Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pytanie - Norwegia

Czytali temat:
Jan Maryjan Gabi PIOTROWSKA (1084 niezalogowanych)
9 Postów
Wiking
czy można użytkować w Polsce ( na przykład przez miesiąc lub dwa ) nie swój samochód na norweskich tablicach rejestracyjnych .gdzie szukać informacji na ten temat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Boza zasada jest podobna jak w norwegi i w calej europie.W zasadzie przepisy sa jednakowe.Mozesz uzywac pozyczyne auto w polsce zarejestrowane w innym kraju. Przebywasz czasow w Polsce i nikt nie moze ci tego zabronic.Gdzies mialem przepisy ale zapytam potem kolege ktory wywiozl norweskie auto do polski jako mienie przesiedlenia on sie orientowal szczegolowo w tych przepisach i uzytkowaniu autka bez przerejestrowania w kraju (kto,jak dlugo itp)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź . miłego dnia , pozdrowienia i całusy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Boza WPROWADZILEM CIEBIE W BLAD!!!!!!!!!!!!!!!!! PRZEPRASZAM!!!!!!!!!!!!!!!!! PRZEPISY MOWIA CALKIEM CO INNEGO OD TEGO CO JA NAPISALEM www.autocentrum.pl/go/204__polski_kierow...wne__1763379536.html
PROSZE PRZECZYTAJ . JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM POPELNILEM BLAS KTOREGO ZAWSZE CHCIALEM UNIKNAC----NAJPIERW SPRAWDZ A NIE PISZ CO CI SIE WYDAJE I CO SLYSZALES!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
oj ty draniu hahahah , no ja też mogłam pomyśleć ok sprawdzę ale i tak dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
DOBRZE ZE JESTES JESZCZE BO NIECHCE MIEC NIKOGO NA SUMIENIU
swoja droga gdzies czytalem o tym jak poruszac sie obcym autem u nas w kraju !!!! musze to odnalezc bo jestem naprawde swiecie przekonany ze mozna ozyczyc samochod i wyjechac nim zagranice!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
już wszystko wiem ponieważ zadzwoniłam do mojego miasta w Polsce , do urzędu celnego i na policję i zasięgnęłam informacji jak to się mówi u źródeł . ale serdecznie ci dziękuję , a swoją drogą masz zarąbisty opis , tylko mam nadzieję że nie jesteś jak król Midas który dosłownie wszystko zamieniał w złoto hahahahaha . miłego dnia pa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
To dawaj info z tych zrodel tutaj bo sam jestem ciekawy!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
krolestwo za konia napisał:
To dawaj info z tych zrodel tutaj bo sam jestem ciekawy!!!!!

ja też jestem ciekawa, bo ostatnio przez 4tyg jeździłam autem w PL na norweskich numerach, a auto jest tylko na męża muszę wiedzieć czy mogłam jeździć bo nie lubię łamać przepisów...choć po to je wymyślono,żeby je czasami łamać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
w przypadku, który Pani opisuje będzie Pani jedynie posiadaczem pojazdu, a nie jego właścicielem. W takim przypadku poruszanie się po polskich drogach samochodem na obcych numerach rejestracyjnych jest niedozwolone.
Dodatkowo nasuwa się pytanie dotyczące sposobu użytkowania przez Panią wspomnianego samochodu, czy jest on wprowadzony na polski obszar celny na podstawie odprawy czasowej, czy też może ma Pani zamiar sprowadzić go na stałe do kraju?
Jednak generalnie obowiązuje zasada, że na terenie RP nie można poruszać się samochodem, który jest własnością obywatela innego państwa. Tylko właściciel , który musi mieć przy sobie dowód rejestracyjny pojazdu i dokumenty odprawy celnej, zieloną kartę i prawo jazdy może poruszać się po terytorium RP samochodem na obcych numerach rejestracyjnych.
Dodatkowo można stwierdzić, że na terenie Polski nie można poruszać się samochodem na obcych numerach rejestracyjnych przy jednoczesnym założeniu, że nie jest Pani właścicielem auta. Na podstawie art. 129 p. 4b. Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z dnia z dnia 20 czerwca 1997 r. można stwierdzić, że już na granicy będzie miała Pani problemy z jej przekroczeniem. W ww. artykule czytamy: �funkcjonariusze mogą odmówić prawa przekroczenia granicy pojazdem, jeżeli:
1) pojazd kierowany jest przez osobę znajdującą się w stanie nietrzeźwości lub stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia pojazdu w inny sposób,
2) pojazd kierowany jest przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów uprawniających do kierowania pojazdem lub używania pojazdu, dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
3) stan techniczny pojazdu zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, powoduje uszkodzenie drogi albo narusza wymagania ochrony środowiska,
4) pojazd przekracza dopuszczalną masę całkowitą lub naciski osi określone w przepisach ruchu drogowego.
Podobną w treści informację otrzymałam dzwoniąc w dniu dzisiejszym do urzędu celnego i policji w Polsce , gdzie powiedziano mi że na czas użytkowania nie swojego samochodu w Polsce muszę mieć pisemną zgodę właściciela pojazdu wraz ze wszystkimi dokumentami plus zieloną kartę plus oświadczenie że jestem jego pracownikiem i na czas określony związany na przykład z wykonywaną pracą ten że właściciel użycza mi pojazd na tyle i tyle dni
ale każdy przypadek jest inny tak że zalecam zasięgać informacji na swoje konkretne pytanie u źródeł powodzenia i pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok