Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Studia - Norwegia

Czytali temat:
Marta Klara Damian Trzciński Piotr Chalecki Klaudia Wszołek milena kopaniarz Julia Farstad Arkadiusz Szaliński Andrzej Kop poli87 davger Sandrita Przednikowska (1761 niezalogowanych)
6 Postów
bauzik bauzik
(pauly)
Wiking
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat studiów w Norwegii. Jestem w klasie maturalnej i chciałbym się wybrać po maturce do Norwegii. Mam jak największe chęci a żeby tam studiować. Jakie bym miał możliwości, angielski znam na poziome zawaansowanym, trzeba kończyć jakieś kursy np? prosze o jakies odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Bauza napisał:
...a żeby tam studiować. Jakie bym miał możliwości
---
Co prawda w Norge Studia Dzienne są DARMOWE ... jak najbardziej ...
---
Niemniej , jeżeli nie jest się Obywatelem Norweskim , oraz ... Nie Ma Się Najbliższej Rodziny w Tymże Państwie ... / prawne zabezpieczenie utrzymania /
TO...!!! .
Trzeba mieć na Koncie Norweskiego Banku , Zdeponowane na Własne Nazwisko CO NAJMNIEJ 90000-Koron Norweskich ... -DZIEWIĘĆDZIESIĄT TYSIĘCY KORON NORWESKICH , mogą być Duńskie ... Szwedzkie się nie kwalifikują ...!!!...
/jako zabezpieczenie na Własne... UTRZYMANIE ... AMCIU... SPANKO... BALETY ...!!! / ...wszak student nie wielbłąd i napić się musi ...
---
A być może i od Nowego Roku Akademickiego i więcej / wszak Inflacja jak rzeka /.
---
Inakszy ... Nici w ŻYĆI ... jak powiadają Ślązacy na damskie stringi ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Bauza napisał:
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat studiów w Norwegii. Jestem w klasie maturalnej i chciałbym się wybrać po maturce do Norwegii. Mam jak największe chęci a żeby tam studiować. Jakie bym miał możliwości, angielski znam na poziome zawaansowanym, trzeba kończyć jakieś kursy np? prosze o jakies odpowiedzi

Chcesz po angielsku? Musisz posiadac certyfikt TEOFL. Co do testu teofl zaawansowany angielski ze szkoly sredniej jest inny niz jezyk naukowy.... Drugie wyjscie; studia w jezyku norweskim, zdany bergenstest. Trzecie wyjscie zalapac sie na jakis projekt unijny, badz inny. Fundusze wyjasnil kolega Gabriel. Mozna jeszcze pracowac na pol etatu i studiowac.

Polecam zapytac u zrodla tj. uczelnie wyzsze, wszak wszytkie maja na swoich stronach informatory. Ba, nawet biura obslugi kandydatow i sudentow.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
bauzik bauzik
(pauly)
Wiking
a jak wygląda rekrutacja po krótce? świadectwo również jest ważne, czy wyniki z matury?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Bauza napisał:
a jak wygląda rekrutacja po krótce? świadectwo również jest ważne, czy wyniki z matury?

Oba. Wyniki oraz oceny, wszak dla nich oceny sa chyba wazniejsze, bo chca meic poglad na to jaki jest kandydat i co potrafi.
Wszystko musi byc przetlumaczone na angielski, matur miedzynarodowa mile widziana. No i jezyki: najlepiej zdany jezyk norweski -> tutaj test bergenstest, a jak chesz po angielsku zdany test TEOFL.

Skladasz wydrukowany wniosek (do pobrania ze stron uczelni), musisz go dokladnie wypelnic, zalaczasz kopie dokumentow, (potwierdzone notarialnie) i czekasz. Jak cos bede potrzebowac to Cie powiadomia. Czasem cos im zginie...

Tyle wiem, najlepiej zapytac uczelni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
bauzik bauzik
(pauly)
Wiking
A istnieja uczelnie w Norwegii gdzie wyklady sa po polsku? raczej nie skorzystalbym z takiej oferty nawet gdyby byla taka mozliwosc ale chcialbym wiedziec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a jaki kierunek cię niemoto interesuje
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Bauza napisał:
A istnieja uczelnie w Norwegii gdzie wyklady sa po polsku? raczej nie skorzystalbym z takiej oferty nawet gdyby byla taka mozliwosc ale chcialbym wiedziec

Jak znasz angielski w stopniu komunikatywnym to poszukaj. Ja tego za Ciebie nie bede robic. Sam sie dowiadywalem i rozmawialem z przedstawicielami uczelni. W Norwegii, aby studiowac trzeba byc rozgarnitym, potrafic pracowac itp. Tego wymagaja od studentow.

www.universitet.no/Norske_universiteter/...siteter_i_Norge.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jasta102 napisał:

Masz u mnie plusa.

PS
Zaczynam rozumiec zachowanie wyjadaczy na forum...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
jasta102 napisał:

Masz u mnie plusa.

PS
Zaczynam rozumiec zachowanie wyjadaczy na forum...

lepiej późno niż wcale
jeszcze minie trochę czasu i zaczniesz rozumieć
dlaczego z Polski wyjechałeś
oj nie będzie to przyjemne
ale gotuj się na to
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok