Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Prośba o przełożenie przepisu na Polski - Norwegia

Czytali temat:
Piotr S. Martynka1985 daniel1984 (2646 niezalogowanych)
6 Postów
Wiking
Mam prośbę! Czy mógłby mi ktoś przełożyć przepis "Norweskie ciasto marcepanowe" na polski.


www.dinmat.no/Finn-oppskrifter/Oppskrift...stkaker/Marsipankake
www.desi.no/forum/forum_posts.asp?TID=19...p;title=marsipankake
www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=12051
veganfoodstory.blogspot.com/2010/06/mars...kake-med-jordbr.html



Z góry bardzo dziękuję, chce zrobić takie ciasto na urodziny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ingredienser:
3 egg - 3 jajka
2 dl sukker - cukier
1 dl kokende vann - gotowanej wody
2 dl hvetemel - maki
2 1/2 ts bakepulver - proszek do pieczenia

Fyll: - nadzienie
7 dl kremfløte - bita smietana
2 ss bringebær - maliny
100 g melis - cukier puder
5 ss bringebær-syltetøy - malinowy dzem

Pynt: - ozdoby
400 g marsipan - marcepan
30 g bringebær - maliny
40 g kokesjokolade - czekolada
20 Blad(er) frisk mynte - liscie miety

Framgangsmåte: sposob wykonania

Sukkerbrød: Spod , biszkopt

Pisk egg og sukker til eggedosis, mot slutten av piskingen tilsettes vannet i en tynn stråle
Ubij jajka i cukier na piane , pod koniec ubijania dodaj wode cienkim strumieniem

Sikt i hvetemel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
Dodaj przesiana make i proszek do piecz. i wymieszaj to razem z powyzsza ubita piana

Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
Wylej mieszanke do formy 24 cm srednicy, wylozonej papierem do pieczenia

Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 35 minutter.
Upiecz biszkopt w srodku piekarnika na 175 st. przez ok. 35 min.

Framgangsmåte Fyll : jak zrobic nadzienie:

Visp halvparten kremfløten til luftig krem. Rør forsiktig inn melis sammen med bærene.
Ubij polowe bitej smietany i dodaj delikatnie cukier puder i maliny

Del sukkerbrødet i to.
Podziel biszkopt na dwie czesci

Dynk kaken med melk og smør syltetøy på den nederste delen.
Skrop biszkopt mlekiem i posmaruj dzemem na spodniej czesci

Fordel kremen med bærene på kaken, og legg på den øverste kakedelen.
Rozprowadz ubita smietane i maliny na ciescie i poloz wiezchnia czesc biszkopta

Visp siste del av kremfløten til luftig krem og fordel den oppå og rundt kantene på kaken.
Ubij druga czesc smietany i rozprowadz ja na gornym biszkopcie i na bokach

Framgangsmåte Pynt : jak ozdobic ciasto

Kjevl marsipanen ut til en stor runding.
Rozwalkuj marcepan na duze kolo

Man kan kjevle marsipanen ut mellom to bakepapir, eller bruke litt hvetemel under kjevlingen.
Mozna walkowac marcepan pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia posypanego odrobina maki

Hvetemelet gjør at marsipanen ikke blir så klissete. Bruk en pensel til å børste av melet.
Maka sprawi, ze marcepan sie nie przyklei ; uzyj pedzla do pozbycia sie resztek maki

Rundingen av marsipan skal dekke kakens overside og kanter.
Kolo marcepana ma pokryc ciasto i jego brzegi

Legg marsipanen på kaken, og skjær av overflødig marsipan.
Poloz marcepan na ciasto i odetnij resztki nozem

Smelt sjokoladen over vannbad.
Rozpusc czekolade w kapieli wodnej

Form små blomster ved hjelp av en utstikker eller en skarp kniv. Pynt hver blomst med smeltet sjokolade.
Uformuj male kwiatki za pomoca ostrego noza albo wycinaczki. Udekoruj kazdy kwiatek rozpuszczona czekolada

Pynt kanten av kaken med friske bringebær. Det går også an å bruke jordbær eller blåbær.
Udekoruj ciasto dookola swierzymi malinami. Mozna tez uzyc truskawki albo jagody

Fest marsipanblomstene på kaken med smeltet sjokolade. Legg på friske blader av mynte.
Umocuj marcepanowe kwiatki za pomoca czekolady. Poloz swierze owoce i liscie swiezej miety

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Marylka a nie prosciej kupic gotowy biszkopt podzielony juz na trzy czesci. Ja taki kupuje w KIWI za 12,90 Wczesniej tez pieklam sama, ale ten jest naprawde dobry i taniej jest go kupic nic piec samemu. Krem i cala reszte zrob sama. Marcapan mozesz kupic juz rozwalkowany. Powodzenia w pieczeniu i smacznego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Tutaj znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe = gulrotkake :

www.mojanorwegia.pl/forum/view/tematy_te...lrot_kake_10,20.html

To moj przepis i jest wyprubowany i latwy w wykonaniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
barbara67 dziękuję.

Proszę jeszcze o przełożenie przepisu na kransekake

www.dinmat.no/Finn-oppskrifter/Oppskrift...epigernes-kransekake


Dziękuję!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok