Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Karta podatkowa - krok po kroku - Norwegia

3 Posty
Karol Klemens
(Klemenss)
Wiking
Witam,

Prosiłbym doświadczone osoby o przedstawienie krok po kroku, co muszę zrobić, aby założyć kartę podatkową i mógł normalnie otrzymać wypłatę. Z tego co wyczytałem na forum, od 2014 roku kartę podatkową otrzymuje się elektronicznie.

Moje pytania:

- Co muszę zrobić, aby otrzymać kartę podatkową i czy się wyrobię w 1 dzień?
- Czy wymagana jest rejestracja z mojej strony na Altinn.no?
*jeżeli jest wymagana to jak otrzymać kody(czy kody otrzymam mailem czy na adres) oraz jak się zarejestrować
- Czy należy uprzednio się umówić na taką rejestrację, czy wystarczy się wybrać z rana do skatteetaten?

będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie. Z góry dziękuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
karolzz napisał:
Witam,

Prosiłbym doświadczone osoby o przedstawienie krok po kroku, co muszę zrobić, aby założyć kartę podatkową i mógł normalnie otrzymać wypłatę. Z tego co wyczytałem na forum, od 2014 roku kartę podatkową otrzymuje się elektronicznie.

Moja sytuacja jest następująca. Pracuje w systemie 2tyg pracy na 2tyg wolnego. W wtorek 1 kwietnia kończy mi się pierwszy 2-tygodniowy cykl, a w środę mam lot do Polski po południu, z czego wynika, że mam pół dnia na załatwienie karty podatkowej. Posiadam już D-Number, nie posiadam konta bankowego Norweskiego, ale to nie problem bo firma może mi przelać na Polskie konto.Wypłaty są 1 i 15 każdego dnia miesiąca (czyli w moim przypadku muszę się wyrobić przed 15 kwietniem).

Dlatego pytania są następujące:

- Co muszę zrobić, aby otrzymać kartę podatkową i czy się wyrobię w 1 dzień?
- Czy wymagana jest rejestracja z mojej strony na Altinn.no?
*jeżeli jest wymagana to jak otrzymać kody(czy kody otrzymam mailem czy na adres) oraz jak się zarejestrować
- Czy należy uprzednio się umówić na taką rejestrację, czy wystarczy się wybrać z rana do skatteetaten?

będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie "krok po kroku". Z góry dziękuje.

www.nyinorge.no/pl/
i przestan zawracac dupe......
kilka lat temu nie bylo internetu, forum i innych rzeczy dostpenych po polsku i jakos sobie wszyscy radzili... zjezdzaja teraz sieroty ktore trzeba prowadzic za raczke....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-17  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
po pierwsze pracując w norge na warunkach norweskiej umowy to trzeba założyć konto w norweskim banku
po drugie trzeba się zgłosić w skattekontor o kartę podatkową ( nie wiem teraz przy pierwszym razie czy przyślą ci czy nie ....pracodawca sam teraz pobiera ze skattu )
po trzecie jak wejdziesz na stronę altinn to przy logowaniu możesz zamówić kody altinn
po czwarte nie jest wymagana rejestracja na altinn ale jest bardzo użyteczna
po piąte to trzeba sobie w życiu radzić nie liczyć zawsze że ktoś pomoże
po szóste trzeba w skatt i do altinn podać norweski adres
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Andre ved mark napisał:

po drugie trzeba się zgłosić w skattekontor o kartę podatkową ( nie wiem teraz przy pierwszym razie czy przyślą ci czy nie ....pracodawca sam teraz pobiera ze skattu )

teraz z tymczasowym tylko osobiscie trzeba.... i tak co roku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
dlatego nie byłem pewny .....w końcu nie mogę co roku zaczynać roboty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Karol Klemens
(Klemenss)
Wiking
kilka lat temu nie bylo internetu, forum i innych rzeczy dostpenych po polsku i jakos sobie wszyscy radzili... zjezdzaja teraz sieroty ktore trzeba prowadzic za raczke....

Nie komentuje zachowania oraz ironii jakie to zdanie w sobie posiada.

po pierwsze pracując w norge na warunkach norweskiej umowy to trzeba założyć konto w norweskim banku
po trzecie jak wejdziesz na stronę altinn to przy logowaniu możesz zamówić kody altinn

Dziękuję za odpowiedź. Co do Norweskiego rachunku bankowego nie jest mi one potrzebne. Rozmawiałem na ten temat z moim pracodawcą no i zresztą chłopaki też dostają na Polskie konto.

Myślisz, że uda mi się to załatwić w jeden dzień? Mam dylemat co do wykupienia lotu, kolejny za 4 dni a szkoda tracić czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
na załatwienie tego wystarczy godzina ....
konto jednak ci jest potrzebne ( nie chodzi o to gdzie ty dostaniesz kasę ) bo tak mówię i piszę . jeżeli ci niepotrzebne to nie miej bo może wiesz lepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Klemenss napisał:
Co do Norweskiego rachunku bankowego nie jest mi one potrzebne. Rozmawiałem na ten temat z moim pracodawcą no i zresztą chłopaki też dostają na Polskie konto.

a czy on nie Zdzisiek ma na imię?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Klemenss napisał:

Nie komentuje zachowania oraz ironii jakie to zdanie w sobie posiada.

Dziękuję za odpowiedź. Co do Norweskiego rachunku bankowego nie jest mi one potrzebne. Rozmawiałem na ten temat z moim pracodawcą no i zresztą chłopaki też dostają na Polskie konto.

Myślisz, że uda mi się to załatwić w jeden dzień? Mam dylemat co do wykupienia lotu, kolejny za 4 dni a szkoda tracić czas.

wszystko to co napisal Ci Andre jest w tym linku.. zadaj sobie troche trudu i poczytaj w Twoim ojczystym jezyku!!!! smierdzacy len....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Karol Klemens
(Klemenss)
Wiking
wszystko to co napisal Ci Andre jest w tym linku.. zadaj sobie troche trudu i poczytaj w Twoim ojczystym jezyku!!!! smierdzacy len....

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłeś, że nie szukałem wcześniej informacji na ten temat i że nie przejrzałem linku który mi wysłałeś. Nieważne. Tak jak wyżej napisałem, nie będę komentował twoich wypowiedzi bo zrobi Ci się po prostu przykro. Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam nieletnich umysłowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok