Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

2
Ulubiona jesienna potrawka Norwegów - finnbiff

 
 foto: godt.no
Nie od dziś wiadomo, że w norweskie "kulinarne ikony" to nie tylko łosoś czy dorsz. Mięso renifera jest bardzo lubiane, zwłaszcza w postaci klasycznej potrawki finnbiff. Wielu Norwegów uwielbia jeść finnbiff razem z tłuczonymi ziemniakami (potetmos) i konfiturą z borówek.





Składniki na 6 osób

2 paczki zamrożonych reindyrskav (małe, cieniutkie kawałki mięsa renifera)

500g kurek

2 cebule

200g pieczarek

200g bekonu

500g małych ziemniaków

5 dużych marchewek
1 opakowanie crème fraîche

100ml wody

3 łyżki brązowego sera (prim)

100ml czerwonego wina

tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże), sól i pieprz

garstka suchych porzeczek lub borówek


Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź mięso w lodówce przez parę godzin, wylej wodę z mrożenia. Pokrój bekon w kosteczkę. Zanim zaczniesz smażyć, przygotuj warzywa.

  2. Pokrój cebulę w grube kawałki, oskrob marchewkę i pokrój w duże słupki, ziemniaki też obierz i pokrój w ćwiartki. Wypłucz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki w razie potrzeby. Przygotuj patelnię i garnek z grubym dnem.

  3. Zacznij od podsmażenia cebuli i boczku na maśle. Przerzuć do garnka i postaw na małym ogniu. Dodaj czerwone wino.

  4. Następnie usmaż mięso (podziel na trzy części) i smaż po kolei. Przełóż do garnka. Pamiętaj by od czasu do czasu zamieszać w garnku. Podsmaż grzyby na suchej patelni aż puszczą sok, dodaj wtedy trochę masła i zioła z solą i pieprzem. Przełóż do garnka.

  5. Dodaj ziemniaki i marchewkę. Dolej wodę, prim i creme fraiche. Ha i vannet, prim eller brunost og creme fraiche. Możesz dodać trochę suchych porzeczek albo borówek.

  6. Zagotuj potrawkę i gotuj na małym ogniu pod przykrywką przez ok. 20 minut. Potem gotuj jeszcze 10 minut bez przykrywki, aby potrawka zgęstniała.

Wielu Norwegów uwielbia jeść finnbiff razem z tłuczonymi ziemniakami (potetmos) i konfiturą z borówek. W tym przepisie już są ziemniaki, więc proponuję warzywa na parze – marchewka, kalafior i brokuły. Finnbiff bardzo dobrze skomponuje się z popularną w Polsce kaszą gryczaną. Do tego surówka z selera i jesienna uczta gotowa.

Smacznego!

finnnnbifffff.jpg
foto: matprat.no

 


Źródło: godt.no

Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


pati muzia

15-10-2013 19:11

no wina ma byc litry
i ziemniakow duzo

a m

15-10-2013 18:48

Mam pytanko czy te ilosci wagowe sa poprawne bo tak jakos mi nie pasuja do calosci?

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok