Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Orzechowe ciasteczka świąteczne

Katarzyna Smól

20 grudnia 2014 06:34

Udostępnij
na Facebooku
 Orzechowe ciasteczka świąteczne


To pyszne ciasteczka, łatwe do wykonania. Dostałam je kiedyś od przyjaciółki jako prezent świąteczny i od razu poprosiłam o przepis. Pyszny dodatek do grudniowej herbaty.



Składniki:


- 250 g masła;
- 1/3 szklanki cukru;
- 2 niepełne szklanki mąki;
- 1 żółtko;
- 200 g orzechów lub migdałów (najlepiej pół na pół)
.

Orzechowe ciasteczka

Przygotowanie:


Ciasto zagniatam tak jak na kruche wypieki, czyli masło siekam nożem wraz z mąką, cukrem i żółtkiem. Na koniec dodaję zmielone migdały i orzechy, najlepiej jeśli są zmielone drobno, ale nie ma mączkę.

Wyrabiam ciasto krótko do połączenia składników po czym od razu formuję ciasteczka, można rękoma formować kule i lekko je spłaszczyć na blasze, lub nakładać łyżką małe, nieforemne porcje. Ciasteczka piekę na blasze ok. 20-25 min. w 190 stopniach. Smacznego!

Orzechowe ciasteczka
Orzechowe ciasteczka


Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok