Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wynagrodzenie roczne, jak odliczac dni wolne. - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Wolski pufff (1341 niezalogowanych)
3 Posty
Tomek Zapala
(tomekz1866)
Wiking
Witam,
Jesli mam umowe typu fast w ktorej wynagrodzenie ustalone jest z gory za rok, to jak w jaki sposob pracodawca bedzie odliczal mi dni w ktorych nie bedzie mnie w pracy?
Pozdrawiam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
tomekz1866 napisał:
Witam,
Jesli mam umowe typu fast w ktorej wynagrodzenie ustalone jest z gory za rok, to jak w jaki sposob pracodawca bedzie odliczal mi dni w ktorych nie bedzie mnie w pracy?
Pozdrawiam,

o masz na mysli dni wolne? Egenmelding, wakacje, zwolnienie lekarskie, swieta?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jesli masz wypracowane feriepenger z roku poprzedniego to sa dwie opcje: 1. Ferie med lønn i pracodawca wyplaca normalnie a w czerwcu masz pensje "bez podatku" i z eventualnym dodatkiem feriepenger ktore wypadaja na ponad 25 dni roboczych albo calosc w czerwcu feriepenger a gdy bierzesz wolne to bez pensji.

Jesli nie masz wypracowanych feriepenger to 2. Ferie uten lønn czyli jak sie samo rozumie mozesz ale nie musisz wziac 25 dni roboczych wolnego w roku i wtedy sa one bez pensji wiec nieplaci za te dni dniowki ktora jest obliczana ze stawki rocznej/miesiecznej.

Jesli masz flexi tid i robisz po godzinach bez nakazu pracodawcy (czyli ze nie musisz bo wtedy jest overtid platny z mozliwym avspasering (tylko sam bonus overtidu wtedy platny) to jesli pracodawca ma taka umowe z toba lub jest panstwowy to nabijasz flexi tid. Czyli godzina za godzine. Robisz np. po 10 godzin dziennie majac 8mio godzinny dzien pracy to w 4 dni nabijasz dzien wolny ktory potem mozesz wykorzystac kiedy umowisz sie na to z pracodawca i zaplaci ci za ten dzien jakbys pracowal.

Po 2 miesiacach pracy masz prawo byc "chory" 3 dni bez odwiedzania doktorka. Tak masz prawo z sykemelding od doktorka np. "kronisk alkoholisme" albo "utbrent" albo "depresjon" do 16 dni kalendarzowych na rachunek pracodawcy. Pracodawca nie otrzymuje Sykemelding del-A wiec nie bedzie wiedzial na co byles chory. Moze wtedy myslec ze powaznie na serio byles chory. Jesli chcesz byc "chory" dluzej niz 16 dni to musisz wczesniej pracowac conajmniej miesiac u pracodawcy. Wtedy po 16 dniach dalej bedzie placil ci NAV. Mozesz w ten sposob "chorowac" do roku maksymalnie otrzymujac 100 % pensji jako sykepenger (o ile niezarabiasz ponad 6 G). Potem musisz przepracowac 26 tygodni (w ciagu nich mozesz byc do 16 dni chory na koszt pracodawcy) aby znow miec prawo do roku bycia "chorym".

Do tego jesli masz dziecko to mozesz 12 dni wykorzystac Velferdspermisjon do zajmowania sie dzieckiem itp itd etc.

Etycznie wszystko jest ok bo w ten sposob uczysz socjalistow a takze Høyre (ktore zachowuje sie jak socjalisci) ze trzeba zmienic prawo i przykrecic srubke proletariusza.

*Notka oficjalna. Powyzsze informacje sa jedynie w celach naukowych. Niezacheca sie nikogo do zglaszania choroby u lekarza jesli naprawde nie jest chory. Pracujcie i wypelniajcie statskasse
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek Zapala
(tomekz1866)
Wiking
dzięki za odpowiedzi.

mnie dotyczy raczej ta opcja uten lønn poniewaz dostałem juz cale feriepenger za poprzedni rok. chciałbym się jednak upewnić czy mój pracodawca kalkuluje to w poprawny sposob . otóż dzieli on moja pensje na 12 miesięcy, potem na 20 dni bo tyle według niego to przeciętna ilosc dni roboczych w ciągu miesiąca i w ten oto sposób wychodzi mu kwota jaką potrąca mi za jeden nie przepracowany dzień roboczy. zastanawiam się czy nie powinien mi przypadkiem podzielić pensji przez ogólna liczbę dni roboczych w ciągu roku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Robi to raczej poprawnie bo wychodzi 240 dni roboczych. Oczywiscie w niektorych miesiacach jak np. pazdziernik powinien podzielic pensje miesieczna na ilosc dni roboczych w pazdzierniku ale wtedy np. w Maju gdyby podzielil tak to wyszloby ze kazdy dzien jest "wiecej wart" jako ze jest duzo norweskich dni wolnych w Maju. Wiec ogolnie nierobi zle chociaz moglbys poprosic aby ci podzielil pensje miesieczna na ilosc dni roboczych w danym miesiacu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek Zapala
(tomekz1866)
Wiking
Ok, dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Nati Nowak
(Nati99)
Wiking
Witam ,:}przy okazji mam pytanie jak to wygląda jeżeli pod czas wakacji chcę jechać do Polski na ok 6 tyg. i w na przełomie grudzień styczeń na jakieś 4 tyg. czy bez problemu mogę otrzymać urlop bezpłatny .Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Moze zapytaj pracodawcy, czy sie zgodzi
Myslisz, ze ktos z forumowiczow podpisze Ci urlop ?

Masz prawo do 3 tygodni ciaglego urlopu pomiedzy majem, a wrzesniem. Tego pracodawca nie moze odmowic. Reszte(1-2tyg.) do ustalenia. Jesli chcesz dodatkowe 10-11 tygodni w roku, to kiepsko to widze , ale to Twoj pracodawca zadecyduje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
99 jesli pracujesz u pracodawcy prywatnego to masz jedynie prawo do 25 dni ferie z pensja lub bez pensji o ile nie masz wypracowanych feriepenger. Pozatym wszystko wedle umowy z pracodawca (flexi tid lub overtid i avspasering itp.) i jesli bedzie zlosliwy ma prawo niedac ci wiecej niz 3 tygodnie pod rzad.

Jesli za to pracujesz na panstwowej posadzie to mozesz wypracowac 24 dni flexi tid robocze dodatkowo do ferii. A jesli wysla cie gdzies z pracy na "wycieczke" to za czas podrozy nalezy sie avspassering poza kwota flexi tid oraz w ciagu kazdego dnia diety o ile nie serwuja z gory oplaconego: sniadania, lunchu i obiadu. Pozatym oczywiscie zwracaja koszt podrozy i hotelu (o ile hotel z gory nie jest wykupiony). Oczywiscie zalezy dla jakiego pracodawcy panstwowego sie pracuje np. NAV praktycznie niewysyla na wycieczki a np. Fylkesmann to moze wyslac zanim sie tydzien zdazylo przepracowac Co do innych pracodawcow panstwowych to nie wiem jak z wycieczkami jest (szpitale wiem ze doktorkow czesto wysylaja na pelnoplatne wycieczki poza Norwegie nawet). Lecz zasady flexi tid wszedzie sa takie same u panstwowych pracodawcow.

A jesli ktos jest szefem z wlasna firma czyli jest kapitalista to chyba nie musze mowic ze chodzi do pracy jak mu sie chce, a jak nie to nie I moze sobie odliczyc od podatku wszelkie wycieczki, wystawne bankiety itp itd etc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok