Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Bułki z ziarnami

Katarzyna Smól

30 maja 2015 06:08

Kopiuj link
2
 Bułki z ziarnami


Znalazłam kolejny przepis na bułki, którym nie mogę się oprzeć. Są naprawdę świetne - chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pełne ziaren, długo zachowują świeżość, nie kruszą się, ani nie są gliniaste.

To chyba będą moje ulubione bułki :) Może i dla Was okażą się strzałem w dziesiątkę.


Bułki z ziarnami

Składniki:

  • 1 saszetka suchych drożdży (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej z otrębami
  • 1 łyżka soli
  • 180 g ziaren z przewagą słonecznika i dyni, dodatkowo sezam, siemie lniane
  • 30 g oleju
  • 350 g letniej wody

plus:

  • 30 g mąki żytniej
  • 40 g wody
  • 3/4 szklanki różnych ziaren

 

 

Bułki z ziarnami

 

Przygotowanie:

Drożdże zmieszałam z 2 łyżkami wody i 1 łyżką mąki. Dodałam je do mąki z solą i cukrem, dolałam wodę i olej, wymieszałam, potem dodałam ziarna. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut, pod koniec nadal było lekko klejące. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po ok. godzinie ciasto wyłożyłam na stolnicę, chwilę wyrabiałam. Następnie podzieliłam je na 2 części. Każdą uformowałam w wałek, który lekko spłaszczyłam. Z każdego wałka wycinałam kwadraty i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło 12 bułeczek.

Bułki z ziarnami

Bułki odstawiłam na 30 min. do wyrastania. Na koniec posmarowałam je mieszaniną wody i mąki żytniej. Dzięki niej mogłam posypać bułki ziarnami i ziarna nie spadły z bułek po upieczeniu. Bułki piekłam 30 min. w 200 stopniach, ostatnie 10 min. z termoobiegiem, aby bułki ładnie się zarumieniły.


Smacznego :)

Przepis pochodzi za strony przepisnachleb.pl
Zdjęcia i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotwanie w Norwegii


❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Iwona Urbanska

31-05-2015 17:05

Poproszę norweskie nazwy mąki....

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok