Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Bardzo prosimy o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
(559 niezalogowanych)
1 Post

(okothery)
Wiking
Jesteśmy dwójką studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy niebawem będą mieć okazję zacząć studia w Oslo, na tamtejszym uniwersytecie.
Stąd też robimy "research" dotyczący głównie kwestii pracy w Norwegii. Czy istnieje szansa na przybliżenie tamtejszych warunków pracy i wszelkich informacji, który byłyby przydatne. Byliśmy już na Zachodzie więc mniemamy, że sprawy mają się podobnie.
Głównie chodzi o to, że obawiamy się kosztów, jakie pociąga za sobą mieszkanie w Oslo, mimo że będziemy mieć stypendium, to jednak nie pokrywa to w pełni, nawet czynszu na akademik. Czy mają Państwo jakieś wskazówki? Studia rozpoczynamy w połowie
sierpnia na okres pół roku. Zależałoby nam by wykorzystać lipiec na jakąś pracę w Norwegii np. w jakieś pracy sezonowej.
Za wszelką informację jesteśmy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiamy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a to nie lepiej pilnować jednych studiów a dobrze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(okothery)
Wiking
Zauważyłam, że trudności z trzymaniem się tematu na tym forum są dość trudne. Może wynika to braku innych atrakcji, choć patrząc na to z punktu widzenia społeczeństwa obywatelskiego to zapewne serdeczna troska o wspólny kapitał społeczny. Godna pochwały podmiotowość społeczna.
Proszę o odpowiedzi albo tematycznie, ściśle związane albo audi, vide, sile!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Maximus V MAX
(MAXIMUSV)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Gregorek1234 napisał:
a ty co się tak trzymasz tej barierki w tym nowym yorku ,STRACH ?
eee tam. akurat wtedy pracowałem na rusztowaniach wiszących . mój rekord to dyndanie na ścianie na 44 piętrze na Newsweeku . a tutaj przyszedłem sobie popatrzeć jak to wygląda z Empire State Building. zawsze to 102 piętro i strachu jakoś chyba nie widać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
okothery napisał:
Zauważyłam, że trudności z trzymaniem się tematu na tym forum są dość trudne.
ależ oczywiście, a masło jest maślane. proponuję rozpocząć studia na trzecim uniwersytecie. co o Moskwie powiecie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
okothery a co bysta chcieli konkretnie w punktach wiedziec, bo pojecie pracy jest bardzo rozlegle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Paweł kolo
(pabllo2)
Wiking
okothery napisał:
Jesteśmy dwójką studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy niebawem będą mieć okazję zacząć studia w Oslo, na tamtejszym uniwersytecie.
Stąd też robimy "research" dotyczący głównie kwestii pracy w Norwegii. Czy istnieje szansa na przybliżenie tamtejszych warunków pracy i wszelkich informacji, który byłyby przydatne. Byliśmy już na Zachodzie więc mniemamy, że sprawy mają się podobnie.
Głównie chodzi o to, że obawiamy się kosztów, jakie pociąga za sobą mieszkanie w Oslo, mimo że będziemy mieć stypendium, to jednak nie pokrywa to w pełni, nawet czynszu na akademik. Czy mają Państwo jakieś wskazówki? Studia rozpoczynamy w połowie
sierpnia na okres pół roku. Zależałoby nam by wykorzystać lipiec na jakąś pracę w Norwegii np. w jakieś pracy sezonowej.
Za wszelką informację jesteśmy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiamy!

Spróbujcie znaleźć jakąś prace może na stacji benzynowej lub przy wykładaniu towaru albo w hotelu, restauracji są też pewnie zbiory jakieś i sprzątanie o ile wchodzi w gre. Najlepiej znaleźć pracę ciągłą i zabrać dużą walizke jedzenia z Polski i bedzie git. Mając jedzenie ze sobą da sie przeżyć nawet za 1000nok/os mies. ale szału nie bedzie , chyba że ktoś pali ok 30 zł paka i piwko nie tak tanie jak w holandii to ma lipe. Mam nadzieje, że cosik pomogłem pozdrawiam 3majcie Się.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
okothery napisał:
... Zależałoby nam by wykorzystać lipiec na jakąś pracę w Norwegii np. w jakieś pracy sezonowej.
Czy na Tej Jagiellonce , wszystkie studenciny takie nerwowe..!?.
Jeszcze nie weszliście w społeczność , a już daliście sobie siana... Ech słabizna z Was Psychiczna i Tyle...
I Wy chcecie , Pchać się Tu do Norge...!!? .
Gdzie wszak , jak wieść gminna niesie ..."Każdy rodak , dla drugiego rodaka , co najmniej WILKIEM ...a nie Bratem"...

Tak na poważnie teraz...
W waszym Przypadku zasięgnął bym raczej informacji u Waszego Opiekuna , oraz na uczelni tak macierzystej jak i Tej do której będziecie Tutaj zaglądać... wszak jest i Tam i Tutaj dział zajmujący się ofertami pracy dla Stydenciachów...
Dlaczego szukacie Informacji >daleko od drogi< ... skoro może na Waszym wydziale , jest takowa Instytucyja ...
Ech ...idę się przejść i powspominać minione dzieje ... ,
Przez Wasz Wpis ...jakowaś nostalgija Mnie ogarnęła , czy cosik podobnego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok