Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Inżynier konstruktor CAD - praca w Praca w Norwegi - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz Sztelmach Grzegorz Madej Marcin _ Karol Pawlikowski (8541 niezalogowanych)
4 Posty
Mariusz M
(ooomuniekooo)
Wiking
Witam serdecznie.

W najbliższych miesiącach planuję przeprowadzkę do Norwegii na stałe.
Obecnie od dwóch lat pracuję jako konstruktor technolog - głownie projektowanie 3D.(Solidworks)
Czy ktoś pracuje na podobnym stanowisku i mógłby coś doradzić w jaki sposób znaleźć pracę w zawodzie w Norwegii ??

W internecie można znaleźć sporo takich ofert pracy ale nie wiem czy warto dalej wysyłać CV skoro mieszkam w Polsce, czy lepiej zorganizować jakąś pracę żeby się zahaczyć i przeżyć a na miejscu próbować chodzić na rozmowy?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady lub kontakt w tym temacie.

Łukasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Jesli jakas firma bedzie toba zainteresowana to poprosi cie na interview i oplaci twoj przelot i pobyt w Norge.
Tak tutaj jest jesli jestes specjalista.

Do wielu firm nie dostaniesz sie po prostu ze wzgledu na recepcje, ktora jest poinformowana o spotkaniach. Na recepcji tez musisz podac dane osoby kontaktowej (czesto rejestracja wejscia na touch-panelu) i ta osoba odbiera cie z recepcji. Jesli nie znasz nikogo to nie wejdziesz do firmy.

Do malych firm drucik mozesz probowac wejsc i rozmawiac jednakze inzynierowie zazwyczaj wysylaja CV, ewentualnie potem dzwonia i oczekuja na interview.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Dokładnie tak. Mój mąż "olał" pośredników i "uderzał" bezpośrednio do firm (przeszukiwał międzynarodowe ogłoszenia o pracę). Norwegowie najpierw zadzwonili i młócili go przez telefon 45minut, a potem zaprosili na rozmowę, wsio opłacili, no i na końcu przyjęli (choć na decyzję czekaliśmy około 2miesięcy, bo im się po prostu nie śpieszy).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz M
(ooomuniekooo)
Wiking
Dzięki wielkie za zainteresowanie.
A powiedzcie jak to wygląda z pracą na miejscu teraz.
Jakbym przyjechał (oczywiście z jakimś tam budżetem) i chciał znaleźć pracę obojętnie jaką - np magazyn czy w branży hotelowej na parę miesięcy żeby się zaklimatyzować to jest problem czy jest jest zapotrzebowanie na chętnych do pracy?
Czy wynająć pokój jest trudno? bo z tego co się naczytałem to wiem, że o całe mieszkanie jest problem ale to i tak przyszłość.
Jak możecie to napiszcie czym wy się zajmujecie w branży inżynierskiej w Norwegii no i może znacie jakieś dobre agencje.
No i w ogóle jak tam się wam żyje na emigracji

Pozdrawiam.

Łukasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
ooomuniekooo napisał:
Dzięki wielkie za zainteresowanie.
A powiedzcie jak to wygląda z pracą na miejscu teraz.
Jakbym przyjechał (oczywiście z jakimś tam budżetem) i chciał znaleźć pracę obojętnie jaką - np magazyn czy w branży hotelowej na parę miesięcy żeby się zaklimatyzować to jest problem czy jest jest zapotrzebowanie na chętnych do pracy?
Czy wynająć pokój jest trudno? bo z tego co się naczytałem to wiem, że o całe mieszkanie jest problem ale to i tak przyszłość.
Jak możecie to napiszcie czym wy się zajmujecie w branży inżynierskiej w Norwegii no i może znacie jakieś dobre agencje.
No i w ogóle jak tam się wam żyje na emigracji

Pozdrawiam.

Łukasz

Łukasz, nie uważasz że to troche obciach jechać do NO i marnować czas na zmywaku? Ja na Twoim miejscu szukałbym czegoś TYLKO w branży przez internet, firma jesli uzna że jesteś wartościowy to bez problemu zaprosi cię na rozmowe i opłaci wszelkie koszty.

Z doświadczenia wiem że rekrutacja jest długaaaaa (moja historia to 4 rozmowy, 2 spotkania i 2 miesiące czekania).

Pokój... jeśli firma Cię zatrodni to myślę że mogą Ci wynająć mieszkanie na pierwsze miesiące pobytu, jeśli nie, najlepiej szukać z kimś. Pokój nie jest łatwo znaleźć a mieszkania są drogie.

Zyje się tu dobrze, ale jest nuuuudno, w Oslo praktycznie nie ma co robić, imprezy nędzne, ludzie mało rozrywkowi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz M
(ooomuniekooo)
Wiking
Trochę mnie zdołowałeś, że jest nudno bo ja właśnie też od nudy chce uciec.
Tak czy inaczej sprawdzę na własnej skórze.
A jak jest z pogodą,można liczyć chociaż na te dwa miesiące umiarkowanego ciepła jak w PL?
Noi czy zimy bardzo srogie.?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok