Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pytanie o pobyt w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(1104 niezalogowanych)
5 Postów
Michał Kasprzyk
(michaelios123)
Wiking
Witam wszystkich!

Jestem w Norwegii od jakiegoś czasu i szukam pracy. Kilka osób proponowało mi prace na czarno ale nie to mnie interesuje. Niedługo kończy mi się okres pobytu jako turysta. Powiedziałem o tym znajomemu Norwegowi dorzucając iż szukam pracy i czy nie miałby czegoś dla mnie. Powiedział mi ze mógłby mnie przyjąć tylko na 3 miesiące max lecz po tym okresie mówił że musiałbym wracać do Polski i lepiej żebym poszukał czegoś na stałe...

Moje pytanie brzmi czy to prawda jeżeli dostane umowę tylko na kilka miesięcy to będę musiał wracać do Polski?

Przepraszam jeżeli napisałem coś źle jestem nowy na forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jeśli dostaniesz taką umowę to rejestrujesz się na www.udi.no jak najszybciej wyrabiasz kartę podatkową i numer personalny wtedy będzie Ci łatwiej już o kolejną prace bo będziesz miał wszystkie potrzebne dokumenty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
Najpierw musisz sie zarejestrowac na policji ... tam dostanieszz nr personalny a z umowa idziesz do skattetaten i tam Ci wyrobia skattekord potrzebne do pracy... jest opcja ze dostaniesz pozwolenie na pobyt na rok...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
1011 napisał:
Najpierw musisz sie zarejestrowac na policji ... tam dostanieszz nr personalny a z umowa idziesz do skattetaten i tam Ci wyrobia skattekord potrzebne do pracy... jest opcja ze dostaniesz pozwolenie na pobyt na rok...

Zadna policja nie wydaje D-nummer, ani tez stalego numeru, a tylko i wylacznie potwierdzenie zalegalizowania pobytu(registeringsbevis). Mozna isc od razu do Skatt z umowa o prace, zlozyc o karte podatkowa, a z nia zostanie przyznany D-nummer. Do 3 miesiecy pracy nie ma obowiazku rejestracji pobytu na policji. Pozniej tak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
A czy nie mógłby najpierw zalegalizowac swój pobyt na policji zeby nie musiał sie martwic ze po 3 miesiacach musi wracac tylko na spokojnie by szukał pracy ... ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Michał Kasprzyk
(michaelios123)
Wiking
Byłem na policji i powiedzieli mi ze najpierw muszę znaleźć prace i wtedy mnie zarejestrują
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
no to idz z ta umowa ktorą dostaniesz . . kto wie moze znjadziesz inna pracę wcześniej.....zarejestrujesz sie w NAV ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
1011 napisał:
A czy nie mógłby najpierw zalegalizowac swój pobyt na policji zeby nie musiał sie martwic ze po 3 miesiacach musi wracac tylko na spokojnie by szukał pracy ... ?

A na jakiej podstawie ma ten pobyt zalegalizowac ?
-praca ?
-laczenie rodzin?
-studia ?

cos przegapilam ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
juz nie daja pozwolenia na rok
jest bezterminowa rejestracja
a z powrotem to bzdura wystarczy wyjechac na jeden dzien i wrocic jako turysta
po 3 miesiacach pracy mozesz sie zarejestrowac w nav moze cie skieruja na jakis kurs
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
Na podstawie pracy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok