julemat – potrawy na Święta Bożego Narodzenia
ribbe – żeberka
julesylt – boczek pieczony
lutefisk – ryba z ługu
pinnekjøtt – solone żeberka baranie
smalahove – barani łeb
mølje med flatbrød – wywar mięsny z cienkim, chrupkim chlebem
fenalår – suszona noga barana
rakørret – pstrąg wędzony
kokt torsk – dorsz gotowany
gravlaks – surowy łosoś peklowany w soli i ziołach
sildesalat – sałatka śledziowa
juledrikk – napoje świateczne
juleøl – piwo świąteczne
gløgg – glogg (grzane wino z przyprawami)
julebakst – wypieki świąteczne
julemarsipan (marsipangris) – marcepan świąteczny (świnka z marcepanu)
pepperkaker – pierniczki
kransekake – coś w rodzaju kołacza (patrz tutaj)
julevørterbrød – słodki chlebek na piwie słodowym (bezalkoholowym)
Reklama
To może Cię zainteresować
4