witam ponownie Kamil,
nie przecze, ze znasz dobrze przepisy - sama osobiscie od kilku lat nie wyrabiam zielonej karty i nigdy nie mialam problemow z kontrola pojazdu zarejestrowanego w Norwegii czy to w Polsce czy w Niemczech, jednakze przepisy sa takie, ze zgodnie z Konwencja Wiedenska wszelkie pojazdy musza byc oznakowane literka N nie w formie naklejki ale na tablicy rejestracyjnej. Byc moze Niemcy bardziej zwracaja na to uwage, dlatego tez wiele osob ma problemy przy kontroli. Wiem to z doswiadczenia i z rozmow z wieloma osobami, ktore prosza mnie o przeslanie takiej karty, gdyz nie chca godzinami sie tlumaczyc. Jak zapewne sam dobrze wiesz w Polsce przy ubezpieczeniu auta kazdy dostaje potwierdzenie ubezpieczenia, ktory wozi ze soba- w Norwegii jest inaczej - tutaj nie ma zadnego potwierdzenia, gdyz wszystkie informacje o ubezpieczeniu sa dostepne po wpisaniu nr rejestracyjnego auta. Jednaze takiej informacji nie moze potwierdzic nikt inny poza granicami Norwegii - dlatego przy autach posiadajacych "stare" tablice rejestracyjne ZALECA sie wyrobienie zielonej karty.
Tak jak powiedziales Konwencja Wiedenska miala wiele aktualizacji i byc moze Niemcy bardziej niz inny kraj jest na to wyczulony - byc moze ja i Ty mielismy szczescie, ale niestety takiego szczescia nie mialo wiele osob - stad wiele zapytan w tej kwestii i artykul z wyjasnieniem.
Reasumujac prosze kliknac na link z informacja gdzie zielona karta obowiazuje
www.tff.no/no/hoved/forside/gront-kort/
Ale tak jak mowilam to wszystko sie tyczy samochodow ktore sa oznakowane wg wymienionych wyzej przepisow, czyli posiadajacych "nowe" tablice rejestracyjne. Dodatkowo wybierajac sie do Niemiec, Hiszpanii czy Wloch i posiadajac tablice rejestracyjne starego typu nalezaloby wyrobic sobie zielona karte.