Witam. Jestem tu nowy, dlatego też prosił bym o wyrozumiałość jesli nie napisałem w tym dziale co trzeba. A dokładniej chodzi mi o czas, ile legalne można poruszać się polskim samochodem po Norwegii. (wiem, że legalnie można jezdzic rok, ale mozna przedłużyć niby do 2 lat). Moja sytuacja jest dość ciężka, ponieważ w sierpniu ubiegłego roku przyjechałem tu do Norwegii, no i popracowałem praktycznie 5msc. Teraz siedze na bezrobociu, otrzymuje zasilek z Navu i czekam na kurs norweskiego. I pytanie jest następujące. Czy trzeba zgłaszać na policji, możliwość przedłużenia pobytu auta w Norwegii? Rozmawiałem ze znajomymi, i jedni mówią, że jak najbadziej, chociażby ze względu na to ze mieszkam na uboczu miasta i samochód jest mi potrzebny, a ze względu na brak pracy nie mam za co kupić tutejszego auta, a inni twierdzą, aby lepiej nie zgłaszać nic nigdzie, a jesli nawet mnie zatrzymaja powiedzieć jaka jest sytuacja... Są tez + i - jednego i 2 pomysłu. 1 że policja będzie wiedzieć do kiedy moge jezdzić, i mogą lub nie musza mi przedłuzyć, lub 2 że zatrzymają mnie i będe musiał zapłacić kare... Czy tak czy tak dalej nie wiem co zrobić. Proszę o poważne potraktowanie mojej wiadomości, i odpisanie mi na mój problem. Pozdrawiam Damian.
13 Lat temu