Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przeglądam co w trawie piszczy. - Norwegia

Czytali temat:
(1131 niezalogowanych)
2 Posty

(Szaflar)
Wiking
Jeszcze mnie nie ma w Norwegii, ale planuje Was odwiedzić. Tak szybko jak to tylko będzie możliwe. Pozdrawiam serdecznie z Anglii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Szaflar napisał:
Pozdrawiam serdecznie z Anglii.
skoro z UK to jakie stawki tu w NO Cie interesuja???

a)40nok/h

b)80nok/h

c)100pln/h

d)120nok/h

e)300nok/h

f)450000pln/rok

g)150000nok/rok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeżeli we tyj angliji robi za smieszną stawkę 5,69-ft /t-Brutto ,to W Norge powinien być całkiem happi za kwotę ...80Nok/Brutto.
a)40nok/h

b)80nok/h...= 8 ,74 - funta /GBP/

c)100pln/h

d)120nok/h = 13,1- funta ... Kosmos

e)300nok/h = 32,75 - funta... to już nawet nie kosmos , a Wszechświat dla Niego ...

f)450000pln/rok

g)150000nok/rok = 16375 -funtów = 1488-f /m = 9 ,3- funta na godzinę ... system Norge ...
Nie wnikam w to , czy te stawki to legalnie ...czy też na dziko ...
---
Ponieważ w niektórych działach Norweskiej Gospodarki , stawka 80-Nok/t/Brutto , jest LEGALNĄ STAWKĄ ...osobistego zaszeregowania ... tak dla Kobiet jak i dla Mężczyzn
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
gabriel napisał:
Nie wnikam w to , czy te stawki to legalnie ...czy też na dziko
Gabriel, czy stawki nielegalne moga byc wieksze?

Czy jednak mniejsze to 90% przypadkow?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
beauty napisał:...Gabriel, czy stawki nielegalne moga byc wieksze?
Czy jednak mniejsze to 90% przypadkow?

Jasne , że stawki..." Na Dziko"... mogą być wyższe i to sporo ...
---
Wszystko zależy od tego co Sami Sobą Reprezentujemy podczas negocjacji ...
---
Jeżeli nie mamy co jeść i śpimy w aucie na parkingu , a w baku ostatni Litr Paliwa , to Człowiek pójdzie i za 10Nok/t. tylko dlatego by mieć zajęcie i zagłuszyć głód .
---
Jednak , jak Ma wszystko poukładane jak należy , a Swój Wolny Czas ceni Bardziej Niż 100-Nok/t. to i za 200Nok nie pójdzie pracować .
---
Dla wyjaśnienia .
---
Średniej Klasy , samodzielny Norweski Stolarz z Własnym parkiem narzędziowym , BIERZE LEGALNIE ZA GODZINĘ PRACY ...PONAD 400Nok + MVA = 500-Nok /t ....!!! .
---
To dlaczego Ja mam pracować za 200Nok...na dziko !!! .
---
Ja biorę 250 + MVA ...
A już dwa razy trafiła Mi się Fucha ... za 300Nok/t + MVA. przez dwie niedziele po 6-godzin . na lewo ...
, dodam tylko , że ja nie mam Firmy jednoosobowej ...A rzeczony ...MVA... to tylko formalny wybieg ... o którym już pisałem na forum w innych tematach i nie bydym si powtarzać ...
---
A to ,że 95% ludzi pracuje jak biali murzyni , za marne ochłapy to ich WOLNY -niewolniczy wybór
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Łukasz zxc
(Łukasz.)
Wiking
gabriel: Po części zgadzam się z Tobą gabriel. Nie ze wszystkim oczywiście. Po za tym wszysto zależy od tego jak na to wszystko spojrzysz Możesz pracować za 6 funty na godzine i dla jednych bedziesz murzynem a dla drugich juz nie. Ważne jak Ty sam siebie w tym wszystkim widzisz i czy coś robisz z tym. Możesz robić nawet za 6zl za godzine, ale traktować to jako praktyka czy zdobywanie, przeważnie na początku swojej kariery, niezbędnego doświadczenia. Nie oznacza to, że dajesz się wykorzystywać. P.S Nie wiem skąd te 95% wziąłeś? Aha i zaciekawiło mnie czym się różni wszechświat od kosmosu???

Yatsek: A co do stawek jakie mnie interesują w Norge to wybieram odpowiedź h) 450000£/rok haha P.S a dlaczego? ciężko o jakąś normalną pracę?

beauty: Wszystko i tak zależy od tego ile zarabiasz. Jak zarabiasz zbyt dużo na czarno to praktycznie pieniądze, które fizycznie masz nie możesz wydać, bo są nie opodatkowane. A napewno nie chciałabyś, żeby skarbowy Cię dopadł za pupę. Zaś gdy Ci się wydaje że pieniądze które zarabiasz na czarno są równe stawce legalnej to w rzeczywistośći mogą się okazać mniejsze. Bo z tych pieniędzy nie odkładasz na emeryturę. P.S ciekawe czy jesteś taka beauty.

Do wszystkich

P.S. Mogę się mylić no i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Łukasz. napisał:Yatsek: A co do stawek jakie mnie interesują w Norge to wybieram odpowiedź h) 450000£/rok haha P.S a dlaczego? ciężko o jakąś normalną pracę?
Takiej opcji Nie możesz wybrać z prostej ... i prozaicznej przyczyny ...!
Pozycji ...h) ... nie ma w zestawie , który zamieścił ... "Yatsek"...

---
Co do... Kosmosu i Wszechświata ... to na chłopski rozum , jest zasadnicza różnica ...
A co dopiero dla takiej Oświeconej głowy jako Twoja , dlategoż nie bydym taki kiep by Tu tłumaczyćże tybie tykie pryste znyczynia ...
ECH ...
---
Gwoli wyjaśnienia
Gdy Ja wybierałem się za kordon ...Żelaznej Kurtyny ... to pobieżnie sprawdziłem co mogę kupić za daną godzinę Mojej Pracy tam gdzie konkretnie będę pracował ...
A uwierz Mi ... nie miałem wtedy pełnego dostępu do wiedzy Internetowej tak jak obecnie ma nawet przedszkolak .
-
Miałem trzy oferty :
- Anglia ... jakaś mglista oferta na taśmie za 4, 49-funta brutto + łóżko za 40f/tydzień .
Wpisowe 100funtów w gotówce , po przyjeździe na miejsce do ręki bez pokwitowania ... a i nie mogłem jechać własnym autem , tylko samolotem lub autokarem do Londynu ...
-Niemcy... praca na zbrojarni za 6-E + łóżko + jeden posiłek dziennie gratis . 10 godzin/dniówka . mogłem jechać autem ...
-Norwegia ... praca z Polskiej Firmy na Polskiej umowie ... Polskie warunki zatrudnienia ..."wszystko za darmo" ...zwroty za drogę i paliwo na miejscu . STAWKA... 40-NOK /t . do ręki ...9-godzin pracy od poniedziałku do soboty ...
---
Wybrałem Polską Firmę Bo miałem umowę do ręki i pewność Legalności Bo to była firma w Której Już pracowałem ...
Na miejscu okazała się ..."KASZANA" ... pomimo legalności całego przedsięwzięcia , jednak tylko z Polskiej Strony ... z Norweskiej Było to grzecznie pisząc Przewałka na 100% .
ponieważ wtedy najniższy zarobek legalny w Budownictwie wynosił 125Nok /t /Brutto .
Taką właśnie dostałem pierwszą Legalną stawkę w Norge Firmie ...
---
Jednak to trzeba SAMEMU znać realia danego Kraju ... tak stawek zarobkowych , jak i podstawowego utrzymania socjalnobytowego ...
---
Inaczej zawsze będzie się Białym murzyniątkiem dla otoczenia .
Ach te wspominki ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Łukasz zxc
(Łukasz.)
Wiking
Co do tej kasy i tej odpowiedzi h) no to raczej wiedziałem że nie ma takiej opcji. Sam to musiałem napisać, .. raczej. Żart?

Co do tego kosmosu i tego wszechświata to dla mnie jeden chuj. (przepraszam za słownictwo)
Nie napisałem tego by Ci ubliżyć, przykro mi że tak to odebrałeś. Troche dystansu kolego.

Co do pracy. Moja rada to zrób zawód i sieć w nim do końca. Nie skacz jak te chłopaki, którzy umią wszystko. Jest malarzem i spawaczem a do tego Cię obetnie i przebada. Wiem troche przesadzam. Zmierzam do tego, że takie osoby nie są traktowane poważnie i napewno daleko im do profesjonalizmu. Zatem nie mogą liczyć na lepszą kasę niż minimalna stawka. O ile zostaną zatrudnieni - to i tak zawsze zaczynają od nowa. Przynajmniej tak mi się wydaje. Też nie mówie tu o zaradności życiowej, dobrze umieć robić dużo rzeczy, ale we własnym zakresie. Akurat to Polacy umią. Ważne, żeby iść do przodu i się nie cofać w rozwoju. Pod każdym względem. Fakt jest też faktem że nawet tym murzynom należy się szacunek. Ktoś inny by się tak łatwo nie wzbogacił gdyby nie właśni oni. Robią wielką przysługę innym. Niestety zwłaszcza w PL tak jest ..heh - dlaczego tak się nimi pomiata?? Jaki paradoks.

Wogóle temat "pieniądze "tak z niczego wyszedł. Nie lubie tego tematu w realu i unikam go jak ognia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok