Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Andre ved mark napisał:
a ja mam jak widzisz 27575 do dopłacenia i myślę, że uda mi się tą małą pomyłkę norweskich urzędników naprawić
a wy mędrcy podatkowi to może najpierw rozeznajcie się co to takiego podstawa opodatkowania i podatek

ooo najmądrzejszy tak się składa że ja też wiem że nie dopłacę .
dyskusja była na temat standart fradrag 10% więc dałem skrajny przykład jak nie należy liczyć ...wróć lepiej do kapusty i boczku[/quote]
skrajny przykład to dałeś braku znajomości tematu. no ale połapałeś się jednak, że , to było do ciebie. świadczy, iż nie jesteś aż taki głupi, jak by twoje posty mogły świadczyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Andre ved mark napisał:
[quote]Zuzu napisał:
[quote]
Zuzu napisał:
Ja jak wypełniłem tak w zeszłym roku (10% od dochodu brutto to dokładnie te kwotę którą wpisałem mi zwrócili)
Miałem tam jakaś kwotę do zaproponowaną przez skatt ale nie pamiętam ile to było.
Raczej to sie nie kumuluje, choć specjalistą w tej dziedzinie to nie jestem i mogę się mylić.

Jednak uwzględniając należną mi ulgę (standardfradrag) dostałem 9,8% zwrotu od dochodu brutto teraz sprawdziłem dokładnie nigdzie nie nie napisałem że dostałem 10% plus to co mi zaproponował skatt.

nie mamy tu niestety pracownika skattu do wyjaśnienia wątpliwości ale ......jeżeli ktoś ma niedopłatę ( co pisałem wcześniej ) to skatt nie jest tak łaskawy żeby mu darować niedopłatę i jeszcze oddać 10% . w przypadku gdy ktoś ma nadpłatę to nie wydaje mi się żeby to się sumowało ...( jak pisałem nigdy się nie rozliczałem z tym odliczeniem i nie interesowałem się tym zbytnio... )...bo masz wybór możesz wybrać to odliczenie , możesz pozostać przy tym co proponuje skatt albo możesz rozliczać się w normalny sposób z odliczeniami ........twój wybór więc jak masz dużą nadwyżkę to masz pecha jeżeli wybierasz 10%

Własnie jedni mają niedopłatę inni nadpłatę jak ja (dostałem propozycje zwrotu ze skatt-u )
(randomowy czas pracy i duże zaliczki na podatek przez to )
jednak wysłałem papiery z uwzględnieniem odliczenia 10% (standardfradrag) i dostałem te 10% zwrotu (bez kilkuset koron)

Jednak nie należy brać tego jako wykładnik, bo jeszcze trzeba uwzględnić zarobioną kwotę,(czas w jakim to się zarobiło), wielkość odprowadzonych zaliczek na podatek oraz tabelę podatkową. (plus prędkość kontową ziemi )

@comako związki zawodowe to jest pozycja 3.2.11 (tylko to jest uwzględnione już)

No i twierdze tak że 10% mi zwrócili bo tak było, ale ręki sobie nie dam uciąć że każdy powinien te 10% zwrotu dostać bo jak napisałem powyżej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Tak, jak wczesnie wspomnialem, o 10% redukujesz podstawe naliczania podatku, nie sam podatek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Ela Kryspin
(elkie)
Wiking
Witam! Ja mam takie pytanie: czy te "10%", to jest to samo, co "zniżka 10% dla osób przebywających w Norwegii mniej, niż 3(czy 2?) lata??? I jak to możliwe, że pracując cały rok 2009 z zarobkiem rocznym 2 razy większym, niż znajoma, która pracowała przez pół roku w 2009, dostałam prawie dwa razy mniejszy zwrot???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
elkie napisał:
Witam! Ja mam takie pytanie: czy te "10%", to jest to samo, co "zniżka 10% dla osób przebywających w Norwegii mniej, niż 3(czy 2?) lata??? I jak to możliwe, że pracując cały rok 2009 z zarobkiem rocznym 2 razy większym, niż znajoma, która pracowała przez pół roku w 2009, dostałam prawie dwa razy mniejszy zwrot???
Z powyższym pytaniem o zwrot , trzeba zgłosić się niestety do kompetentnego pracownika w Skattkontoret...

Co zaś o te 10%... tak to jest to samo tylko inaczej ujęte...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jasta102 napisał:
Andre ved mark napisał:
a ja mam jak widzisz 27575 do dopłacenia i myślę, że uda mi się tą małą pomyłkę norweskich urzędników naprawić
a wy mędrcy podatkowi to może najpierw rozeznajcie się co to takiego podstawa opodatkowania i podatek

ooo najmądrzejszy tak się składa że ja też wiem że nie dopłacę .
dyskusja była na temat standart fradrag 10% więc dałem skrajny przykład jak nie należy liczyć ...wróć lepiej do kapusty i boczku

skrajny przykład to dałeś braku znajomości tematu. no ale połapałeś się jednak, że , to było do ciebie. świadczy, iż nie jesteś aż taki głupi, jak by twoje posty mogły świadczyć[/quote]

jesteś obcykany we wszystkich tematach na forum tak wybitnie że wszyscy doceniają twoją twórczość nie połapałem się .....to był strzał i to trafny alleluja !!
martw się o swoje posty cwaniaku i najlepiej nie wcinaj się między ciepłą wódkę i zakąskę jak nie masz nic mądrego do powiedzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
dzieki Veileder, juz rozumie, oni pomniejszaja moja kwote brutto, o ministfradrag (kwote wolna od podatku i personalfradrag) i o 10%standardfradrag, i od podstawy obliczają podatek, czyli wyglada na to ze wcale nie trace tych 9,600 kr, tylko je powiekszam, bo jako ze podstawa do naliczenia podatku zostala zmniejszona, zmniejsza sie równie sama suma podatku.., czy nie tak?

a te skladki na zwiazki zawodowe to da sie odpisac? czy ja je wogole placilam? a Kosciół da sie odpisac?

I w jakii sposob odpisuje sie intenet (to juz dla mojego faceta) ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
comako napisał:...a te skladki na zwiazki zawodowe to da sie odpisac? czy ja je wogole placilam? a Kosciół da sie odpisac? ...
JAKI KOŚCIÓŁ...jakie odpisy...!!!.
Szaleju się najadłaś czy jak...
Kwota procentowa na cele wyznaniowe , jest przekazywana z już wyliczonego i odciągniętego podatku i nie ma to nic wspólnego z pomniejszeniem tej kwoty od indywidualnej podstawy podatkowej...

Przekładając to na język zrozumiały....DLA...xxxxxx xxxxxxxxxxx....
Obliczyli Tobie podatek należny dla urzędu skatt w wysokości...np. 10000Nok. i pobrali ją a resztę o ile była zwrócili Tobie...
Natomiast z tej kwoty 10000Nok... 1% przekazywane jest na cele wyznaniowe...
I TYLE... to jaki ma być DLA CIEBIE ODPIS ZA KOŚCIÓŁ...!?.

BĘC.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
comako napisał:
dzieki Veileder, juz rozumie, oni pomniejszaja moja kwote brutto, o ministfradrag (kwote wolna od podatku i personalfradrag) i o 10%standardfradrag, i od podstawy obliczają podatek, czyli wyglada na to ze wcale nie trace tych 9,600 kr, tylko je powiekszam, bo jako ze podstawa do naliczenia podatku zostala zmniejszona, zmniejsza sie równie sama suma podatku.., czy nie tak?

Zgadza sie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(Octavia70)
Wiking
Witam, mam pytanka .... dostalam rozliczenie ze Skatt. Z ich wyliczen wynika , ze maja mi zwrocic ok 10 tys ( czywiscie po odliczeniu tych wszystkich kwot wolnych od podatku). Zastanawiam sie czy oprocz tego przysluguje mi te dodatkowe 10 proc. w pierwszym roku pracy? Poza tym nie planuje zadnych innych odliczen. Gdybym zdecydowala sie nie dokonywac zadnych zmian czy w takim wypadku musze wysylac zeznanie podatkowe?

Dzieki za ewentualne porady
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok