Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jazda samochodem po Norwegi - Norwegia

Czytali temat:
nobody (1484 niezalogowanych)
2 Posty
Wojtek Pietrucha
(Wikary)
Wiking
Witam. Czy wie ktoś może, jak to jest z jazdą samochodem na polskich numerach rejestracyjnych, jeśli jest tutaj ktoś ponad rok? Jestem w norwegii oficjalnie ponad dwa lata,i slyszałem że wszedł przepis pozwalający na jazdę samochodem na polskich numerach rejestracyjnych, pod warunkiem ,że minimum sześć razy w roku,czyli co dwa miesiące zjerzdża do Polski,a dowodem na to jest bilet z promu, na ktorym znajduje się numer rejestracyjny samochodu,oraz imię i nazwisko kierowcy. Czy może ktoś to potwierdzić,lub napisać jak jest naprawdę???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
wikary pogrzeb tutaj w postach,naprawde tyle juz o tym bylo pisane ze znajdziesz wszystko wlacznie z linkami to przepisow ktore mowia jednoznacznie na ten temat.
dwie rzeczy absolutnie eliminuja polskie numery rejestracyjne-po 1 staly kontrakt w pracy,po 2 staly numer personalny!!! w duzym skrocie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wojtek Pietrucha
(Wikary)
Wiking
bardzo dużo czytałem na ten temat, i wiem jak to było do maja... Do maja, dlatego ponieważ od 1 maja podobno dużo się zmieniło... Teraz zastanawiam się czy żeczywiscie się zmieniło, czy jest to poprostu kolejna plotka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty
Ola Kotwicka
(kropcia1)
Stały Bywalec
Moja propozycja jest po prostu wybrac sie do Statens vegvesen w twoim miescie (tam gdzie rejestruje sie norweskie samochody) lub do komuny i tam dowiedziec sie wszystkiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
og 1 maja zmienily sie przepisy dotyczace okesu przejsciowego dla miedzy innymi polakow ale z tego co wiem nic sie nie zmienilo co do uzytkowania samochodow przez obcokrajowcow. na stronie glownej po prawej stronie w kolumnie odszukaj transport i komunikacja jest obszerny artykul na ten temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Irek Stolarski
(IrekStolarski)
Nowicjusz
Wiele przepisów dotyczących członków unii się zmieniło ale jeśli chodzi o jazdę autem na polskich blachach to jest po staremu.Nawet uległy zmianie na gorsze.
Jeśli masz norweski numer personalny i umowę o pracę na czas nieokreślony a Twoja rodzina jest w Norwegii to nie możesz jeździć polskim autem, w innym przypadku tak.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok