Zaostrzenie kontroli mięsa z Certyfikatem Halal

Islamska Rada Norwegii twierdzi, że duża ilość mięsa sprzedawanego z certyfikacją halal, jest oznaczona błędnie lub pochodzi z przemytu. Mattilsynet (Norwegian Food Safety Autority) zapowiada kontrole w całej Norwegii, by sprawdzić, czy konsumenci otrzymują produkt, za który płacą.
Halal
Halal to islamskie określenie wszystkiego, co jest dozwolone w świetle szariatu. Słowo halal, w kulturze zachodniej, znane jest szerzej jako sposób odżywiania się muzułmanów. Dietę można porównać np. do żydowskiej koszerności.
W krajach muzułmańskich także ubój zwierząt musi odbywać się według ściśle określonych reguł „halal", które dyktuje Koran. Według Świętej Księgi, uboju dokonuje tylko muzułmanin, wypowiadając przy tym odpowiednią formułę. Zwierzę powinno być zwrócone w kierunku miejsca kultu - Mekki.

wikipedia.org
Nadchodzi era kontroli
Od nowego roku, Mattilsynet, w ścisłej współpracy z Islamską Radą, rozpocznie w całej Norwegii kontrole mięsa oznaczonego Certyfikacją Halal. Dla muzułmanów ubój zgodny z zasadami Koranu jest bardzo ważny. W praktyce jednak, jedyna różnica między zwykłym mięsem a mięsem halal jest taka, że to drugie, podczas procesu uboju, jest błogosławione przez upoważnionego do tego muzułmanina.
Islamska Rada Norwegii jest bardzo zadowolona z faktu, że otrzymuje pomoc w weryfikacji kupowanych produktów mięsnych. Sekretarz Generalny Rady, Mehtab Afsar, mówi NRK, że należy oczyścić i wyjaśnić sytuację. Certyfikat ma oznaczać zgodność ze wszystkimi zasadami, a nie czyjś wymysł i oszutwo.

Zwiększenie popytu na Halal
Według największego norweskiego dostawcy mięsa (Nortura), popyt na produkty halal znacznie wzrasta. Tylko w 2012 roku sprzedano około 900 ton mięsa, a w trzech pierwszych kwartałach roku 2013 - 950 ton.
Islmska Rada Norwegii przygotowała własne wytyczne dotyczące wprowadzania wyrobów mięsny na rynek muzułmański. Dodatkowo ustalili, że poza zasadą odpowiedniego uboju, mięso ma pochodzić tylko od norweskich producentów. Afsar stwierdził także, że pomimo coraz lepszego oznakowania produktów, pozostała do przebycia jeszcze bardzo długa droga.

printscreen: nrk.no, foto: Iram Ansari / NRK
Oby kontrole odstraszyły fałszerzy
W Centrum Mięsnym Oslo położonym w Grønland sprzedaje się mięso halal "spod lady". Kierownik zmiany, Salman Sherifi Sakizi, jest zadowolony z zapowiadanego zaostrzenia kontroli. Sam miał już do czynienia z oszustami, teraz ma nadzieję, że kontrole pozwolą na wyeliminowanie z rynku przedsiębiorców, którzy graja nieczysto. Z entuzjazmem stwierdza także, że z pomocą Mattilsynet, producenci będa w stanie zapewnić klientów o dobrej jakości mięsa. Dzięki temu, kupujący będą w 100% pewni, że kupują halal.
Źródła: nrk.no / wikipedia.org
Zdjęcie frontowe: printscreen z nrk.no
To może Cię zainteresować
30-11-2013 21:15
0
-2
Zgłoś
30-11-2013 20:31
0
-1
Zgłoś
30-11-2013 08:51
0
0
Zgłoś
30-11-2013 08:47
1
0
Zgłoś
30-11-2013 08:45
0
0
Zgłoś
30-11-2013 07:48
0
0
Zgłoś
30-11-2013 01:45
1
0
Zgłoś