Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ewakuacja po osunięciu się ziemi w Rogalandzie - Norwegia

Czytali temat:
(924 niezalogowanych)
28 Postów
Pawel Kolodziejczyk
(Pawel_kol)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Ewakuacja po osunięciu się ziemi w Rogalandzie
"w Rogalandzie" czy może w Rogaland?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Maciek B
(niggle85)
Wiking
@Pawel Kolodziejczyk, a już myślałem ,że tylko mnie to tak w oczy i uszy kłuje.. Tak jak i inne tego typu "spolszczenia"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Pawel Kolodziejczyk, a już myślałem ,że tylko mnie to tak w oczy i uszy kłuje.. Tak jak i inne tego typu "spolszczenia"
poczytajcie sobie forum a potem piszcie

czy tez cale zycie mowilicsie ze jedziecie do London ,New York , Paris,a moze Mockba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
patim napisał:
Pawel Kolodziejczyk, a już myślałem ,że tylko mnie to tak w oczy i uszy kłuje.. Tak jak i inne tego typu "spolszczenia"
poczytajcie sobie forum a potem piszcie

czy tez cale zycie mowilicsie ze jedziecie do London ,New York , Paris,a moze Mockba

Tak i według tej metody należy mówić...Buskerudzie, Kiristiandsandzie, Stawangerze, Bergendzie ...Drammendzie ....itp itd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Tych co w oczy kluje: so.pwn.pl/zasady.php?id=629640
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Karol.Ky napisał:

Więc o czym świadczy ten cytat?
" Nazwy geograficzne mogą funkcjonować w postaci spolszczonej bądź oryginalnej".... wielokrotnie czytałem obelgi w których "lingwiżdzi" z Polski rugali innych za ośmielenie się używania "ORGINALNYCH " nazw geograficznych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
" Nazwy geograficzne mogą funkcjonować w postaci spolszczonej bądź oryginalnej".... wielokrotnie czytałem obelgi w których "lingwiżdzi" z Polski rugali innych za ośmielenie się używania "ORGINALNYCH " nazw geograficznych.

ze mozna nie odmieniac ,a nie ze nalezy nieodmieniac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dlaczego wam Polacki tak ciezko nauka idzie
ni to sie nauczyc innego jezyka ni jakis kurs zrobic
przeciez instruowalem ju was jak przy pomocy Windowsa sprawdzac pisownie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
patim napisał:

ze mozna nie odmieniac ,a nie ze nalezy nieodmieniac

Oczywiście kolego "ze mozna nie odmieniac ,a nie ze nalezy nieodmieniac" ....
"Można nie odmieniać "... znaczy ....że dozwolone/właściwe/nie jest błędem/ocv... jest używać formy Rogelan...Buskerud...Drammen....prawda? Zgadzasz się?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Sebastian napisał:
Karol.Ky napisał:

Ze obie formy sa poprawne z pewnymi wyjatkami. Wyrwales ten cytat z kontekstu, ale mniejsza z tym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok