Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Arni -------- (893 niezalogowanych)
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
Ja tutaj nie pytam kto ma winę a kto nie ma winy, fakt jest taki że wielu polaków w Norwegii jest nieświadomych za co można stracić tutaj prawo jazdy, i tylko i wyłącznie w całej Europie to za nieoskrobane szyby biorą chyba tutaj. Nie jestem kierowcą zawodowym, a po norwegii zamierzam jeździć na polskim prawku a nie norweskim, nie będę głupi i się podstawiał że jak przekroczę prędkość to wezmą mi prawko na 3 lata, a tak jak wezmą polskie prawko, to w polsce mi wydadzą nowe, jak wyjaśnię za co zostało zatrzymane, bo w polsce takie restrykcje nie obowiązują, a gdybym miał norweskie i oddał polskie to dupa blada jak to mówią.

A ja się tutaj nie pytam was o to czemu ja nie oskrobałem szyby bo nie jesteście nic lepsi w tym co robicie, a osądzać od razu po tym kto ma jakie kategorie i jakie rzeczy robi to do was nie należy.
Pozatym zrobiłem błąd wcześniej, wzięli mi prawko za nieoskrobanie całej przedniej szyby (chodziło mi o to że szyba było oskrobana, ale tak w 25 % (kwadrat wielkości 20x20 cm) co jak dla mnie zapewniało dostateczną widoczność, pozatym reszta by odtajała po 3 minutach). Ale oni mają jako jedyni pojebane prawo i ukarali mnie mandatem 3000 NOK i zawieszone prawko na 3 miechy.

Ja się was pytam żeby ktoś kto się zna udzielił mi porady prawnej, czy będę mógł się dalej poruszać na polskim prawku tutaj, pani w okienku powiedziałem że kategorycznie nie chce wymiany, a ona powiedziała że nie będę mógł jeździć tutaj wtedy, w co nie chce mi się wierzyć żeby mi wydali taki zakaz. Tym bardziej że jak kolega wspomniał mają taką informację na swojej stronie internetowej że weszła unijna dyrektywa od 19 stycznia 2013, która mówi że prawko jest tak długo ważne jak jego ważność w innym kraju UE, a na kategorie ciężkie 5 lat, a ja dopiero mieszkam tutaj 1,5 roku. Więc podejrzewam że oni nie poprawili swojego kodeksu w stosunku do unijnej dyrektywy jeszcze, albo się nie zapoznali z tym co sami umieścili na swojej stronie internetowej.
Potrzebował bym wypowiedzi adwokata najlepiej jak to wygląda.

Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å implementere EUs regelverk på førerkortområdet. EUs tredje førerkortdirektiv trådte derfor i kraft i Norge den 19. januar 2013 samtidig som i resten av EU.

Førerkort utstedt i EU/EØS-land er gyldige for kjøring i Norge så lenge førerkortet er gyldig i det landet det ble utstedt. Husk imidlertid at tunge klasser kun er gyldig for 5 år av gangen i Norge og at disse derfor kun er gyldig i 5 år etter at du tok fast bopel her.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Czego ty człowieku chcesz masz link od Wacka na samym początku. tam stoi jak byk że nie musisz wymieniać prawka....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Wacek1 napisał:
Joseph napisał:
gabriel napisał:
poszkodowany2012 napisał:
kategorie B,C,D,C+E,D+E. Zabrane zostało za nieoskrobaną całą szybę pojazdu osobowego z przodu. Pani w okienku cały czas się powołuje na ten paragraf 11-3, czy ma rację?

I biorąc na siłę !!! , Urzędu Drogowego ... to MA RACJĘ ... !!! .
--
---
Chcą byś zmienił prawko , ponieważ na Polskie ... nie mogą nałożyć punktów Karnych ! .
---
A na Nowe prawko Norweskie , od razu walną z Katalogu , jako zagrożenie dla ruchu i życia ...
---

Ale ty curwa baran jesteś, kierowca C i D, a nie wie że na prawo jazdy w no nie dostaje się punktów tylko na osobę, jak jesteś tu na stałe i masz polskie (czy tam poradzieckie jak ty kacapie) prawko to i tak punkty dostaniesz....

Prawo swoje a psy swoje. Sam pies doradzil mi powtorna wymiane na polskie, choc prawo mowi:
www.regjeringen.no/nb/dep/sd/tema/trafik...ng.html?id=467538#19

pkt: 19

Mysle, ze wynika to z tego, ze nie chce im sie nadawac biegu sprawie, lub sa niedoinformowani.

Fioletowy nie ma racji w tym, ze na nowe od razu walna punktu, poniewz po zabraniu prawka, wszystkie dotychczasowe punkty( o ile je mielismy) ulegaja zerowaniu. Startujemy z carte blanche.

Mi tez punktów nie dali tylko samo giro, sam sie prosił nie będę... Za to jak dostałem pocztą list że mnie fotoradar złapał to już nie przeszło...

Dziadyga zara przyleci i powie że to była prowokacja

Wacek przetłumaczyłbyś ten punkt 19. piedołowatemu bo jemu google translator tłumaczy to na:

NAPIJ SIE BIMBRU i co ma biedny poradzić......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok