Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Autoryzacja w zawodzie fizjoterapeuty - Norwegia

Czytali temat:
wojciech morawski Artur .... Maciek .,.,.,.,., Ewa Malec Kamil Knych Antek Norsk Piotr Witczak GregIX eta Janusz T Dalia24 Venue (4703 niezalogowanych)
5 Postów
Adrian Nawrocki
(jokair23)
Wiking
Witam, Stoje tak jak wiele osób przede mną, przed trudną decyzją wyemigrowania. Jestem mgr fizjoterapii, mam 4 letnie doświadczenie i liczne kursy , znam angielski i niemiecki i zacząłem naukę norweskiego, chciałem zapytać jakie są perspektywy pracy w norwegii. jestem w trakcie przygotowywania dokumentów do SAFH w celu autoryzacji dyplomu. Czy są jakieś kruczki, bo słyszałem że często rządają dodatkowych dokumentów, chce złożyć papiery i liczyc na to że nic nie będe musiał dosyłać. Chciałem jeszcze zapytać czy jak już otrzymałbym autoryzacje to będe musiał zdawać jakieś egzaminy. Może są jakies osoby na forum które pracują jako fizjoterapeuta i z podobnymi problemami się borykały, czy pracując jako fizjoterapeuta w norwegii żyje się łatwo z rodziną. Z góry dziękuje za odpowiedź i przepraszam jęśli był już podobny temat, jest to moj pierwszy raz i dopiero ogarniam ten portal, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
FysioTeknikk FysioTeknikk
(FysioTeknikk)
Wiking
Powiem CI z mojego doświadczenia jak to wygląda,
Autoryzacja- wysyłasz wszystkie dokumenty które są na stronie plus ew wszystkie ważniejsze dyplomy z kursów przetłumaczone na język angielski lub norweski. Oni wyślą Ci fakturę do opłacenia i ew inne dokumenty które musisz dostarczyć np zaświadczenie z ministerstwa zdrowia o prawie wykonywania zawodu na terenie RP. Czas jaki to zajmuje jest bardzo różny ale średnio ok 2/3 miesiące, mi zajęło to pół roku.
Często wymagają odbycia roku bezpłatnych praktyk na terenie Norwegii przed wydaniem autoryzacji-nie wiem od czego to zależy, ja nie musiałam ich odbywać ale znam kilkoro fizjoterapeutów którzy musieli.
Jeśli chodzi o znalezienie pracy to jest to bardzo trudne. Pomimo autoryzacji i znajomości języka/oraz często lepszego doświadczenia i wykształcenia/ znalezienie pracy w zawodzie fizjoterapeuty jest bardzo trudne, przynajmniej w okolicach Oslo. Zarobki są w granicach średnich, starczają na spokojne życie ale bez szaleństw. Oczywiście nie ma porównania z pracą w Polsce, jest to chyba oczywiste.

Niby ogłoszenia o pracę są ale nie ma ich zbyt dużo-w stosunku do innych zawodów.
Powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Nawrocki
(jokair23)
Wiking
dzieki za odpowiedź, mam jeszcze pytanie odnośnie tego zaświadzczenia z Ministerstwa Zdrowia, chodzi mi o to czy jak cały czas pracuje to takie zświadczenie będzie mi potrzebne, jeśli tak, to czy można załatwić to listownie i ile coś takiego kosztuje, z góry dziękuje za odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
(FysioTeknikk)
Wiking
Ja miałam zaświadczenie o zatrudnieniu wysłane za pierwszym razem i kazali dosłać zaświadczenie o prawie wykonywania zawodu bo to jest coś innego. Ale nie jest to dokument obowiązkowy - wyślij co masz i jest bardzo duża szansa że to Ci wystarczy.
Nie wiem ile to kosztowało chyba ok 100zł, załątwiane było osobiście w ministerstwie w Warszawie. Jeśli chcesz listownie to musisz mieć potwierdzenia notarialne dyplomów ze studiów - sprawdzają zgodnosć z oryginałem. Możesz kogoś poprosić żeby to załatwił za Ciebie - mi załatwiał brat - tylko musisz wypełnić osobiście wniosek i podpisać, zapłacić i dać do wglądu oryginały dyplomów.

Najlepiej zadzwoń do sekretariatu albo spr na stronie internetowej bo coś się mogło pozmieniać.
Pozdr!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
edyta radomska
(electra)
Wiking
Witam jestem tutaj nowa i również myśle o emigracji do Norwergii i pracy jako fizjoterapeuta o co chodzi z tym zaświadczeniem z ministerstwa zdrowia o prawie wykonywania zawodu na terenie RP?? skąd wiadomo że ministerstwo ma moje dane jak jeszcze nie pracowałam w zawodzie jestem dopiero swiezo po studiach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
(FysioTeknikk)
Wiking
Tak jak napisałam - to były dokumenty które ja musiałam wysłać. Każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany.

Nie mam pojęcia czy dostaniesz zaświadczenie o prawie wykonywania zawodu na terenie RP - jeśli kończysz studia na Państwowej Uczelni Medycznej dostajesz prawo wykonywania zawodu na terenie RP. Nie musisz pracować żeby mieć uprawnienia do wykonywania zawodu - możesz je stracić jeśli nie podejmiesz pracy w zawodzie przez określony czas.

Jeśli nie masz doświadczenia zawodowego bardzo ciężko będzie ze znalezieniem pracy w zawodzie w NO- raczej będziesz musiała odbyć rok bezpłatnych praktyk. Zresztą tak jak pisałam, każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie, można mieć szczęście i nie będzie żadnych problemów z autoryzacją.

Po więcej info w tej kwestii albo zabierz się za autoryzację i zobaczysz czy przyjmą dokumenty czy każdą coś więcej dosłać - jest to najprostszy sposób. I tak ew zdobycie zaświadczenia nie opóźnia specjalnie autoryzacji a być może okaże się ono zbyteczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Nawrocki
(jokair23)
Wiking
dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Nawrocki
(jokair23)
Wiking
Mam pytanie odnośnie faktury do zapłaty gdyż taką otrzymałem, chodzi mi o to czy wystarczy przelać pieniądze z mojego konta na nr konta znajdujący się na fakturze czy należy jakoś wypełnić ten żółty świstek na dole, szczerze powiem że nie wiem jak się za to zabrać, pewnie rozwiązanie jest banalne ale dziękuje za pomoc. pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jokair23 napisał:
Mam pytanie odnośnie faktury do zapłaty gdyż taką otrzymałem, chodzi mi o to czy wystarczy przelać pieniądze z mojego konta na nr konta znajdujący się na fakturze czy należy jakoś wypełnić ten żółty świstek na dole, szczerze powiem że nie wiem jak się za to zabrać, pewnie rozwiązanie jest banalne ale dziękuje za pomoc. pozdrawiam

Wystarczy zrobic zwykly przelew na podany numer konta, jie zapomnij o numerze KID. To by bylo tylko tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Nawrocki
(jokair23)
Wiking
rozumiem, tylko ta dolna część faktury (kvittering) jakby nie była wypełniona, a w miejscu
Kundeidentifikasjon (KID) są same gwiazdki. Może wystarczy tylko wpisać numer faktury, do końca nie wiem co zrobić z tym Kvittering,
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok