Zawartość Norwegii w norweskim jedzeniu
Mniej niż 40% żywności w Norwegii jest żywnością norweską. Co to oznacza?
Kiepska samowystarczalność żywnościowa
Według raportu Departamentu ds. zdrowia (Helsedirektoratet) zatytułowanego "Rozwój norweskiej żywności" («Utviklingen i norsk kosthold») w roku 2013 mniej niż 40% konsumowanej w Norwegii żywności stanowiła żywność oparta o rodzime surowce. W stosunku do roku poprzedniego, 2012, nastąpił spadek o 5%. Osiągnięto tym samym najniższy stopień samowystarczalności żywnościowej od wielu dziesiątków lat.
Szemrane statystyki?
Departament wskazuje również, że w ciągu ostatnich lat rozwój przebiegał w zasadzie jednokierunkowo, tj. udział norweskiej żywności w rynku malał, natomiast ubiegłoroczny spadek miał głównie związek z mniejszą produkcją zbóż w Norwegii, spowodowaną słabymi plonami i niską jakością ziarna.
Fot. Bergadder/Pixabay.com |
Raport Departamentu ds. zdrowia nie mówi natomiast nic na temat tego, jak bardzo obniżyłby się w statystykach stopień samowystarczalności żywnościowej kraju fiordów, gdyby uwzględnić w wyliczeniach import surowców na pasze dla ryb hodowlanych, którego udział wynosi ponad 80%.
Potrzebne działania
Rzeczniczka Chrześcijańskiej Partii Ludowej ds. polityki gospodarczej, Line Henriette Hjemdal, uważa, że minister rolnictwa, Sylvi Listhaug (Frp) musi podjąć jakieś działania w tej sprawie.
- To alarmujące dane, stojące w sprzeczności z intencjami Stortingu. Pokazują one bardzo wyraźnie, że musimy wykorzystać całą ziemię uprawną i wszystkie dostępne zasoby w celu zwiększenia rodzimej produkcji żywności. Oczekuję, że pani minister podejdzie do tych danych poważnie i że wspólnie podejmiemy właściwe kroki, by zapewnić wzrost produkcji rolnej.
Sylvi Listhaug. Fot. Landbruks- og matdepartamentet/Flickr.com |
Sylvi Listhaug nie chce komentować sprawy, podkreśla jednak, że celem rządu jest uzyskanie jak największego poziomu samowystarczalności żywnościowej Norwegii na wypadek wojny lub innego kryzysu.
- Polityka rolna musi przyczyniać się do zwiększenia produkcji żywności - deklaruje minister.
Źródło: NTB, Dagens Næringsliv
Zdjęcie nagłówkowe: Silar/Wikipedia
To może Cię zainteresować
28-02-2014 20:46
0
0
Zgłoś
28-02-2014 19:23
0
0
Zgłoś
28-02-2014 19:07
1
0
Zgłoś
28-02-2014 18:40
0
-1
Zgłoś
28-02-2014 18:28
0
-2
Zgłoś
28-02-2014 08:42
0
0
Zgłoś
28-02-2014 05:59
0
-1
Zgłoś
28-02-2014 00:16
0
0
Zgłoś
27-02-2014 21:21
0
-2
Zgłoś