Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

L4 a płatność z Nav-u - Norwegia

Czytali temat:
adam nikt Daniel Dziekoński Marek LLLLLLLLLLL Magdaturyn Robert2201 (1371 niezalogowanych)
7 Postów
Marcin Widera
(Diobolzory)
Wiking
Witam Wszytskich!
Od kilku lat pracuje w Norwegii mieszkając w Polsce(system rotacyjny). Moje kolano wymaga rekonstrukcji wiązadła krzyżowego.Zabieg mam zamiar przeprowadzić w Polsce. Przez ok 6 miesięcy będe niezdolny do pracy. Czy przez ten okres Nav będzie wypłacał mi chorobowe. Slyszałałem różne opinie na ten temat,ale nic na 100%.Jak ugryżć ten temat, abym wykurował się, nie pozbawiając się dochodu na okres rehabilitacji.

Z góry dzięki za odpowiedz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Musisz przetłumaczyć dokumentację medyczna na język norweski,i udać sie do lekarza rodzinnego w Norwegii i przedstawić ja lekarzowi ,zaznaczyć ze powodem wykonania zabiegu w Polsce jest lepsza znajomość języka polskiego.po zatwierdzeniu przez lekarza dostaniesz zwolnienie lekarskie w Norwegii ,,umawiasz sie(tak było w moim przypadku)ze zwolnienie jest na miesiąc .umawiasz następna wizytę ilegalnie wyjerzdzasz do polski,wracasz na następna wizytę i przedlurzasz zwolnienie,w razie nowej dokumentacji musisz ja przetłumaczyć i przedstawić lekarzowi norweskiemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Marcin Widera
(Diobolzory)
Wiking
No to jest opcja.Zadzwonilem dzisiaj do ZUS-u gdzie poinformowano mnie, że z L4 i formularzem bodajże e-115 mam stawić się w ich jednostce i to oni kontaktują się z firmą ubezpieczeniową w Norwegii(należy mieć dokladne dane pracodawcy oraz firmy ubez.), bądź moge uderzyć od razu do Nav-u. W każdym bądz razie ze spokojną głową udam się pod skalpel. Dzięki za odpowiedz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok