
foto: godt.no |
Składniki na 6 osób
2 paczki zamrożonych reindyrskav (małe, cieniutkie kawałki mięsa renifera)
500g kurek
2 cebule
200g pieczarek
200g bekonu
500g małych ziemniaków
5 dużych marchewek
1 opakowanie crème fraîche
100ml wody
3 łyżki brązowego sera (prim)
100ml czerwonego wina
tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże), sól i pieprz
garstka suchych porzeczek lub borówek
Sposób przygotowania:
-
Rozmroź mięso w lodówce przez parę godzin, wylej wodę z mrożenia. Pokrój bekon w kosteczkę. Zanim zaczniesz smażyć, przygotuj warzywa.
-
Pokrój cebulę w grube kawałki, oskrob marchewkę i pokrój w duże słupki, ziemniaki też obierz i pokrój w ćwiartki. Wypłucz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki w razie potrzeby. Przygotuj patelnię i garnek z grubym dnem.
-
Zacznij od podsmażenia cebuli i boczku na maśle. Przerzuć do garnka i postaw na małym ogniu. Dodaj czerwone wino.
-
Następnie usmaż mięso (podziel na trzy części) i smaż po kolei. Przełóż do garnka. Pamiętaj by od czasu do czasu zamieszać w garnku. Podsmaż grzyby na suchej patelni aż puszczą sok, dodaj wtedy trochę masła i zioła z solą i pieprzem. Przełóż do garnka.
-
Dodaj ziemniaki i marchewkę. Dolej wodę, prim i creme fraiche. Ha i vannet, prim eller brunost og creme fraiche. Możesz dodać trochę suchych porzeczek albo borówek.
-
Zagotuj potrawkę i gotuj na małym ogniu pod przykrywką przez ok. 20 minut. Potem gotuj jeszcze 10 minut bez przykrywki, aby potrawka zgęstniała.
Wielu Norwegów uwielbia jeść finnbiff razem z tłuczonymi ziemniakami (potetmos) i konfiturą z borówek. W tym przepisie już są ziemniaki, więc proponuję warzywa na parze – marchewka, kalafior i brokuły. Finnbiff bardzo dobrze skomponuje się z popularną w Polsce kaszą gryczaną. Do tego surówka z selera i jesienna uczta gotowa.
Smacznego!

Źródło: godt.no
To może Cię zainteresować
15-10-2013 19:11
0
0
Zgłoś
15-10-2013 18:48
0
0
Zgłoś