Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Samochód w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Tim Po Łukasz S (1494 niezalogowanych)
6 Postów
Damian Sinoradzki
(Damianoo1)
Wiking
Witam. Jestem tu nowy, dlatego też prosił bym o wyrozumiałość jesli nie napisałem w tym dziale co trzeba. A dokładniej chodzi mi o czas, ile legalne można poruszać się polskim samochodem po Norwegii. (wiem, że legalnie można jezdzic rok, ale mozna przedłużyć niby do 2 lat). Moja sytuacja jest dość ciężka, ponieważ w sierpniu ubiegłego roku przyjechałem tu do Norwegii, no i popracowałem praktycznie 5msc. Teraz siedze na bezrobociu, otrzymuje zasilek z Navu i czekam na kurs norweskiego. I pytanie jest następujące. Czy trzeba zgłaszać na policji, możliwość przedłużenia pobytu auta w Norwegii? Rozmawiałem ze znajomymi, i jedni mówią, że jak najbadziej, chociażby ze względu na to ze mieszkam na uboczu miasta i samochód jest mi potrzebny, a ze względu na brak pracy nie mam za co kupić tutejszego auta, a inni twierdzą, aby lepiej nie zgłaszać nic nigdzie, a jesli nawet mnie zatrzymaja powiedzieć jaka jest sytuacja... Są tez + i - jednego i 2 pomysłu. 1 że policja będzie wiedzieć do kiedy moge jezdzić, i mogą lub nie musza mi przedłuzyć, lub 2 że zatrzymają mnie i będe musiał zapłacić kare... Czy tak czy tak dalej nie wiem co zrobić. Proszę o poważne potraktowanie mojej wiadomości, i odpisanie mi na mój problem. Pozdrawiam Damian.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
wroc do polski... i tam siedz sobie na zasilku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Nie policja tylko toll.
Poza tym na forum jest coś takiego jak wyszukiwarka, więc szukaj i czytaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Damian Sinoradzki
(Damianoo1)
Wiking
No właśnie chodzi o to, że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... Każdy ma inna sytuacje, dlatego też chciałm poradzic sie na forum. Może po prostu wasz znajomy miał podobną sytuacje lub wy. A tak na serio siedze już 2 dzień szukając dopowiedzi, i jak byłem zakręcony co dalej, teraz jestem jeszcze bardziej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Możesz jeździć rok, przed upływem roku składasz wniosek o przedłużenie o kolejny rok co nie oznacza że takie dostaniesz.
Możesz ryzykować i jeździć na pl rejestracjach ale jak Cię zatrzymają nie chciałabym być w Twojej skórze.
Decyzja należy do Ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
to bez znaczenia.... po roku mozesz juz kupic jakies norweskie truchlo.. nasza wina ze po 5 miesiacach od razu na zasilek poszedles??? prace sobie znjadz....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Damian Sinoradzki
(Damianoo1)
Wiking
Anna82 napisał:
Możesz jeździć rok, przed upływem roku składasz wniosek o przedłużenie o kolejny rok co nie oznacza że takie dostaniesz.
Możesz ryzykować i jeździć na pl rejestracjach ale jak Cię zatrzymają nie chciałabym być w Twojej skórze.
Decyzja należy do Ciebie.

Anna82, a orientujesz się może czy taki wniosek pisze się samemu, czy trzeba go gdzieś pobrać czy wziąć? Twoim zdaniem możliwe jest, że przedłużą mi okres wywozu pojazdu do kraju czy raczej marnie to widzisz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Damian Sinoradzki
(Damianoo1)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Damianoo1 napisał:No właśnie chodzi o to, że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... Każdy ma inna sytuacje, dlatego też chciałm poradzic sie na forum. Może po prostu wasz znajomy miał podobną sytuacje lub wy. A tak na serio siedze już 2 dzień szukając dopowiedzi, i jak byłem zakręcony co dalej, teraz jestem jeszcze bardziej...
Przepisy są jednoznaczne i przejrzyste , napisane również w języku POLSKIM .
Natomiast Sytuacje Prywatne nie Mają większego wpływu na ogólne przepisy prawne .
toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=221710&epslanguage=en .
To samo , gdyby była trudność z otworzeniem strony .
Używanie pojazdu motorowego zarejestrowanego w innym państwie na terenie Norwegii
Updated: 10.08.2011
Podstawową regułą jest, że samochód lub inny pojazd motorowy zarejestrowany w innym państwie, może być używany wyłącznie przez osobę zarejestrowaną na pobyt stały poza Norwegią, lub przez osobę posiadającą ograniczone w czasie pozwolenie na tymczasowy pobyt w Norwegii.

Pojazd motorowy zarejestrowany za granicą nie może być używany do transportu osób lub towarów w celach zarobkowych na terenie Norwegii.

Pobyt stały poza Norwegią
Jeżeli mieszka Pan(i) za granicą razem z małżonką/małżonkiem lub dziećmi w wieku poniżej 18 lat, może Pan(i) używać pojazdu zarejestrowanego za granicą na terenie Norwegii. Musi Pan(i) regularnie odwiedzać małżonkę/małżonka lub dzieci za granicą, normalnie co najmniej raz w miesiącu.

Jeżeli dojeżdża Pan(i) z zagranicy do pracy w Norwegii, może Pan(i) używać w Norwegii pojazdu zarejestrowanego za granicą, jeżeli
Dojeżdża Pan(i) codziennie do pracy
Przebywa Pan(i) za granicą co najmniej 185 dni w przeciągu 12 miesięcy.
Nie może Pan(i) być zarejestrowany(a) w Norweskim Rejestrze Ewidencji Ludności i nie może Pan(i) mieć małżonki/małżonka lub dzieci w wieku poniżej 18 lat zamieszkałych w Norwegii.

Jeżeli może Pan(i) udokumentować, spełnia Pan(i) te wymagania, to nie musi Pan(i) składać podania do Służb Celnych o dopuszczenie pojazdu do ruchu. W pojeździe należy mieć dokumentację potwierdzającą, że spełnia Pan(i) stawianie wymagania.

Tymczasowy pobyt w Norwegii
Jeżeli będzie Pan(i) przebywać w Norwegii do 1 roku, może Pan(i) zabrać z sobą i używać w Norwegii swojego samochodu zarejestrowanego za granicą, nie składając podania do Służb Celnych (Tollvesenet) o dopuszczenie pojazdu do ruchu. Musi Pan (i) w ka,dej chwili by. w stanie udokumentować, że Pański pobyt nie przekroczy jednego roku od daty wjazdu do Norwegii. Stosowną dokumentację może przykładowo stanowić kontrakt na pracę. Należy zwrócić uwagę, że umowa o okresie próbnym nie oznacza, że stosunek pracy jest tymczasowy.

Jeżeli zajdą zmiany w Pańskim stosunku pracy w przeciągu okresu do jednego roku, należy niezwłocznie zgłosić to do Służb Celnych.

Jeżeli może Pan(i) udokumentować, że pobyt w Norwegii nie przekroczy dwóch lat, może Pan(i) złożyć podanie do Służb Celnych o dopuszczenie do ruchu w Norwegii pojazdu zarejestrowanego w innym , na ten drugi rok. Podanie takie należy złożyć do Izby Celnej właściwej dla Pańskiego miejsca zamieszkania, przed upływem rocznego okresu pobytu w Norwegii, licząc od daty wjazdu do Norwegii.

Pobyt Pan(i) nie jest uważany za tymczasowy jeżeli przebywał Pan(i) w Norwegii, lub był Pan(i) zarejestrowany w Norweskim Rejestrze Ewidencji Ludności, dłużej niż przez 365 dni na przestrzeni dwóch ostatnich lat przed wjazdem do Norwegii.

Jeżeli ma Pan(i) wątpliwości co do tego, czy ma Pan(i) prawo używać w Norwegii pojazdu motorowego zarejestrowanego w innym państwie, powinien(a) Pan(i) skontaktować się ze Służbami Celnymi. Ewentualne naruszenie wyżej wymienionych przepisów oznacza, że należności celne za pojazd motorowy muszą zostać opłacone. Do tego mogą również dojść opłaty dodatkowe.

Może Pan(i) również skontaktować się ze Służbami Celnymi pod numerem telefonu + 47 0 30 12.

Dalsze informacje na temat obowiązujących przepisów znajdą Państwo czytając Przepis o pojeździe motorowym zarejestrowanym za granicą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
Katarzyna Gajdosz
(yenever711)
Stały Bywalec
a ja mam takie pytanie czy jak ja sobie tutaj przyjechalam polskim autem, ale nigdzie tego nie zglaszalam, to oni w razie w. skad moga wiedziec czy ja jestem tutaj miesiac czy 10 czy 15?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok