Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytelnia

Za dużo cynamonu w kanelboller...

Redakcja

04 stycznia 2014 05:00

Udostępnij
na Facebooku
3
Za dużo cynamonu w kanelboller...



Nowa dyrektywa Unii Europejskiej ma ograniczyć ilość cynamonu w norweskich cynamonowych bułeczkach pisze gazeta Bergens Tidende.

Cynamon zawiera kumarynę, która w dużych ilościach może być szkodliwa dla wątroby. Unia ustaliła, że poziom tej substancji może wynosić maksymalnie 15 miligramów na kilogram wypieku. Te zasady obejmą również norweskie kanelboller.

buleczki
foto: mobil.dn.no


– Rozporządzenie stało się już częścią porozumienia Europejskiego Obszaru Gospodarczego, jest zatem wiążące również dla Norwegii – potwierdza Halvard Haukeland Fredriksen z Uniwersytetu w Bergen. Również Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, potwierdza, że nowe zasady narzucone przez Unię Europejską będą funkcjonowały w kraju.


Brzmi niedorzecznie?

Bernt Lie-Nielsen, piekarz prowadzący sieć najsłynniejszych cukierni w Bergen jest bardzo zdziwiony takim pomysłem.
 – Nigdy w życiu nie słyszałem czegoś podobnego. To brzmi zupełnie absurdalnie – mówi Lie-Nielsen.

cynamon
foto: wikimedia.org

 Norwegia ma jednak jeszcze szansę na przechytrzenie cynamonowych restrykcji. Szwecji udało się wynegocjować wyjątki od nowej dyrektywy. Argumentem było to, że kanelboller są częścią kulinarnej skandynawskiej tradycji. W takim wypadku można liczyć na złagodzenie przepisów. Jednak w Danii, piekarze próbowali tej samej argumentacji, ale nie mieli tyle szczęścia co Szwedzi. Tam nowa dyrektywa Unii Europejskiej weszła w życie w całości. Duński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uzasadnił swoją decyzję tym, że kanelboller można kupić przez cały rok, a zatem nie może być określany jako produkt sezonowy bądź tradycyjny – donosi Bergens Tidende.



źródło: mobil.dn.no
źródło zdjęcia frontowego: flickr.com


Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Brudny Harry

05-01-2014 01:25

Konrad Karecki

04-01-2014 22:59

Zgadzam sie z Markiem UE to banda faszystow, prawdziwych faszystow. Spadkobiercy Hitlera i Mussoliniego

Marek w

04-01-2014 19:05

Banda biurokratow co nie Maja co robic niech sobie w dup..... pogrzebia a nie co mamy jesc i ile

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok