Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

co z ubezpieczeniem - Norwegia

Czytali temat:
Mateusz Bosak (489 niezalogowanych)
3 Posty
Andrzej Janowiak
(andree1)
Wiking
Rodzina przebywa w polsce co powinienem zrobic zeby mieli ubezpieczenie .Ja pracuje w norwegii legalnie prosze o jakies wskazowki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
trzeba zlozyc specjalny formularz umiescic w nim żone i dzieci woczas norwegowie wysylaja to do nfz w polsce .oczywiescie razem z formularzem skladasz dotatkowe dokumenty
pozw na prace kontrakt ,nr personalny akt małzenstwa akt urodzenia dzieci,aha i najwazniejsze w tym czasie gdy skladasz formularz rodzina nie moze byc ubezpieczona w pl
moja zona była ubezpieczona w urzedzie pracy ale musiała zrezygnowac bo inaczej jej by nie ubezpieczyli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
aha najwazniejsze wszystko załatwiasz poprzez HELFO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jarus376 napisał:
aha najwazniejsze wszystko załatwiasz poprzez HELFO
najważniejsze to chyba,że druk się nazywa E 109 N
ATTEST FOR REGISTRERING AV ARBEIDSTAKERENS ELLER SELVSTENDINDIG NÆRINGSDRIVENDES FAMILIEMEDLEMMER OG FØRING AV OVERSIKT
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
jak sie zgłsi do helfo i powie ze chce ubezpieczyc rodzinr to dadza formularz jaki potrzeba wazne informacje to co potzxrba itp
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(dorota.kilian@onet.eu)
Wiking
Można też samemu zanieść taki wniosek do NFZ w Twoim mieście i od ręki Ci to zarejestrują... ja tak zrobiłam ostatnio..czasami lepiej zrobić to osobiście znając podejście Norwegów do zalatwiania takich spraw. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jarus376 napisał:
jak sie zgłsi do helfo i powie ze chce ubezpieczyc rodzinr to dadza formularz jaki potrzeba wazne informacje to co potzxrba itp
jakby wiedział jak po norwesku powiedzieć, że chce ubezpieczyć rodzinę, to pewnie i sam by znalazł gdzie ma iść
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Andrzej Janowiak
(andree1)
Wiking
dzieki bardzo juz bylem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty