Za dużo cynamonu w kanelboller...

Nowa dyrektywa Unii Europejskiej ma ograniczyć ilość cynamonu w norweskich cynamonowych bułeczkach pisze gazeta Bergens Tidende.
Cynamon zawiera kumarynę, która w dużych ilościach może być szkodliwa dla wątroby. Unia ustaliła, że poziom tej substancji może wynosić maksymalnie 15 miligramów na kilogram wypieku. Te zasady obejmą również norweskie kanelboller.

foto: mobil.dn.no
– Rozporządzenie stało się już częścią porozumienia Europejskiego Obszaru Gospodarczego, jest zatem wiążące również dla Norwegii – potwierdza Halvard Haukeland Fredriksen z Uniwersytetu w Bergen. Również Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, potwierdza, że nowe zasady narzucone przez Unię Europejską będą funkcjonowały w kraju.
Brzmi niedorzecznie?
Bernt Lie-Nielsen, piekarz prowadzący sieć najsłynniejszych cukierni w Bergen jest bardzo zdziwiony takim pomysłem.
– Nigdy w życiu nie słyszałem czegoś podobnego. To brzmi zupełnie absurdalnie – mówi Lie-Nielsen.

źródło: mobil.dn.no
źródło zdjęcia frontowego: flickr.com
To może Cię zainteresować
05-01-2014 01:25
0
0
Zgłoś
04-01-2014 22:59
0
0
Zgłoś
04-01-2014 19:05
1
0
Zgłoś