Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Domowy chleb tostowy

Katarzyna Smól

14 grudnia 2013 06:30

Kopiuj link
 Domowy chleb tostowy

Myślicie, że pieczenie chleba jest za trudne i czasochłonne? Lepiej się więcej nie zastanawiajcie i wypróbujcie ten przepis. Nie pożałujecie!

Lubię ciemne chleby, ale od czasu do czasu mam ogromną ochotę na chrupiącą grzankę pszennego pieczywa, ciepłą, złocistą, z dżemem i miodem... Nie mam jednak przekonania do dostępnych w sklepie chlebów tostowych, ich skład mnie skutecznie odstrasza od jedzenia (zresztą w Polsce miałam ten sam problem). Postanowiłam więc upiec go sama i jeśli także jesteście amatorami złotych grzanek na śniadanie, polecam go Wam do wypróbowania, nie będziecie żałować. Pycha... a kiedy robię bardzo cienkie grzanki smakiem przypominają mi sucharki z dzieciństwa.

dsc06553.jpg


Na podstawie przepisu z tej strony.
Składniki:


- 540 g mąki pszennej
- 310-320 g wody
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mleka w proszku (znalazłam takie w Norwegii, ale bardzo drogie, dodałam więc modyfikowane mleko w proszku dla dzieci)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru


Najpierw drożdże mieszam w łyżką mąki, dodaję trochę wody, tak żeby powstał płynny zaczyn, nie czekam do jego wyrośnięcia. Mieszam ze sobą wszystkie składniki na końcu dodając drożdże (można mikserem). Krótko wyrabiam i odstawiam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.godziny). Następnie przekładam do natłuszczonej keksówki (dł. ok. 30 cm.), lekko spryskuję lub smaruję olejem, nakrywam folią i znów odstawiam do wyrośnięcia na ok. 50 min. (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno piekarnika stawiam żaroodporne naczynie z wodą, aby podczas pieczenia osiągnąć efekt pary, to nada skórce chrupkości. Chleb piekę 30 min., aż stanie się rumiany, następnie wyciągam go z foremki i piekę jeszcze ok. 15 min. do ulubionego stopnia zrumienienia.



dsc06563.jpg

dsc06555.jpg

Zapraszam na moją stronę na facebooku.




❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok