Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Formalności przy remoncie lazienki - Norwegia

Czytali temat:
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Witam mam nastepjace pytanie o remont łazienki jakie certyfikaty przy remoncie lazienki musimy załatwic i kto moze je nam wystawic ..

np chodiz mi o to czy polski hydraulik moze wystawic nam certyfikat na hydraulike.
to samo przy elekryce czy elektryk z dsb (czyli elektryk z zweryfikowana polska szkola i doswiadczeniem minimum 2 letnim )moze wystawic nam certyfikat na wykonanie prac elektrycznych czy np mozemy go zatrudnic i wystawiac papiery sami .

no i membrany co przy membranach

ktos sie mniej wiecej orientuje ile kosztuje srednio wynajecie hydraulika na lazienke to samo przy elektryku i membranach ile to srednio kosztuje.

z góry dziekuje za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Grzel napisał:
Witam mam nastepjace pytanie o remont łazienki jakie certyfikaty przy remoncie lazienki musimy załatwic i kto moze je nam wystawic ..

np chodiz mi o to czy polski hydraulik moze wystawic nam certyfikat na hydraulike.
to samo przy elekryce czy elektryk z dsb (czyli elektryk z zweryfikowana polska szkola i doswiadczeniem minimum 2 letnim )moze wystawic nam certyfikat na wykonanie prac elektrycznych czy np mozemy go zatrudnic i wystawiac papiery sami .

no i membrany co przy membranach

ktos sie mniej wiecej orientuje ile kosztuje srednio wynajecie hydraulika na lazienke to samo przy elektryku i membranach ile to srednio kosztuje.

z góry dziekuje za informacje

1. Jezeli polski hydraulik posiada norweskie uprawnienia ( firme ) to moze wystawic fakture, w innym przypadku nie.

2. Samo DSB to za malo.

3. membrana tez musi miec certyfikat

4. Stolarz tez musi miec certyfikat do remontu lazienek

5. Kafelkarz musi miec ukonczony 3dniowy kurs

Srednio wynajecie hydraulika to ok 14 tys od punktu ( kibel, prysznic, umywalka itp) , 6.5 za slukk, 6.5 za skrzynke

membrana to zalezy od m2, a elektryk to tez zalezy ile ma roboty, varmekabel i spoty przy 5 m2 ok 12 tys + bezpieczniki w skrzynce jezeli sa stare itp...

a tak nawiasem mowiac to nie masz pojecia o zasadach remontowania lazienek w Norge, znasz normy norweskie Byggebransjens våtromsnorm BVN?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
alexkawa napisał:
@Bizi nie masz litosciP a chlopak chce zrobic najtaniej w miescie

tak , a pozniej jezdzi sie na poprawki...po takich expertach...... i wszystko od nowa rozpieprzane a klient zalamany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert Kwiatkowski
(Łobuzek)
Wiking
Tak jak pisał przedmówca muszą być certyfikaty Norweske inaczej ubezpieczyciel w razie zalania bądź innych przypadków losowych nie wypłaci pieniędzy. Jeszcze jedno gdybyś chciał kiedyś sprzedać tu w Norge mieszkanie to pierwsze pytanie maglera ( pośrednika w sprzedaży domów) będzie o dokumentacje a bez niej nawet nie będą chcieli z Tobą rozmawiać. Co do kosztów to nie mam zielonego pojęcia ale czytając wcześniejszy post to chyba nie dużo zważywszy na zarobki do ceny mieszkań.

Pozdrawiam i życzę miłego remontowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
yhy

To mam jeszcze jedno pytanie . Jak uzyskac certyfikat na membrany ?

czy ktoś z was sie orientował gdzie za ile i ile trwa taki kurs ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok