Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podatek 2011 Selvangivelse - Norwegia

2 Posty
S W
(birdy)
Wiking
Witam,
Na początku zaznacze, ze przeglądałam wiele tematów z podobnym problemem, jednak wiekszość z nich była bardziej dezinformująca niż pomocna.
Z rozliczeniem podatkowym z Norwegii do czynienia mam pierwszy raz.
Załączyłam skany wszystkich miejsc z Selvangivelse, w których widnieją jakiekolwiek kwoty.

strona 1 imageshack.us/photo/my-images/16/strona1.png/
strona 2 imageshack.us/photo/my-images/29/strona2z.png/
strona 3 imageshack.us/photo/my-images/221/strona3.png/

Czy ktoś mógłby mnie oświecić co oznacza kwota na 2 stronie, a mianowicie pod rubrykami dotyczącymi kosztów dojazdu: -13 950 ?
I dlaczego przed nią widnieje minus?

Gdzie faktycznie widnieje kwota zwrotu/dopłaty ???
nigdzie w papierach nie ma "skatt til gode (uten renter)" ...

11 866 NOK zaliczek na podatek ktore jest na stronie 3 zgadza sie z kwotą z Lønnssllipp oraz z Lønns- og trekkoppgave.

Skoro był to mój pierwszy pobyt w Norwegii, to przysługuje mi jeszcze odpis standardowy (????) który wpisać mam rubryce Beløp som ikke er forhandsutfylt, føres her jako " 3.3.7 10% standardfradrag for midlertidig opphold i Norge " (?)
Dodam jeszcze, ze na inne odpisy nie mam co liczyc, pobyt zagranicą był jednorazowy, zameldowana jestem w Polsce.

Bardzo prosze o jakąkolwiek pomoc w odnalezieniu sie w tym wszystkim.
Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
birdy napisał:
Czy ktoś mógłby mnie oświecić co oznacza kwota na 2 stronie, a mianowicie pod rubrykami dotyczącymi kosztów dojazdu: -13 950 ?
I dlaczego przed nią widnieje minus?

to nie jest doplata... to jest Twoj wklad wlasny w dojazdy do pracy... to co powyzej tej kwoty zwraca Panstwo... dlatego jest tak po matemetycznemu: Twoja kwota, minus i dalej suma )) no stresss

Gdzie faktycznie widnieje kwota zwrotu/dopłaty ???
nigdzie w papierach nie ma "skatt til gode (uten renter)" ...

napisali Ci ze nie dostali zadnych informacji o Tobie i dlatego sam musisz ich poinformowac czy wolisz 10%standardfragrag czy moze wolisz rozliczyc sie z kosztow (w sensie ze pendler - tak to rozumiem)

Skoro był to mój pierwszy pobyt w Norwegii, to przysługuje mi jeszcze odpis standardowy (????) który wpisać mam rubryce Beløp som ikke er forhandsutfylt, føres her jako " 3.3.7 10% standardfradrag for midlertidig opphold i Norge " .
na koncu powinnas miec rubryke do odliczen albo innych postow...
3.3.7 to standardfradrag tak jak piszesz - przesuwasz jedno zero z kwoty brutto i w Twoim przypadku wychodzi to 5916,40 i te kwote wpisujesz w rubryce fradrag )
podpis, data i do skrzynki przed/w urzedzie skarbowym )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
bez wiedzy o ilosci dzieci i takich tam, do tego wklepalem ze bylas w NO 4 miesiace - wtedy wychodzi te 22k na minstefradrag.. wychodzi na plus 700nok.... ale to plus minus... do to jeszcze odsetki od ewenturalnego stanu konta itd... ale jesli wklepiesz standardfradrag to na pewno bedziesz na plusie ))) wiec nie przejmuj sie...
mozesz wyliczyc sobie sama celem sprawdzenia:
www.skatteetaten.no/Applikasjoner/Enkel2011_20120202.htm
jak chcesz to mozesz wejsc w zaawansowane liczenie ale to juz dla wyjadaczy: www.skatteetaten.no/Applikasjoner/PSA2011_19032012.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Według Mojego Pobieżnego wyliczenia , należy się Tobie do zwrotu w zaokrągleniu 2920-Nok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Piechowski
(jin1300)
Wiking
witam czy moge sie rozliczyc na karcie podatkowej ktyóra jest do druku,poniewarz zmieniłem adres zamieszkania i jeszcze nie otrzymałem orginaslnego pisma
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
S W
(birdy)
Wiking
Z tymi 4 miesiącami akurat zgadza sie, bo dokladnie 4 miesiące mieszkałam w Norwegii. A czy to ma jeszcze jakies znaczenie w tym rozliczeniu? Bo Minstefradrag tutaj to chyba po prostu 36% od dochodu brutto..(?)
I czy to, że byłam tam tylko 4 miesiące upowaznia mnie do skorzystania z odpisu standardowego???
Bo tak jak wspominałam, raczej nie mam co liczyc na inne odpisy.

Więc wystarczy, że kiedy już dostane kody PIN, po zalogowaniu sie na stronie dopisze pozycje 3.3.7 ? I tam pojawi sie korekta i kwota do zwrotu, czy przysyłają kolejny papier?
I to już będzie ta "informacja, że wole 10% standardfragrag" ?"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
birdy napisał:
Z tymi 4 miesiącami akurat zgadza sie, bo dokladnie 4 miesiące mieszkałam w Norwegii. A czy to ma jeszcze jakies znaczenie w tym rozliczeniu? Bo Minstefradrag tutaj to chyba po prostu 36% od dochodu brutto..(?)
I czy to, że byłam tam tylko 4 miesiące upowaznia mnie do skorzystania z odpisu standardowego???
Bo tak jak wspominałam, raczej nie mam co liczyc na inne odpisy.

Więc wystarczy, że kiedy już dostane kody PIN, po zalogowaniu sie na stronie dopisze pozycje 3.3.7 ? I tam pojawi sie korekta i kwota do zwrotu, czy przysyłają kolejny papier?
I to już będzie ta "informacja, że wole 10% standardfragrag" ?"

nie ze wolisz standard fradrag .. to od Ciebie zalezy czy go sama sobie wpiszesz.. to ile miesiecy jestes w NO nikogo nie interesuje. rok rozlizeniowy jest wazny - skoro pierwszy rok to wpisujesz 10% z brutto i juz.. zapominasz o sprawie... dzizasss

a minstefradrag obliczany jest automatycznie w zaleznosci od zarobkow i od tego ile czasu pracowalas w NO... skoro to masz to tez juz nic nie kombinuj....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
jin1300 napisał:
witam czy moge sie rozliczyc na karcie podatkowej ktyóra jest do druku,poniewarz zmieniłem adres zamieszkania i jeszcze nie otrzymałem orginaslnego pisma
a wniosek o przemeldowanie skladales??
idz do skatu i zloz jeszcze raz i popros o rozliczenie. pani kliknie w kompie co trzeba i dostaneisz rozliczenie za 2-3 dni roboze... nie trac czasu.. termmin skladania uplywa 30 kwietnia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Paulina Bielewicz
(pabiela)
Wiking
nie ze wolisz standard fradrag .. to od Ciebie zalezy czy go sama sobie wpiszesz.. to ile miesiecy jestes w NO nikogo nie interesuje. rok rozlizeniowy jest wazny - skoro pierwszy rok to wpisujesz 10% z brutto i juz.. zapominasz o sprawie... dzizasss

a minstefradrag obliczany jest automatycznie w zaleznosci od zarobkow i od tego ile czasu pracowalas w NO... skoro to masz to tez juz nic nie kombinuj....

Hej,
jestem tu pierwszy raz i podobnie jak birdy rozliczam się z pracy sezonowej w Norwegii. Wątek jest bardzo pomocny, ale dalej nie rozumiem kilku rzeczy:
1. Nie potrafię znaleźć nigdzie podpunktu 3.7 w swoich dokumentach
2. Czy chodzi o to, że wpiszę to 10% i oni już mi sami to rozliczą, czy mam sama sprawdzić i napisać ile mają mi zwrócić/ile mam im oddać?
3. Wchodziłam na podane wyżej linki, ale zupełnie nic z tego nie rozumiem, co gdzie wpisać, więc nie podołałam...
4. Wysłałam prośbę o kod pin, który nie wiem do czego jest potrzebny do końca i chciałam spytać kiedy go otrzymam?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
ja za pierwszym razem poszłam do miejscowego urzędu skarbowego i poprosiłam o pomoc w wypełnieniu zeznania
jeśli nie czujesz się pewnie w norweskim, masz prawo do tłumacza
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok