Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

2011 duuże zmiany w kwestii podatku dla studenta - Norwegia

Czytali temat:
dosia158 Agnieszka Trzaska Tomasz Wysokiński fsdfs dd Anna normatyw (2199 niezalogowanych)
1 Post

(bonia2045)
Wiking
Witam,mam zapytanie od 2011 r,od stycznia weszło w norwegii prawo opodatkowania studentów.Szukałam w sieci wiadomości odnośnie stawki podatku ,jak również minimalnej kwoty jaką pracodawca ma prawo zapłacić studentowi ... i wogóle nie mam pojęcia jak to teraz ma wyglądać ,cała ta kwestia wynagrodzenia i rozliczania się z us.Pytam gdyż zmartwiło mnie gdy koleżanka wyjeżdzająca z takich "praktyk " dostała chyba 80 nok brutto<nie jestem pewna,co do kwoty dokładnie> bo jeszcze odciągnął jej polski szef ileś tam % podatku ,dodatkowo pracowała od listopada ubiegłego roku i za te 2 miechy też ja tak dziwnie jakoś chyba policzył , to mnie zaniepokoiło ,jak również fakt ,że nie dostała na koniec żadnej umowy ,domagała się jej do dnia wyjazdu bezskutecznie,dodatkowo rozliczenie wykonane przez polskiego szefa wyglądało jak brudnopis,.. bez składu i ładu .. na dodatek nie podpisał go na koniec ani nie uwierzytelnił żadną pieczątką firmy.Pytam więc jakie są stawki podatku dla studenta i jaka minimalna płaca... ta dziewczyna ma jakieś prawa ,by dochodzić swoich racji ??? Jest już w PL od 2 tygodni a ja chciałabym jej pomóc póki jeszcze tu jestem ,nie chcę siedzieć z założonymi rękami ,ale nie wiem ,co robić .. podałam jej linka do tej samej stronki ,gdzie zajmują się rozliczaniem podatku,która jest również na tym forum .. co robić????Rzeczywiście mają prawo płacić ok 80 koron brutto i odciągać tego podatek ,skoro jesteśmy poniżej 183 dni tutaj??? a co z frikort skatt??????-skatetaten////????? przecież wedle tego do 60 tyś koron brutto lub 72 tyś koron brutto zarobionych jako student czy na kontrakcie ,nieważne, nie mają prawa żadnego podatku od nas pobierać bo jesteśmy zwolnieni.. bo dla nich to grosze te nasze zarobki .. w odniesieniu do polski to jechalibyśmy dawno na zapomodze tutaj na pełnych prawach jako norweg....to nielogiczne...pomocy ;(((((
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Dziewczyno, o jakie nowe prawo opodatkowania studentow Ty pytasz ?
Twoja kolezanka pracowala na czarno, za smieszna stawke, bez zadnej umowy o prace i teraz zrobilo sie wielkie halo ?
Jak zamierzasz jej pomoc? Ona w swietle prawa wogole w Norwegii nie pracowala.
Ty tez pracujesz na tej samej zasadzie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bonia2045)
Wiking
ja jestem zarejestrowana ,posiadam ten cały skatekort ale nie mam pojęcia ile dostanę na rękę,też jako student????dlatego pytam czy jest jakaś dolna granica ,której mam prawo się domagać ,bo bronią w ręku naszego pracodawcy jest nasza niewiedza.. dlatego proszę o pomoc ,może ktoś wie jaki podatek mi odciągną i ile dadzą na rękę min płacy a w zasadzie ile powinni????a jeśli nie to gdzie mam to egzekwować,słyszałam o nav ,policji pracy tu w Norwegii .. w razie gdyby co .. a i nadgodzin nie płaci a bywa ,że pracujemy dość długo .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bonia2045)
Wiking
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm, nie pojeżdzajcie mi tylko pomózcie ,jak możeciez góry dziękuję za pomoc ;*
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Jaka stawke masz w umowie o prace ?
Na karcie podatkowej-skattekort masz podane ile ma byc odprowadzane na zaliczke podatkowa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bonia2045)
Wiking
jestem w norge od 6 grudnia,wydusiłam katrę sposobem bo tak to szef dawać jej nie chce ,bo cessa sb chciałam kupić kartę, to mnie zarejestrował dopiero 14 stycznia i tam było ,że 0 % podatku natomiast mówił,że czeka na nowe karty.bo te są nieaktualne.. stąd dobrze wiem ,że planował na czarno nas trzymać i sb podatek do własnej kieszonki odłożyć-ten co to nam odliczy i wciśnie bajeczkę ,że obowiązuje nas podatek ,a tu podobno wszedł podatek dla studenta od 1,st.2011.... jak zapytałm o umowę to powiedział,że dostanę wyjeżdzając,chyba że planuję wyjazd jutro a nie 21 kw,to wtedy może mi na jutro ją dostarczyć i był koniec rozmowy... po cym za kilka minut zrobił zebranie i objebała mnie przy wszystkich ,że niby zasugerowałm ,że on chce mnie okraść ,nas wszystkich z części płacy ,jaka nam się należy ,co jest nieprawdą ale moje słowo przeciwko niemu nic nie znaczy ,skoro tak i skoro to nie pierwszy raz gdy wrabia mnie w taką sytuację gdy o coś pytam.. bo mu przeszkadza ,że węszę... czyli smrodek jest lecz nie wiem wktórą stronę... szukać.. wezmę wolne i skikne ukradkiem do us.. dowiem się wszystkiego .... a reszta jak chce niech żyje w niewiedzy ... bo mi urąga fakt ,że ktoś robi mnie w chuja i skoro tak jest to mam gdzieś te ochłapy pieniężne bo koli mnie fakt ,że ktoś patrzy mi w oczy i oszukuje..... ja zapierdalam,tempo ,tempo .. i już tak mnie boli wzystko ,że z sił opadłąm a oni ,że się opierdalam.. jeszcze miech tu i czuję po sobie ,że czeka mnie łażenie po lekarzach ,kręgarzach itd... tym bardziej,że jestem po poważnym wypadku .... i ciężko mi ale się uśmiecham i myślę ,że wytrzymam.. ale jak już miarka się przebierze.. nie będę nadwyrężać zdrowia ani fizycznego ani psychicznego.... homo homini lupus est i mają rację..... czekam bo 26 marca siorka wraca do Polski bo z nią tu jestem ,zajrzę w papierzyska i będę wiedziała co i jak ze wskazówkami życzliwych i pomocnych tu osóbale to i tak nie zmienia faktu ,że baaaaardzo chętnie bym z tąd pojechała bo już nie ma części ciałą,która mnie nie boli .. no i bardzo drętwieje mi prawa dłoń..... tak tu fajne....tempo ,tempo.... to ja miałąm kiedyś.... jak zaczynałam te bukieciki układać....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
pozostaje zyczyc powodzenia, bo bedzie Ci ono bardzo potrzebne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bonia2045)
Wiking
aż tak żle????? umowy dać nie chce szef.. nie wyniosę mu z biura bo nie da rady ,skatekort również ... godzin skserować koleżance też nie chciał.....nie wiem ,co robić... wiem,że coś kombinuje.. będę miała miecha ,żeby to rozpracować....,że też takie szmaty chodzą po tej ziemi ...przywiązałam się i przyzwyczaiłam do osób ,z którymi pracuję... bo są fer i wporzo nie mam im nic do zarzucenia,jestem typem samotnika... może mnie nie rozumieją czasem ale są ok..... a tu taki jeden mały problem ..heh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Beata Smoła
(bs50)
Wiking
Bonia jak rozwiązała sie Twoja sytuacja??
Ja mam identycznie, zbieram przez lato truskawki pod Kristansandem. Norweg na początku deklarował, ze zabierze nam 10 procent podatku dochodowego. Nie mamy żadnych umow, żednej karty podatkowej czy NIPu, nic.. teraz nagle powiedzial nam, że odprowadzi nam 15 procent pensji..informacja nie wiadomo skad. Bardzo prsze o odpowiedz.. nie wiem co robic..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
121 Postów
Jerzy Świerzykał
(Fredzio)
Stały Bywalec
bs50 napisał:
Bonia jak rozwiązała sie Twoja sytuacja??

Bonia juz tu nie mieszka: "Ten profil nie istnieje lub nie jest już dostępny"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok