Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norwegia - jak zacząć? - Norwegia

Czytali temat:
geo_ziom_mce Nefryt Stash Qu (1827 niezalogowanych)
5 Postów
Krzysieeek krzysieeek
(krzysieeek)
Wiking
Witam,
to mój pierwszy post u Was na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu czytam co tu wypisujecie jednak dziś w przypływie wiary w ludzi postanowiłem napisać.
Chciałbym przybliżyć trochę swoją sytuację ponieważ mam do Was kilka pytań.
A więc mam na imię Maciek i mam 28 lat. Od 8lat pracowałem zagranicą tj. Anglia, Holandia, Niemcy itd. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wyjazdu do Norwegii (i za to zaraz pewnie dostanę po dupie).
Język Angielski znam dobrze, nie mam problemu z komunikacją. Norweskiego uczę się od jakegoś pół roku i myślę że znam podstawy umożliwiające swobodną komunikację. Dodatkowo wlaśnie rozpocząłem miesięczny intensywny kurs konwersacji aby teoria przeszła w praktykę. Mam uprawnienia i duże doświadczenie na wózki widłowe, kończę właśnie również prawo jazdy na autobus. Od jakiegoś czasu planuję wyjazd do Norwegii, stąd właśnie kurs Norweskiego oraz prawo jazdy które chciałem zrobić przed wyjazdem. Odłożyłem również pieniądze na przeżycie w Norge jakiś 3 miesięcy wynajmując pokój. Myślę, że niedługo będę gotów wyjechać, stąd mój post oraz kilka pytań na początek:
Jaki jest najlepszy okres na wyjazd w ciemno oraz w jakich miejscowościach mam szanse na znalezienie zatrudnienia? Czy jest sens już z Polski szukać ofert pracy skoro nie ma mnie jeszcze na miejscu , a najwcześniej mogę wyjechać ok 15 lutego? Z jakimi miesięcznymi kosztami muszę się liczyć, aby faktycznie nie biedować? Czy lepiej przyjechać autem czy przylecieć samolotem?
Czy jest sens przyjazdu z dziewczyną (która również zna Norweski na takim samym poziomie co ja, jednak nigdy nie pracowała zagranicą), czy lepiej najpierw jechać samemu?
Mam nadzieję że pośród ludzi którzy nic nie wnoszą na to forum (odradzając przyjazd do Norge) znajdą się również tacy, którzy będą w stanie udzielić rad oraz konkretnych odpowiedzi na moje pytania. Decyzję o wyjeździe już podjąłem więc nie piszcie że mam nie przyjeżdzać bo jest lipa
W każdym razie czekam na odpowiedz,
z góry dzięki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
wysylaj z Polski cv
nie w ciemno
autem zaoszczedzisz na noclegach
w lecie
dziewczyna tez ma kase na zycie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Krzysieeek krzysieeek
(krzysieeek)
Wiking
jasne, że dziewczyna ma też kasę na życie - problem w tym że ona nie ma wcale doświadczenie w pracy zagranicą i tu rodzi się pytanie czy jest w stanie coś znaleźć. Właśnie się broni więc będzie miała inżynier geodezji , jednak bez jakiegokolwiek doświadczenia.
CV po Norwesku czy po Angielsku? Do agencji pracy czy bezpośrednio do pracodawców?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
krzysieeek napisał:

Jaki jest najlepszy okres na wyjazd w ciemno oraz w jakich miejscowościach mam szanse na znalezienie zatrudnienia?

koniecznie musisz wyjechać w najbliższym tygodniu, jeśli chcesz zastać ciemności
i to jak najdalej za koło podbiegunowe
po przesileniu grudniowym następuje szybki przyrost oświetlenia i już długo ciemno w norwegii miał nie będziesz
a w takim czerwcu to wręcz całkiem niemożliwe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
wysylaj wszedzie moga sie odezwac za polroku
no i poczekaj nich sie obroni
geodeta sie przyda

tjenester.nav.no/stillinger/stillinger?s4=120945
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Co wy wszyscy macie ze sobą nie tak ze każdy ma te papiery na wózki a żaden normalnego zawodu lub dobrego doświadczenia w jakimś konkretnym zawodzie?
Te autobusy to chybiony temat bo kto w NO przyjemnie do roboty gościa bez doświadczenia w jeździe i tylko podstawami języka? przyjazd tylko samochodem bo jak chcesz sie dostawać z miejscowości A do B w poszukiwaniu pracy ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak przyjedziesz w jasno to możesz malować domy, albo zbierać jabłka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Ale samo prawko czy kurs na przewóz osób też ma ?

www.nettbuss.no/jobb
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Krzysieeek krzysieeek
(krzysieeek)
Wiking
jasta102 proszę , nie udzielaj się jeśli nic nie wnosisz do dyskusji. Nie masz kolegów z którymi możesz pogadać że siedzisz na forum i ze wszystkiego szydzisz?

PJo - co do zawodu to masz rację, wolałbym mieć konkretny zawód, ale tak już wyszło że jednak muszę prawko na autobus robić i na wózki widłowe. Za stary już jestem żeby się teraz uczyć na mechanika.
Nie muszę pracować jako kierowca, ani na magazynie, ale jakąś szanse na znalezinie pracy chyba mam co?! W każdym razie, czy jest sens przyjechać w lutym/ marcu , czy lepiej poczekać do wakacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
w wakacje naprawdę ciężko o ciemno w Norwegii
a po drugie to polactwa już 5 razy za dużo
na Madagaskar, a nie gnoić tu nam do końca
szukać byle czego, za byle ile
zgnoiliście UK, Irlandię, a teraz tutaj
Zgłoś wpis