Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kolejność spraw po przeprowadzce do Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Arek Felo Łukasz Dulęba Gabbi Bastek sensei69 yoradek (1849 niezalogowanych)
17 Postów

(Hehla)
Wiking
Hej,

Jestem w Nrwegii od 1,5 tygodnia, od 1 września zaczynam pracę na pełen etat i na czas nieokreślony. Po przyjeździe zarejestrowałem się na udi.no, dzień później poszedłem na policję i dostałem zaświadczenie, tydzień później wynająłem mieszkanie mając już swój adres poszedłem do NAV złożyć wniosek o numer personalny i tax kartę.

W niedzielę przylatuje moja żona z dzieckiem (11 miesięcy). Chciałbym się upewnić i zapytać was o następne kroki formalne jakie musimy podjąć i ewentualne korekty mojej listy rzeczy do zrobienia.

1. Po przylocie żony i dziecka wypełniają one wniosek na udi.no osobny dla żony i osobny dla córki i zaznaczają "I am a family member accompanying an European (EU or EEA) citizen" i jako family membera zaznaczają mnie

2. Potem wszyscy idziemy na policję odebrać zaświadcznia dla żony i córki.

3. Z drukami z policji idziemy do NAV gdzie żona składa wniosek o numer personalny.
I tu pytanie. Czy dla córki też składamy wniosek o numer personalny czy tylko wpisujemy ją we wniosku żony w rubryce Dzieci ?
Drugie pytanie, czy żona też składa wniosek o tax kartę jeśli nie ma pracy? Na mój rozum nie ale wolę się upewnić.
Trzecie pytanie, czy w tym momencie gdy mam już żonę i dziecko w Norwegii składam ponownie wniosek o nową tax kartę dla mnie?

4. Po złożeniu wniosków czekamy na numery personalne, które przyjdą do nas pocztą.

5. Po ich otrzymaniu idziemy do Helsestasjon zapisać dziecko i od razu umówić się na szczepienie bo akurat córka skończy 1 rok

6. W tym samym czasie dokonujemy wyboru lekarza rodzinnego dla mnie, żony i dziecka.
I tutaj pytanko, gdzie to się robi? W biurze NAV? Czy mam iść do przychodni od razu?

Powiedzcie proszę czy taka kolejność spraw jest poprawna, czy o czymś zapomniałem, coś powinienem zrobić wcześniej, później itd.

Dzięki za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
maria ruc
(marys6708)
Wiking
cześć plan ok ale dziecko tez dostanie na policji chyba nr aid szczepienia są przeprowadzane inaczej niż w Polsce a co do lekarza sami przysyłają.Pozdrawiam i mam nadzieje ze co nieco ci pomogłam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Hehla, o karte podatkowa nie składasz w nav tylko w skatt .
Masz swietnie opracowany plan, widać ze masz głowę na karku.
Musisz przeprowadzić łączenie rodzin z żona i dzieckiem, składasz osobne wnioski o łączenie dla nich. Żona tez składa o karte podatkowa, nie pracuje ale to nie ma nic do rzeczy. Jak już odbiorą registreringsbevis to od razu idz ich zameldowac i dostaną numery personalne. Potem zamów dla nich kody do altinn i za pośrednictwem altinn wybierasz lekarza dla każdego, może być ten sam.
Ty nie skladasz wniosku o karte, tylko przez internet ( altinn) zmieniasz - endre skattekort.
I najważniejsze , zapisujesz dziecko do przedszkola, a żonę wysylasz na kurs norweskiego. Zróbcie to jak najszybciej, a nie pozalujecie. Żona, jeśli ma konkretny zawód, to niech zabierze wszystkie zaświadczenia, świadectwo pracy itp. Ponieważ może tu złożyć o uznanie wykształcenia wyższego, lub potwierdzić średnie wykształcenie z zawodem w samordna opptak plus lata które pracowała - Real Kompetanse . Przyda jej sie to.
Lykke til

edit: lekarz to nie altinn, tylko helfo jak ponizej dobrze zauwazyl shreki, wprowadzilam cie w blad za szybko piszac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Hehla)
Wiking
NAV/Skatt, pomieszało mi się bo to w tym samym budynku w Haugesund jest. Dzięki za odpowiedź.

A te kody to gdzie się zamawia? Też tam? I czy dopiero po otrzymaniu numerów personalnych czy można od razu razem z wnioskiem o numer?

Jeśli dobrze rozumiem, to ja mając tylko ten kod sam wchodzę przez www i zmieniam co trzeba?

Dzięki raz jeszcze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Hehla)
Wiking
Dziękuję ci bardzo za pomoc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
PIOTR KKKKK
(SSHREKU)
Nowicjusz
Lekarz

1.PIN kody(www.difi.no)

2.MIN ID (www.google.no , potem Min Id)

3. www.helfo.no -wybor lekarza(fastlege)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok