Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wynajem pokoju na odległość - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz Wilinski Adi88 (1346 niezalogowanych)
10 Postów
George Clooney
(Scatcoysky)
Wiking
Witam,

Chciałbym poruszyć kwestię wynajęcia pokoju, jeżeli to nieodpowiedni dział, to poproszę moderatora o przeniesienie tematu.
A sprawa wygląda tak. Szukam pokoju, obecnie jestem w Warszawie i nie mam możliwości oglądania ani pokazania siebie. Znalazłem ciekawą ofertę pokoju i oto, co mi zaproponowano w związku z tym. Muszę wysłać kopię swojego paszportu, tudzież dowodu tożsamości, w oparciu o niego zostanie sporządzona umowa najmu. Potem kopię tej umowy dostanę na maila wraz ze skanem paszportu najemcy. W tym przypadku córką właściciela, która mieszka w jednym z pokoi. Następnie najemca wymaga, aby wpłacić jej na konto jej matki opłatę za pierwszy miesiąc oraz depozyt, w całości 10.000 NOK, ponieważ miała do czynienia z niepoważnymi osobami, które w rezultacie nie zdecydowały się na pokój. Następnie ona poprzez kuriera wysyła mi oryginał umowy, którą muszę podpisać i przynieść w dniu w którym będę chciał się wprowadzić.
Jest to dla mnie w pełni zrozumiałe, aczkolwiek chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy to powinno tak wyglądać. Szczerze mówiąc trochę mnie niepokoi przelew takiej sumy, pierwsze o czym pomyślałem, to zaproponować mniejszą kwotę i dopłatę w dniu, kiedy się będę chciał wprowadzić.
Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Scatcoysky napisał:
Witam,

Chciałbym poruszyć kwestię wynajęcia pokoju, jeżeli to nieodpowiedni dział, to poproszę moderatora o przeniesienie tematu.
A sprawa wygląda tak. Szukam pokoju, obecnie jestem w Warszawie i nie mam możliwości oglądania ani pokazania siebie. Znalazłem ciekawą ofertę pokoju i oto, co mi zaproponowano w związku z tym. Muszę wysłać kopię swojego paszportu, tudzież dowodu tożsamości, w oparciu o niego zostanie sporządzona umowa najmu. Potem kopię tej umowy dostanę na maila wraz ze skanem paszportu najemcy. W tym przypadku córką właściciela, która mieszka w jednym z pokoi. Następnie najemca wymaga, aby wpłacić jej na konto jej matki opłatę za pierwszy miesiąc oraz depozyt, w całości 10.000 NOK, ponieważ miała do czynienia z niepoważnymi osobami, które w rezultacie nie zdecydowały się na pokój. Następnie ona poprzez kuriera wysyła mi oryginał umowy, którą muszę podpisać i przynieść w dniu w którym będę chciał się wprowadzić.
Jest to dla mnie w pełni zrozumiałe, aczkolwiek chciałbym zapytać, czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy to powinno tak wyglądać. Szczerze mówiąc trochę mnie niepokoi przelew takiej sumy, pierwsze o czym pomyślałem, to zaproponować mniejszą kwotę i dopłatę w dniu, kiedy się będę chciał wprowadzić.
Pozdrawiam serdecznie.

jak dla mnie wszytsko wyglada typowo po norwesku....

ja swoje obecne mieszkanie wynajmowalem przez telefon.. wlasciciel byl w trodheim. umowe podpisywalem w banku i depozyt wplacalem na sandvice w banku a w tym samym czasie w innym oddziale w trondheim byl wlasciciel... i on zlozyl podpis tam, ja podpisalem sie tutaj na czytniku elektornicznym wplacilem kase na depozyt i juz... goscia widzialem jakos za pol roku dopiero kiedy to przyjechal na chwile do Oslo w interesach... wiec jak dla mnie - wszytsko wyglada okej...

jesli masz to na mejlu i dostaniesz umowe i wplacisz kase przelewem to wszytsko zawsze bedzie mozna ewentualnie odkrecic w bardzo szybkim czasie bedac juz tu w NO... jak dla nie - komfortowa sytuacja - jadac do NO masz juz dach nad glowa... depozyt dwumiesieczny tez do przelkniecia... a sam pokoj - strasznie duzy i w dobrej lokalizacji skoro 5k...
zawsze juz na miejscu mozesz szukac czegos innego i mozesz zlozyc wypowiedzenie... ja bym bral na Twoim miejscu.. lepsze to niz kocozwanie w parku na lawce...

ucaluj syrenke ode mnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
George Clooney
(Scatcoysky)
Wiking
Dzięki za odpowiedź. Pokój jest zlokalizowany w centrum Oslo, czynsz to 4.000 i to dla dwóch osób. Na maila dostałem zarówno zdjęcia pokoju, jak i dziewczyny, która wynajmuje. Chciałaby się również umówić na skype i porozmawiać. Pomyślałem również, żeby poprosić o skan paszportu jej matki, skoro to na jej konto będę przelewał pieniądze. W razie czego, tak jak piszesz, będzie można tę sytuację odkręcić, wszystko będzie udokumentowane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
Scatcoysky napisał:
Pomyślałem również, żeby poprosić o skan paszportu jej matki, skoro to na jej konto będę przelewał pieniądze.
nie skan paszportu tylko ID - tylniej strony karty bankomatowej... nie kazdy norweg posiada paszport.... tak na marginesie
powodzenia i gratuluje takiego obrotu spraw
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
George Clooney
(Scatcoysky)
Wiking
Pomyślałem, że opiszę dalszy rozwój wydarzeń, ponieważ najprawdopodobniej osoba oferująca pokój okazała się być oszustem.

- zdjęcia pokoju były prawdopodobnie sfałszowane
- osoba podawała się za obywatelkę UK, wysłała zdjęcie swojego paszportu
- zasugerowałem, że prześlę na początek 2.000NOK, żeby okazać zainteresowanie, reszta na miejscu, wtedy zaczęło się targowanie, zaproponowała 3.000, a w kolejnej wiadomości powołując się na żądania matki, właścicielki mieszkania zażądała 4.000NOK przedpłaty
- wysłała mi kopię umowy, a po wpłacie ta umowa już przez nią podpisana miała zostać nam przesłana faxem
- nalegała, żeby płatności dokonać przez Western Union do Londynu, gdzie znajduje się jej matka, po wypłaceniu przez matkę pieniędzy, umowa miała zostać nam przesłana.

Jeżeli pieniądze zostałby przesłane przez zwykły przelew bankowy, wówczas byłyby podstawy do tego, żeby ścigać oszusta. W przypadku Western Union nie ma takiej możliwości, osoba odbiera pieniądze i przepada. Żadne zdjęcia paszportów, adresy nic nie pomogą. Przekazy Western Union powinny być realizowane tylko i wyłącznie do osób które się zna i którym się ufa. Dla pewności skontaktowałem się ze specjalistą z banku, który prześledził naszą korespondencję i stwierdził, że jest to typowa próba wyłudzenia pieniędzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
George Clooney
(Scatcoysky)
Wiking
Tomaszu, gamon ze mnie, bo nie napisalem najwazniejszego. Nie dalem oszustowi ani grosza. Poczatkowo, nie powiem, dalem sie wodzic troche za nos, ale w rezultacie nie nic nie dostal. Na prosbe Pana z banku przekonywac go jeszcze mialem, ze mam kase i chce mu ja wplacic, tylko przelewem, a nie przekazem. Oczywiscie nie dal sie przekonac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Tyle dobrego że kasy nie straciłeś, jakieś cwaniaki, na pewno nie jeden mógł się nabrać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
(Yatsek)
Maniak
Scatcoysky napisał:
Pomyślałem, że opiszę dalszy rozwój wydarzeń, ponieważ najprawdopodobniej osoba oferująca pokój okazała się być oszustem.
ja dla mnie: masz leb i cholernego farta powodzenia w dalszym szukaniu mieszkania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Yatsek napisał:
Scatcoysky napisał:
ja dla mnie: masz leb i cholernego farta powodzenia w dalszym szukaniu mieszkania...

sorry ziomus, ale wszytsko wskazuje na to,ze to ty byles tym typem, który chciał zioma wykrecic.....
swoja droga, to dobry pomysl na pare łatwych groszy, bo czytając naszych new aliens, to mały pikus z wałkiem....

ps: to kretynstwo płacic za cos, czego sie nie widzi.....
lepiej hotel zapłacic ze 2 doby i na miejscu szukac M....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok