Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Lekcja 89 – Święta – cz. I – potrawy świąteczne



Oto kilka potraw, jakie Norwegowie w różnych częściach kraju jedzą na Święta Bożego Narodzenia:

julemat – potrawy na Święta Bożego Narodzenia
ribbe – żeberka
julesylt – boczek pieczony
lutefisk – ryba z ługu
pinnekjøtt – solone żeberka baranie
smalahove – barani łeb
mølje med flatbrød – wywar mięsny z cienkim, chrupkim chlebem
fenalår – suszona noga barana
rakørret – pstrąg wędzony
kokt torsk – dorsz gotowany
gravlaks – surowy łosoś peklowany w soli i ziołach
sildesalat – sałatka śledziowa 

julemat.jpg

juledrikk – napoje świateczne
juleøl – piwo świąteczne
gløgg – glogg (grzane wino z przyprawami)

julebakst – wypieki świąteczne

julemarsipan (marsipangris) – marcepan świąteczny (świnka z marcepanu)
pepperkaker – pierniczki
kransekake – coś w rodzaju kołacza (patrz tutaj)
julevørterbrød – słodki chlebek na piwie słodowym (bezalkoholowym)


>>PROFESJONALNY KURS JĘZYKA NORWESKIEGO<<
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok