Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wymiana prawka na norweskie. Przymusowo??? - Norwegia

Czytali temat:
Arni -------- (893 niezalogowanych)
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
Witam

Norweska Politi, zabrała mi prawko na 3 miesiące i teraz upłynął termin zwrotu i przesłali moje prawko do Statensvegvesen, i w Statensvegvesen chcą mnie zmusić do wymiany na norweskie, czy ja muszę się na to zgodzić???? Bo pani w okienku powiedziała że inaczej nie mogę jeździć u nich już na polskim. A ja nie zamierzam wymieniać prawka na norweskie, i z tego co czytałem nie muszę. Czy jest jakaś podstawa prawna żeby tego odemnie wymagać, jeśli mam prawo stałego pobytu tutaj???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
poszkodowany2012 napisał:
Witam

Norweska Politi, zabrała mi prawko na 3 miesiące i teraz upłynął termin zwrotu i przesłali moje prawko do Statensvegvesen, i w Statensvegvesen chcą mnie zmusić do wymiany na norweskie, czy ja muszę się na to zgodzić???? Bo pani w okienku powiedziała że inaczej nie mogę jeździć u nich już na polskim. A ja nie zamierzam wymieniać prawka na norweskie, i z tego co czytałem nie muszę. Czy jest jakaś podstawa prawna żeby tego odemnie wymagać, jeśli mam prawo stałego pobytu tutaj???

www.vegvesen.no/Forerkort/Om+forerkort/Utenlandsk+forerkort

Powidz durnej pani, ze to na ich strone ten link
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
Takie pismo przesłało Politi do Wydziału komunikacji

I henhold til førerkortfortskriften (paragraf 11-3)) må innehaver av utenlandsk førerkort med fast bopel i Norge, for gjeneverv av førerett i Norge, få utstedt norsk førerkort etter reglene for innbytte, jfr. samme forskrifts (paragrapf 8,9 og 10).

Førerkortinnehaver er gjort kjent med at nødvendige papirer sended dere og er bedt om å henvende seg til dere for videre behandling.

Artykuły znajdują się pod tym linkiem www.lovdata.no/for/sf/sd/xd-20040119-0298.html#10-3

Ale dla mnie dalej z tego nie wynika że muszę coś wymieniać, proszę o znawców znających język.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Førerkort utstedt i land utenfor EU/EØS kan kun brukes for kjøring i Norge i 3 måneder. Det samme gjelder dersom du tar fast bopel i Norge.

Pobyt na stałe....

Førerkort utstedt i EU/EØS-land er gyldige for kjøring i Norge så lenge førerkortet er gyldig i det landet det ble utstedt. Husk imidlertid at tunge klasser kun er gyldig for 5 år av gangen i Norge og at disse derfor kun er gyldig i 5 år etter at du tok fast bopel her.

tyle ze wyżej stoi że wymieniać trzeba tylko Ciężkie kategorie po 5latach stałego pobytu tutaj...

przynajmniej ja tak to rozumiem..

Może i pani w okienku czytała ostanie zdanie z tego co jest na stronie SV????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
A może zacznij od Początku !?.
---
- Jaką masz kategorię , tego zabranego prawka ... ?

-Za co zostało zabrane To prawko ... ?

---
Takie dwa proste pytania ... a zarazem Bardzo Istotne ! .
---
Gdybyś od razu napisał co i jak , to teraz , nie było by gdybania z trudnościami w Jego odzyskaniu .!.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
kategorie B,C,D,C+E,D+E. Zabrane zostało za nieoskrobaną całą szybę pojazdu osobowego z przodu. Pani w okienku cały czas się powołuje na ten paragraf 11-3, czy ma rację?

§ 11-3. Utenlandske førerkort
I saker om kjøreforbud (tap av førerett i Norge) for innehaver av utenlandsk førerkort gjelder samme regler som ved tap eller tilbakekall av førerett og beslag av norsk førerkort, så langt det passer og ikke annet er fastsatt.
For personer som ikke er fast bosatt i Norge gjelder følgende:
1.Førerkort utstedt i EØS: Når det foreligger endelig vedtak om kjøreforbud, oversendes førerkortet til utstederlandet med melding om årsaken. Det samme gjelder internasjonalt førerkort. For førerkort utstedt i Danmark, Finland eller Sverige skal underretning sendes utstederlandet også når det treffes avgjørelser før endelig vedtak.
2.Førerkort utstedt utenfor EØS: Førerkortet oppbevares hos politiet så lenge kjøreforbudet gjelder, eller inntil vedkommende forlater landet hvis dette skjer tidligere. Internasjonalt førerkort gis før tilbakelevering påtegning om den tid det gjelder kjøreforbud i Norge.
For personer som er fast bosatt i Norge oppbevares førerkortet hos politiet så lenge kjøreforbudet varer. § 11-1 gjelder tilsvarende. For gjenerverv av førerett i Norge utstedes norsk førerkort etter reglene for innbytte, dersom det er adgang til dette, jf. også vegtrafikkloven av 18. juni 1965 nr. 4 § 24, § 33 og § 34, forskrift 19. desember 2003 nr. 1660 om tap av retten til å føre motorvogn kapittel 8 og denne forskrift kapittel 10.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kategorie B,C,D,C+E,D+E. Zabrane zostało za nieoskrobaną całą szybę pojazdu osobowego z przodu. Pani w okienku cały czas się powołuje na ten paragraf 11-3, czy ma rację?

I biorąc na siłę !!! , Urzędu Drogowego ... to MA RACJĘ ... !!! .
---
C+E ; D+E ; to tzw. kategorie zawodowe , tym samym jako ...> stały utland < ...jesteś podciągany pod ten właśnie paragraf i niema zmiłuj się .
---
Powiedz jeszcze , że masz tam wbity nr -95- !? .
---
Chcą byś zmienił prawko , ponieważ na Polskie ... nie mogą nałożyć punktów Karnych ! .
---
A na Nowe prawko Norweskie , od razu walną z Katalogu , jako zagrożenie dla ruchu i życia ...
---
Czy w Norge Pracujesz jako Kierowca zawodowy ? .
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gabriel napisał:

--
---
Chcą byś zmienił prawko , ponieważ na Polskie ... nie mogą nałożyć punktów Karnych ! .
---
A na Nowe prawko Norweskie , od razu walną z Katalogu , jako zagrożenie dla ruchu i życia ...
---

Ale tu curwa baran jesteś, kierowca C i D, a nie wie że na prawo jazdy w no nie dostaje się punktów tylko na osobę, jak jesteś tu na stałe i masz polskie (czy tam poradzieckie jak ty kacapie) prawko to i tak punkty dostaniesz....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
Joseph napisał:
gabriel napisał:

--
---
---
---

Ale tu curwa baran jesteś, kierowca C i D, a nie wie że na prawo jazdy w no nie dostaje się punktów tylko na osobę, jak jesteś tu na stałe i masz polskie (czy tam poradzieckie jak ty kacapie) prawko to i tak punkty dostaniesz....

nie!
pierdoła nie dostanie nigdy pkt "na prawko" bo on nie uzywa pokacapskiego prawka
kat.B zrobili mu w kopalni, bo takie były czasy, a reszte ciocia Swietłana z UA załatwiła....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Joseph napisał:
gabriel napisał:

--
---
---
---

Prawo swoje a psy swoje. Sam pies doradzil mi powtorna wymiane na polskie, choc prawo mowi:
www.regjeringen.no/nb/dep/sd/tema/trafik...ng.html?id=467538#19

pkt: 19

Mysle, ze wynika to z tego, ze nie chce im sie nadawac biegu sprawie, lub sa niedoinformowani.

Fioletowy nie ma racji w tym, ze na nowe od razu walna punktu, poniewz po zabraniu prawka, wszystkie dotychczasowe punkty( o ile je mielismy) ulegaja zerowaniu. Startujemy z carte blanche.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok