Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Domowy chleb tostowy

Katarzyna Smól

14 grudnia 2013 06:30

Udostępnij
na Facebooku
 Domowy chleb tostowy

Myślicie, że pieczenie chleba jest za trudne i czasochłonne? Lepiej się więcej nie zastanawiajcie i wypróbujcie ten przepis. Nie pożałujecie!

Lubię ciemne chleby, ale od czasu do czasu mam ogromną ochotę na chrupiącą grzankę pszennego pieczywa, ciepłą, złocistą, z dżemem i miodem... Nie mam jednak przekonania do dostępnych w sklepie chlebów tostowych, ich skład mnie skutecznie odstrasza od jedzenia (zresztą w Polsce miałam ten sam problem). Postanowiłam więc upiec go sama i jeśli także jesteście amatorami złotych grzanek na śniadanie, polecam go Wam do wypróbowania, nie będziecie żałować. Pycha... a kiedy robię bardzo cienkie grzanki smakiem przypominają mi sucharki z dzieciństwa.

dsc06553.jpg


Na podstawie przepisu z tej strony.
Składniki:


- 540 g mąki pszennej
- 310-320 g wody
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mleka w proszku (znalazłam takie w Norwegii, ale bardzo drogie, dodałam więc modyfikowane mleko w proszku dla dzieci)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru


Najpierw drożdże mieszam w łyżką mąki, dodaję trochę wody, tak żeby powstał płynny zaczyn, nie czekam do jego wyrośnięcia. Mieszam ze sobą wszystkie składniki na końcu dodając drożdże (można mikserem). Krótko wyrabiam i odstawiam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.godziny). Następnie przekładam do natłuszczonej keksówki (dł. ok. 30 cm.), lekko spryskuję lub smaruję olejem, nakrywam folią i znów odstawiam do wyrośnięcia na ok. 50 min. (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno piekarnika stawiam żaroodporne naczynie z wodą, aby podczas pieczenia osiągnąć efekt pary, to nada skórce chrupkości. Chleb piekę 30 min., aż stanie się rumiany, następnie wyciągam go z foremki i piekę jeszcze ok. 15 min. do ulubionego stopnia zrumienienia.



dsc06563.jpg

dsc06555.jpg

Zapraszam na moją stronę na facebooku.




Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok