Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca na 2011 rok - Norwegia

Czytali temat:
(672 niezalogowanych)
4 Posty
Bartosz Maciniak
(bartek111)
Wiking
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum. W marcu razem z kuzynem chcemy wyjechać z Polski to któregoś kraju Skandynawii. Bierzemy po uwagę Norwegię, Szwecję i Danię. Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o zatrudnieniu na rok 2011 w Norwegii? Znam się na elektryce budowlanej (2 lata doświadczenia) oraz na wykończeniach wnętrz (3 lata doświadczenia). Czy w Norwegi mam czego szukać? Nie koniecznie muszę pracować w tych dwóch fachach o których pisałem. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie są takie realne, faktyczne zarobki brutto i ile trzeba odliczyć podatku? W różnych artykułach różnie piszą o tych zarobkach. Do jakiego miasta najlepiej jechać? Ewentualnie w jaką okolice?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam całą Polonie w Norwegii.

PS Chciałbym dodać ze nie umiem języka norweskiego. Za to angielski w stopniu komunikatywnym (będąc rok w Irlandii nie miałem problemu z dogadaniem się).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
z tego co mi wiadomo to najlepiej płacą za kołem polarnym. im więcej białych niedźwiedzi tym wyższa stawka. jako, że macie doświadczenie budowlane to z łatwością nauczycie się budować igloo no i zarobki zajebi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Bartosz Maciniak
(bartek111)
Wiking
A czy w Norwegi zimą też jest "martwy" sezon (podobnie jak w wielu krajach)? Przeważnie na wiosnę powstają nowe miejsca pracy. Czy zaobserwowaliście takie coś też w Norwegi? Prosiłbym jednak o wypowiedzi osób poważnie podchodzących do forum.

Jadąc do Dublina (2 razy) zawsze jechałem w ciemno. Też czytałem że nie ma pracy i że kryzys itp. Jednak jak się roznosi CV 8-10 godzin dziennie to myślę że tą prace, lepszą lub gorszą, zawsze się znajdzie. No chyba że się mylę to proszę mnie poprawić. Nie znam Norwegii jako państwa. Wrażenie to odnoszę z Irlandii i Anglii. Do wyjazdu zostały 2 miesiące ale decyzja musi zapaść jak najszybciej, ponieważ im szybciej się zdecydujemy na dane państwo tym szybciej rozpoczniemy naukę podstawowych słówek, zdań, zwrotów w danym języku.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Norwegia to nie Irlandia czy Anglia, ten kraj rzadzi sie innymi prawami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Bartosz Maciniak
(bartek111)
Wiking
No więc po to tutaj piszę żeby ktoś mi wyjaśnił coś więcej w tym temacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Bartek ty sobie nie zdajesz sprawy jak my tu na was wszystkich uciekinierów z Anglii i Irlandii czekamy??? O Boże jak wy nam tu potrzebni strasznie, wręcz niezbędni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta102 napisał:
Bartek ty sobie nie zdajesz sprawy jak my tu na was wszystkich uciekinierów z Anglii i Irlandii czekamy??? O Boże jak wy nam tu potrzebni strasznie, wręcz niezbędni

Podpisano: "jasta102 - byly pracownik zakladow miesnych.....w Anglii"
Jednakze jasta nie uciekal z Anglii , zaraz sie dowiemy, ze krol Norwegii wrecz nalegal, by jasta zaszczycil Norwegie swoja obecnoscia
Byl tu tak strasznie potrzebny, ze wrecz niezbedny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Moja Ty ukochana Fijołko z Anglii uciekłem do Szwecji. W Szwecji spędziłem pół roku, bo niestety tylko na tyle dostałem kontrakt. Później miałem do wyboru Grenoble we Francji, albo Norge i wybrałem Norge. Widzisz tylko, że ja to uciekłem z Anglii jeszcze w czasie kiedy inni tam się pchali. Takiego wycisku i wyścigu szczurów to nawet w USA nie zaznałem. Anglia to dla prawdziwych twardzieli Ci teraz to nie uciekają, tylko nie mają innego wyboru. Mnie to nie chcieli z pracy wypuścić w tej Anglii. Com się nie nakombinował, aby ostatnią tygodniówkę wytępić. Buziaczki Pani mgr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
jasta102 napisał:
Moja Ty ukochana Fijołko z Anglii uciekłem do Szwecji. W Szwecji spędziłem pół roku, bo niestety tylko na tyle dostałem kontrakt. Później miałem do wyboru Grenoble we Francji, albo Norge i wybrałem Norge. Widzisz tylko, że ja to uciekłem z Anglii jeszcze w czasie kiedy inni tam się pchali. Takiego wycisku i wyścigu szczurów to nawet w USA nie zaznałem. Anglia to dla prawdziwych twardzieli Ci teraz to nie uciekają, tylko nie mają innego wyboru. Mnie to nie chcieli z pracy wypuścić w tej Anglii. Com się nie nakombinował, aby ostatnią tygodniówkę wytępić. Buziaczki Pani mgr

Boshe
Juz dzis nie zdradzaj nam wiecej szczegolow z twojej kariery, bo z zazdrosci spac sie nie da.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Fiona66 napisał:
[quote]jasta102 napisał:

Boshe
Juz dzis nie zdradzaj nam wiecej szczegolow z twojej kariery, bo z zazdrosci spac sie nie da.

Fiołko to specjalnie abyś mogła popracować nad wprowadzeniem polskiej czcionki do kompa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok