączę ze sobą wszystkie składniki i przez ok. 10 min. wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie lub, jeżeli ciasto bardzo się lepi, użyć w tym celu maszyny do chleba).
Gotowe ciasto odstawiam na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyrabiam je jeszcze raz. Foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia. Dno smaruję roztopionym masłem z cynamonem. Przekładam ciasto do foremki i odstawiam na 30 min. Następnie piekę w 180 stopniach przez 35 min. Przestudzoną drożdżówkę smaruję lukrem.
Smacznego!

To może Cię zainteresować