Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
Gabriel
Nie czytasz dokładnie odpowiedzi i dlatego nie zrozumiałeś ,że ja uzyskując wynagrodzenie w trybie miesięcznym nie rozliczałem się z ilości godzin tylko stawka za miesiąc była z góry określona ,niezależnie od ilości dni przepracowanych w danym miesiącu ani od ilości wolnych od pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
leszek popłoński
(leszeknesna)
Wiking
Lindemans

Nie oczekiwałem żadnych dodatków za dni świąteczne tylko zapomniałem wyjaśnić do końca zagadnienie , bo można otrzymywać w Norwegii wynagrodzenie miesięcznie w oparciu o ilość godzin przepracowanych w danym miesiącu . Od samego początku przyjęcia posady płatnej w trybie miesięcznym byłem świadomy , że jest to goła pensja za określony zakres prac w określonej w umowie ilości godzin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
pisalem do Gabriela
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a do kogo piłeś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
leszeknesna napisał:
Lindemans

Nie oczekiwałem żadnych dodatków za dni świąteczne tylko zapomniałem wyjaśnić do końca zagadnienie , bo można otrzymywać w Norwegii wynagrodzenie miesięcznie w oparciu o ilość godzin przepracowanych w danym miesiącu . Od samego początku przyjęcia posady płatnej w trybie miesięcznym byłem świadomy , że jest to goła pensja za określony zakres prac w określonej w umowie ilości godzin

Po chuj tyle motasz burasie . Miales fastlønn teraz masz timelønn. Wtedy ci placili umowiana pensje, teraz masz rowniez platne za ustawowe dni wolne.
Tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
leszeknesna napisał:...Nie czytasz dokładnie odpowiedzi i dlatego nie zrozumiałeś
Ja akurat , bardzo dobrze rozumiem co czytam , natomiast Moje pytanie było czysto retoryczne .
---
W Norge każdy kto pracuje na godziny , dostaje po dupie w stosunku do tego , kto pracuje na etacie Miesięcznym .
---
Ponieważ na godziny trzeba więcej zaiwaniać Fizycznie , by w zestawieniu rocznym , Mieć to samo co ETATOWIEC ... !!!
Jeżeli tego do tej pory nie zrozumiałeś , to Ja teraz nie jestem w stanie naprostować tego !!! .
---
Zakładam iże >Patim< użył Celowo ironicznej odpowiedzi ... przytaczając to co napisał .
---
Na etacie , ma się psychiczny komfort ... pracuje się tylko w dni ustawowo robocze i cześć pieśni .
Pensja spływa na konto niczym nie zagrożona , tym bardziej w pracy stolarza ! . Przychodzi urlop i dostaje się feriowe i po ptokach .
Na godziny , teoretycznie zarabia się ciut więcej , jednak również , trzeba być więcej dni i godzin w pracy FIZYCZNIE... !!! i nie ma zmiłuj się ....
---
Różnicę docenia się dopiero po czasie , jak braknie zleceń i urwą się godziny w zestawieniu miesięcznym a kasa zamiast na konto będzie ale wisieć w próżni !!! .
---
Twoje wypowiedzi przypominają Mi gościa , który Tutaj na Forum , Pytał się jak Zmusić Szefa by zezwalał pracować w nadgodzinach , ponieważ jego zdaniem ,pracy jest tyle iż nie dają rady przerobić w zwykłym czasie .
---
Jak tobie jest jeszcze mało kasy , to może zaproponuj Szefowi twoją pracę na AKORD ...!!!
---
Ech debilizm detalicznych Dorobkiewiczów ... W Polsce Miał gówno to na Emigracji za wszelką cenę chce w ciągu roku zostać Milionearem ...
---
WSZAK nie przyjechał tukej , by się obijać jak Skalniaki , które nie dość , że robią na pól gwizdka to jeszcze tylko po 7,5 godziny ... !!!
No jak to tak Można w biały dzień leżeć do góry wackiem ... no jakże tak ...? .
A po 12 14 to Norma i skarpeta pełna szmalu ... a po nocy kości bolą jak cholera ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
czesio.:* napisał:
odgrzewając temat z przed roku mam pytanie do szanownego gremium...
mianowicie w ubiegłym miesiącu zdarzyło mi sie przepracować całe trzy dni...czy należą sie czesiowi również penge za te dni świateczne????

cyt. śp.Gabriela pracuje na kontrakcie w którym mam płacone za godziny.

było by miło jakby ewentualne odpowiedzi były podparte konkretnym linkiem w celu posiadani oręża do walki z ksiegową w czesia firmie

www.arbeidstilsynet.no/veiledning.html?tid=92999
Po prawej masz po pl, i po norwesku....

A tak serio, jak pracujesz dzien przed i dzien po swiecie to kazdy dzien swiateczxny ktory normalnie powiniern byc pracujacy jest normalnie platny...

Dni swiateczne znajdziesz tu:
www.norskkalender.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jezeli masz w umowie stawke godzinowa, to zaden pracodawca nie musi placic za dni swiateczne (chyba, ze ma taka dobra wole ). Przy umowach z wynagrodzeniem rocznym, lub miesiecznym, dostajesz ta sama kase bez wzgledu na to ile dni swiatecznych wypadalo w danym miesiacu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Lindemans napisał:
Jezeli masz w umowie stawke godzinowa, to zaden pracodawca nie musi placic za dni swiateczne (chyba, ze ma taka dobra wole ). Przy umowach z wynagrodzeniem rocznym, lub miesiecznym, dostajesz ta sama kase bez wzgledu na to ile dni swiatecznych wypadalo w danym miesiacu.
To bardzo ciekawe to co teraz opowiadasz....

Betaling for tapt tid Arbeidsgiver skal betale full lønn for 1. og 17.mai som ikke faller på en søndag og som ellers ville vært arbeidsdag. Arbeidstaker som må arbeide disse dagene skal ha samme lønnstillegg som han etter tariffavtale eller regulativ måtte ha krav på for søndager. Dersom det ikke er tariffavtale skal det minst betales et tillegg på 50 % til vanlig lønn. (Lov om 1. og 17.mai § 3 og tilhørende forskrift.) I bedrifter med tariffavtale skal det betales for tapt arbeidsfortjeneste på følgende dager: nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 2.påskedag, Kristi Himmelfartsdag, 2.pinsedag samt 1. og 2.juledag når disse faller på en ukedag som etter fast arbeidsordning i bedriften ellers ville vært vanlig virkedag. (Bilag 2 i overenskomstene: Godtgjørelse for helligdager og 1. og 17.mai.)

www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=8NtiU42IIcbj4QSr3YGwCQ&url=http://nnn.no/wp-content/uploads/2013/04/Arbeidstid-f%25C3%25B8r-s%25C3%25B8ndag-og-helligdag.pdf&cd=4&ved=0CDoQFjAD&usg=AFQjCNGaL5itWCIxF3cw_ixtttI_fo4DRw
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok