Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Transfer czyli E-303 - Norwegia

Czytali temat:
lukcas s (1130 niezalogowanych)
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
Witam. Czy ktoś się orientuję ile razy mogę składać wniosek o transfer do polski, bedąc na dagpenger.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
olo1 napisał:
Witam. Czy ktoś się orientuję ile razy mogę składać wniosek o transfer do polski, bedąc na dagpenger.

Pozdrawiam.

Ile razy? Przeciez raz wystarczy, ile razy chcialbys skladac ten sam dokument?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
Chodzi mi oto że raz byłem już na transferze w polsce i przerwałem go po miesiącu,ponieważ zostalem wezwany do pracy w norwegii. Nadal się logowałem jako bezrobotny i teraz znów skonczyła się mi praca i przeszedłem spowrotem na zasiłek. Pracowałem około 8 miesęcy od czasu przerwania transferu i teraz ponownie chciałem złożyć wniosek o transfer , tylko nie wiem czy mi się należy ten transfer. Dlatego pytałem będąc na dagpener ile razy można skorzystać z transferu do polski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to jest wyciąg z polskich przepisów ale norwegia ma te same po podpisaniu umów . w punkcie czwartym stoi twoja odpowiedż

Jakie warunki musi spełnić osoba bezrobotna, żeby skorzystać z transferu zasiłku?

• musi być obywatelem UE/EOG,
• musi być zarejestrowana jako osoba bezrobotna we właściwym urzędzie pracy państw UE - w Polsce Powiatowym Urzędzie Pracy,
• musi być uprawniona do świadczeń z tytułu bezrobocia w państwie instytucji właściwej,
• nie korzystała jeszcze z transferu zasiłku podczas tego okresu bezrobocia,
• po upływie 4 tygodni od dnia rejestracji złóżyć wniosek o wydanie dokumentu PD U2 (okres ten może w wyjątkowych sytuacjach zostać skrócony gdy bezrobotny wyjeżdża wraz ze współmałżonkiem, który udaje się do tego samego kraju do pracy), w którym wskazuje konkretną datę rozpoczęcia transferu zasiłku,
• udała się do innego państwa członkowskiego z dokumentem PD U2 i w ciągu 7 dni licząc z dniem wyjazdu rejestruje się w właściwym urzędzie ds. zatrudnienia jako osoba poszukująca pracy,
• niezwłocznie powiadomi instytucję właściwą państwa, w której nabyła zasiłek o dokonanej rejestracji jako poszukująca pracy w innym państwie członkowskim,
• aktywnie poszukuje pracy,
• otrzymuje zasiłek od urzędu ds. zatrudnienia, który przyznał zasiłek raz w miesiącu na konto osoby bezrobotnej,
• po zakończonym transferze, gdy nie znajdzie pracy, może powrócić na kontynuację zasiłku do państwa, które przyznało zasiłek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
Dzięki śliczne za odpowiedz.
Ciekaw jeszcze jestem czy ta część transferu którą nie wykorzystałem mi przepada czy mogę np; w jakimś terminie jeszcze ją wybrać. O tym nic nie piszą w tych przepisach.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
pomyśl logicznie nic ci nie przepada tylko wybierasz wszystko w norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
Czyli jak powróciłem to należało mi się resztę tego transferu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie ......bo dostałeś robotę . nie byłeś bezrobotny . nie było co transferować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
No tak zgadza się , jedynie jak bym przerwał w tym czasie zasiłek i ponownie miał na liczany,wtedy były by szanse na ponowny transfer.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok