Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
marek jachimski Ewa Lang (2994 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
swieta sa ,dzieci biegaja
nie siedze caly dzien na kompie

pochodze z polskiej szlachty nie z litewskiej jak juz

pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczpospolita_Polska
Rzeczpospolita Polska (RP) – oficjalna nazwa Polski od drugiej połowy XVII wieku do 1795, w latach 1918–1952 i od 1989.
I Rzeczpospolita zwana jest również Rzecząpospolitą szlachecką lub Rzecząpospolitą Obojga Narodów. Nazwa Rzeczpospolita Polska była używana jako oficjalna nazwa państwa polsko-litewskiego od drugiej połowy XVII wieku
www.polszczyzna.fora.pl/tropiciele-wiel-...zeczpospolita-a-nie-
rzeczypospolita,216.html
ymczasem w mianowniku jest tylko i wyłącznie "rzeczpospolita". Ta rzecz, rzecz pospolita. Rzeczy pospolitej może być "tej rzeczy pospolitej".
W nom. sing. tego słowa jest tylko jedna prawidłowa forma: rzeczpospolita. W deklinacji obowiązują dwie poprawne formuły, jedna bez odmiany wewnętrznej (rzeczpospolita, rzeczpospolitej, rzeczpospolitą) i druga z odmianą wewnętrzną (rzeczypospolitej, rzecząpospolitą). Ta druga była niegdyś jedyną poprawną, i tę zawsze preferuję, gdy mówię o Rzeczypospolitej, czyli o naszym Państwie (ale w mianowniku - RZECZPOSPOLITA, a nie "rzeczypospolita", brrrr)

portalwiedzy.onet.pl/141253,,,,rzeczposp...pospolita,haslo.html

reszte napisze po swietach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Tomasz d
(Thomas1)
Wiking
ok , tak na przyszlosc , to nie podpieraj sie Wikipedia polaku maly , tylko historyjom , ktora mowi o RZECZYPOSPOLITEJ powstalej w 1454 roku na mocy traktatu ( jakiego ? znajdz sobie na wiki ) . A LITWA BYLA , JEST I BEDZIE POLSKA ! A do szlachty nic specjalnego nie mam tak dlugo , jak dlugo ona nie rusza mnie ... Wesolych .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
nie bede grzeszyl w swieta
mozna tez pisac Zdrowas Maryia albo Zdrowas Marya
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Tomasz d
(Thomas1)
Wiking
patim napisał:
nie bede grzeszyl w swieta
mozna tez pisac Zdrowas Maryia albo Zdrowas Marya

Ty PATIM juz albo nie pij albo swietuj , bo nic madrego z tych Twoich postow dzieci sie nie wyucza (albo wklej jakis link z wiki )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
dzieci to juz spia
a vinmonopol mi zamkneli przed swietami a ze nie byla to najwazniejsza pozycja na liscie zakupow
to i jako pierwszej nie musialem kupowac

jako ze mam w rodzinie dziesiec pokolen nauczycieli to i troche ksiazek pisanych po staropolsku sie ostalo przed rabunkiem niepismiennych chlopow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Tomasz d
(Thomas1)
Wiking
patim napisał:
dzieci to juz spia
a vinmonopol mi zamkneli przed swietami a ze nie byla to najwazniejsza pozycja na liscie zakupow
to i jako pierwszej nie musialem kupowac

jako ze mam w rodzinie dziesiec pokolen nauczycieli to i troche ksiazek pisanych po staropolsku sie ostalo przed rabunkiem niepismiennych chlopow

daj adres , to zanim zrabuje reszte , to sie doksztalce
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
to ty rabus jestes !
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Tomasz d
(Thomas1)
Wiking
patim napisał:
to ty rabus jestes !

ale - zaraz takie tam - zwykly Robin Hood banita zabierac bede bogatym i dawac biednym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec
Thomas1 napisal
zwykly Robin Hood banita
syn niepismiennego chlopa malorolnego co cale zycie bez butow chodzil

oto skutki bolszewickiej propagandy
nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Ty PATIM juz albo nie pij albo swietuj , bo nic madrego z tych Twoich postow dzieci sie nie wyucza (albo wklej jakis link z wiki )

no widac ze ta wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie
a nigdy nie spisana ,no bo niby kto mial pisac , jest calkowicie nieprzydatna a nawet szkodzi
ba nie nauczyli zasad dyskusji i zachowaniana forum

jak nie masz zadnych merytorycznych argumentow na obrone swoich blednych teori
to nie czepiaj sie formy i autora
bo wychodzisz na zbuja madej
panier filozof
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok