Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

bezrobotny w nav-jak zgłosić wyjazd? - Norwegia

Czytali temat:
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
Witam
jestem zarejestrowana jako bezrobotna,
4grudnia wylatuje do Polski na Święta czy wystarczy jeśli w NAV zgłoszę to na karcie meldunkowej, czy może powinnam dodatkowo wypełnić jeszcze jakiś formularz?

i jeszcze jedno nie pobieram jeszcze zasiłku bo nie otrzymałam od firmy rozliczenia rocznego, czy mogę złożyć wniosek bez zakończonego roku rozliczeniowego, czy powinnam zrobić to dopiero w styczniu...czy odzyskam pieniądze za zeszły rok (jestem bezrobotna od listopada) ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
GKL napisał:
Witam
jestem zarejestrowana jako bezrobotna,
4grudnia wylatuje do Polski na Święta czy wystarczy jeśli w NAV zgłoszę to na karcie meldunkowej, czy może powinnam dodatkowo wypełnić jeszcze jakiś formularz?

i jeszcze jedno nie pobieram jeszcze zasiłku bo nie otrzymałam od firmy rozliczenia rocznego, czy mogę złożyć wniosek bez zakończonego roku rozliczeniowego, czy powinnam zrobić to dopiero w styczniu...czy odzyskam pieniądze za zeszły rok (jestem bezrobotna od listopada) ?

Możesz jeszcze raz To Samo , tylko tym razem Logicznie i spokojnie ułożyć w zrozumiałe Zdania .
---
Moja Kryształowa Kula Padła , po przeczytaniu Jej ,twojego tekstu , musiałem wymienić bezpiecznik .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
ok
moje pytanie brzmi:
-jeśli jutro chcę lecieć do Polski na święta na okres ok 3 tygodni. Jestem zarejestrowana w navie jako bezrobotna.
Czy wystarczy jeśli zgłoszę to w karcie meldunkowej wysyłanej co 2 tygodnie jako urlop, czy może jest jakiś specjalny formularz, wniosek, lub powinnam pójść i osobiście zgłosić wyjazd?

I drugie dodatkowe pytanie brzmi:
-W Navie jestem zarejestrowana od listopada (wtedy straciłam pracę), ale nie składałam jeszcze wniosku o zasiłek bo nie posiadam wszystkich niezbędnych papierów-tzn. rozliczenia rocznego, więc czekam do stycznia. W styczniu otrzymuje to całe rozliczenie i wysyłam wniosek, czy skoro jestem zarejestrowana w NAV od listopada, wysyłam karty itd. to czy dostanę pieniądze również za okres listopad/grudzień, czy te miesiące przepadają?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Valdic Naj Dz
(valerian)
Wiking
Musisz to zglosic przed wyjazdem,nie ma specjalnych drukow.Wniosek o dagpenger skladaj jak najszybciej,nie czekaj na jakies rozliczenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAV sobie znajdzie Twoje zarobki i gdzie bylas zatrudniona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
O ile NAV ci nic niewyplaca to mozesz zglaszac co chcesz w meldekort niebedziesz posadzona o oszustwo ani niekaza ci niczego zwracac skoro niczego niewyplacili. A wniosek o dagpenger nalezy jak najbardziej zlozyc o ile w pracy zarobilas w ciagu roku conajmniej 1,5 G.

Lecz dopoki ci niewyplacaja to nie musisz informowac o urlopie. Dopiero jesli beda zamierzali wyplacic wstecz to musisz poinformowac iz bylas na urlopie w takim a takim okresie czasu.

Niektore osoby oczywiscie o ile wiedza iz ktos na nich nie doniesie (lub sami na siebie na portalach spolecznosciowych) to czasami zapominaja ze gdzies byli na poza Norwegia....

(Notka oficjalna: oczywiscie jest to nielegalne i odradza sie jak najbardziej "zapomnienia" ze bylo sie na urlopie. Powyzsze zdanie jest podane jedynie w celach naukowych).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Katrzyna Gil
(GKL)
Wiking
ok śliczne dzięki za rady, faktycznie póki nie płacą nic nie ryzykuje
jeszcze raz dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj