Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

47
Żywność w Norwegii o ponad 80 % droższa niż w Europie

 
 fot. dn.no
Wyniki badań przeprowadzonych przez Eurostat i SSB nie są raczej dla nikogo zaskoczeniem – Norwegia ma najwyższe ceny produktów spożywczych w całej Europie. Szczególnie drogie w porównaiu z innymi państwami są sery, jajka i mleko.
W ubiegłym roku poziom cen produktów spożywczych i napojów bezalkoholowych był aż o 86 procent wyższy niż średni poziom cen w 27 państwach Unii Europejskiej. 

Norwegia jest na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o poziom cen niemal wszystkich grup produktów. Wyjątkiem są jedynie mięso i ryby, które najdroższe są w Szwajcarii. W Norwegii poziom cen tych produktów jest o 44 procent wyższy niż średni poziom cen w Europie. 

Z kolei ceny mleka, sera, jajek i napojów bezalkoholowych są w Norwegii dwukrotnie wyższe niż w innych krajach europejskich. Takie grupy produktów jak owoce, warzywa i ziemniaki oraz chleb i produkty zbożowe są aż o 80 procent droższe niż w innych państwach w Europie. 

- W dużej mierze poziom cen w Norwegii jest sterowany politycznie. Mamy bardzo restrykcyjne przepisy celne na produkty rolne, przez co ceny żywności są stosunkowo wysokie. Dodatkowo Norwegia ma wysokie podatki na tytoń i alkohol, dlatego ceny tytoniu są 2,7 raza wyższe niż w innych krajach Unii Europejskiej. - mówi Kjersti Haugland, ekonomista z DNB Markets. 

Najnowsze wyniki badań pokazują, że w Szwecji za tę samą kwotę można kupić dwukrotnie więcej tytoniu niż w Norwegii. Jeszcze większa jest różnica cen pomiędzy Norwegią a innymi państwami Unii Europejskiej. 

Źródło:dn.no
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


EVIL Walander

28-06-2013 12:03

Elise napisał:
NEXT napisał:
poczytaj na opakowaniach o innych składnikach dodanych procentowo a rozjaśnisz odrobinę swe poglądy .
Podejrzewam, ze moje poglady sa bardziej rozjasnione niz twoje. Jako mama alergikow juz kilkanascie lat jestem zmuszona do sprawdzania skladu kazdgo jednego produktu co kupuje + udzial w seminariach na te tematy, itp.



tak masz rację jako matka alergików ja tylko 10 lat spędziłam w laboratorium na produkcjach

Eliza K

28-06-2013 08:30

NEXT napisał:
poczytaj na opakowaniach o innych składnikach dodanych procentowo a rozjaśnisz odrobinę swe poglądy .
Podejrzewam, ze moje poglady sa bardziej rozjasnione niz twoje. Jako mama alergikow juz kilkanascie lat jestem zmuszona do sprawdzania skladu kazdgo jednego produktu co kupuje + udzial w seminariach na te tematy, itp.

EVIL Walander

28-06-2013 01:01

marecki00 napisał:
[quote]NEXT napisał:
Elise napisał:
[b]NEXT
wszystko zależy od ilości dodania wzmacniacza smaku (naszego glutaminianu),który w niewielkiej ilości nie szkodzi a tego już nie przeczytasz na opakowaniu bo sa to strzeżone receptury zakładowe ,jeśli ja ci mowie ,że te norweskie na razie są ok to tak jest, w Polsce jest nadużywany i wiem to dokładnie,poczytaj na opakowaniach o innych składnikach dodanych procentowo a rozjaśnisz odrobinę swe poglądy .


Doskonaly przyklad petitio principii, ale czegoz mozna sie bylo po tobie spodziewac.


jak zwykle niedorozwoju się mylisz a wiesz dlaczego nie uzasadnię tego co napisałam ,by takie coś jak ty nie miało informacji ,których mieć nie powinno ..i których w google nie znajdzie

EVIL Walander

28-06-2013 00:30

Elise napisał:
NEXT napisał:
ja mówiłam o produktach podstawowych ,jak np śmietana masło nie biorę pod uwagę ciast i innych produktów przetworzonych ,bo ich nie jest w stanie nikt wyprodukować bez glutaminianu sodu ale ok kończę dyskusję
No to cie zmartwie. W masle tez czesto jest glutamat, ukryty pod szumna nazwa aroma.
Poza tym zawsze wydawalo mi sie, ze chleb tez nalezy do produktow podstawowych, chyba ze zamierzasz zyc samym mlekiem, smietana i salata.

Twoje twierdzenie, ze zywnosci nie da sie produkowac bez glutamatu jest falszywe.
Oczywiscie, ze mozna ja produkowac bez tego. W koncu glutamat nie jest czyms niezbednym do produkcji.


wszystko zależy od ilości dodania wzmacniacza smaku (naszego glutaminianu),który w niewielkiej ilości nie szkodzi a tego już nie przeczytasz na opakowaniu bo sa to strzeżone receptury zakładowe ,jeśli ja ci mowie ,że te norweskie na razie są ok to tak jest, w Polsce jest nadużywany i wiem to dokładnie,poczytaj na opakowaniach o innych składnikach dodanych procentowo a rozjaśnisz odrobinę swe poglądy .

Jabin Hazo

27-06-2013 23:26

patim napisał:
jasta koledzy znowu dali plame
interia360.pl/polska/artykul/skandal-z-b..._source=www.wykop.pl
działających w Polsce służb specjalnych (we współpracy z policją) zorganizowała tak zwaną „ustawkę”, czyli zaaranżowała zadymę na państwowym uniwersytecie!


Jak to mawial pan Wolodyjowski w kabarecie Rycerzy Trzech:
Oj nie dobrze panowie,nie dobrze!

Nie dosc,ze nasz ukochany kraj ,rzadzony przez jeszcze bardziej ukochana partie milosci
zostal zaatakowany z ladu,morza i powietrza przez nieznana organizacje terrorystyczna,
to do tego doszla jeszcze blokada, jakze potrzebnego przekazu poprawnosci ,z ktorym
nasi wybitni intelektualisci probowali dotrzec do spoleczenstwa miast i wsi.
Najblizszy przyjaciel Bredzislawa ,filozof i bilgorajski cham w jednej osobie ,zostal wygwizdany w centrum Kielc przez grupe faszystow i musial salwowac sie ucieczka.
Co za czasy? Zeby zwykly ,pospolity cham i lachudra nie mogl swobodnie przemawiac na ulicach naszych miast.Zgroza.

pati muzia

27-06-2013 21:53

jasta koledzy znowu dali plame
interia360.pl/polska/artykul/skandal-z-b..._source=www.wykop.pl
działających w Polsce służb specjalnych (we współpracy z policją) zorganizowała tak zwaną „ustawkę”, czyli zaaranżowała zadymę na państwowym uniwersytecie!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok