Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

projektowanie konstrukcji/ MOSTY - Norwegia

Czytali temat:
M Zygmunt Odin Paweł Jurkiewicz (2274 niezalogowanych)
3 Posty
Wojciech Wieczorek
(BridgeEngineer)
Wiking
Witam wszystkich serdecznie!
Mam nadzieję, ze nie powtarzam tematu, starałem, sie przejrzec forum Jestem studentem 5 roku budownictwa w języku angielskim i od zawsze marzyła mi się praca w Norwegii w zawodzie. Jako, że jezyk angielski znam biegle (razem z jezykiem technicznym), mam nadzieję, że znalezienie pracy bedzie ciut łatwiejsze. Od prawie roku pracuję jako projektant mostowy, wiec do czau wyjazdu, ktory planuję na przyszle wakacje (bede już wtedy Master of Science )), bede mial juz jakies "wstepne" doswiadczenie. Czy ktoś bylby w stanie doradzić mi w jaki konkretny sposób powinienem zaczac poszukiwania pracy? Moge zajmowac sie PROJEKTOWANIEM, oraz WYKONAWSTWEM w branży MOSTOWEJ, lecz jezeli bedzie taka mozliwosc chetnie zajme się też zwykłymi konstrukcjami. Slyszalem, ze ze wzgledu na duza ilosc mostow w Norwegii zawod inzyniera mostowego jest wysoko ceniony i poszukiwany.
PRAWDA TO, CZY KTOŚ MNIE ZROBIŁ W KONIA ?
Ostatnie pytanie i już więcej nie męcze- czy na chama mam się uczyć norweskiego, czy biegly ang mi wystarczy?
Mam nadzieję, że opisałem wszystko w miare jasno, z góry dzięki za odpowiedz!
Pozdrawiam, Wojtek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
zadaj sobie pytanie: w jakim języku mówi się w Norwegii ? mam nadzieję że odpowiedz nasuwa się sama, co do samej pracy przekonasz się na miejscu albo poszukaj jakiś większych firm które się tym zajmują w Norwegii i tam zadzwoń lub wyślij maila i konkretnie opisz co umiesz co możesz zaoferować a jakie są oczekiwania
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
no duzo mostow maja co 7 tunel bedzie jakis most
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wojciech Wieczorek
(BridgeEngineer)
Wiking
@KonkoN
Dziekuje za wspaniala i błyskotliwa porade apropo jezyka, ale z tego co mi wiadomo nawet 5 letnie dzieci plynnie posluguja sie jezykiem angielskim. Poza tym wiadomo, ze po pewnym czasie samego pobytu sila rzeczy naucze sie jezyka- chodzilo mi o to jak patrza na to pracodawcy... Co do wiekszych firm to juz juz juz sie rozgladam, liczylem na jakas konkretna podpowiedz

@fullasco
na tunelach tez sie znam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
błyskotliwą ? to powiedz mi ile dni spędziłeś w Norwegii że twierdzisz że 5 letnie dzieci potrafią rozmawiać po angielsku ? zadałeś pytanie dostałeś odpowiedź - proste, siłą rzezy NIE nauczysz się języka o ile nie będziesz nad tym bardzo ciężko pracował,nic samo się nie zrobi, jaką chcesz konkretną odpowiedz ? ktoś ma Ci w punktach wypisać co masz zrobić ? powtarzam raz jeszcze zadzwoń zapytaj a się przekonasz, rynek polski a norweski to zupełnie inna kwestia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wojciech Wieczorek
(BridgeEngineer)
Wiking
Tak Panie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(Szyszynka)
Wiking
Szukam pracy jako inzynier instalacji sanitarnych w norwegii, mam 2letnie doswiadczenie na duzym projekcie w polsce, mowie po angielsku i to totalnie nie wystarczy. Nie wiem jak w mostownictwie ale w mojej branzy wymagaja perfekt angielskiego i norweskiego (!), znajomosci norweskich norm (zobacz sobie NORSOK) i doswiadczenia min.3lata ale w wiekszosci chca ludzi z 5-10letnim doswiadczeniem w zawodzie. Oczywiscie atutem jest doswiadczenie w krajach skandynawskich. Stac ich na to wiec po co im slabo doswiadczony inzynier, nieznajacy norweskiego W podsumowaniu - bez norweskiego i/lub "znajomosci" raczej nic nie znajdziesz. Zawsze mozesz probowac aplikowac do duzych, miedzynarodowych firm, ktore maja oddzialy w norwegii. Tam zazwyczaj na poczatek angielski wystarczy, ale to sa raczej staze wiec nie wiem jak z kasa. Zobacz sobie tez www.finn.no i www.nav.no - wszystko po norwesku wiec mozesz sobie tlumaczyc w google chrom. No i oczywiscie duze firmy rekrutuja bezposrednio przez swoje strony www. Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok