Orzechowe ciasteczka świąteczne

To pyszne ciasteczka, łatwe do wykonania. Dostałam je kiedyś od przyjaciółki jako prezent świąteczny i od razu poprosiłam o przepis. Pyszny dodatek do grudniowej herbaty.
Składniki:
- 250 g masła;
- 1/3 szklanki cukru;
- 2 niepełne szklanki mąki;
- 1 żółtko;
- 200 g orzechów lub migdałów (najlepiej pół na pół).

Przygotowanie:
Ciasto zagniatam tak jak na kruche wypieki, czyli masło siekam nożem wraz z mąką, cukrem i żółtkiem. Na koniec dodaję zmielone migdały i orzechy, najlepiej jeśli są zmielone drobno, ale nie ma mączkę.
Wyrabiam ciasto krótko do połączenia składników po czym od razu formuję ciasteczka, można rękoma formować kule i lekko je spłaszczyć na blasze, lub nakładać łyżką małe, nieforemne porcje. Ciasteczka piekę na blasze ok. 20-25 min. w 190 stopniach. Smacznego!


Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.