Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

2
Smaki Norwegii – viltsaus

 
 Viltsaus, źródło: www.matprat.no
Jesień idzie, nie ma na to rady, jak napisał kiedyś Andrzej Waligórski. A w deszczowy jesienny dzień nie ma to jak dobre mięsiwo. Do mięsiwa zaś, zwłaszcza tego dzikiego, idealnie pasuje bardzo popularny wśród Norwegów viltsaus.

Składniki (6 porcji):

200 g świeżych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła do smażenia
0,4 l bulionu (najlepiej z dziczyzny)
5 jagód jałowca
0,5 l śmietany
2 łyżki dżemu lub galaretki z czarnej porzeczki
100 g brązowego sera
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Grzyby i cebulę pokroić w łódeczki. Wrzucić wszystko wraz z masłem na nagrzaną patelnię. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do momentu, aż połowa bulionu odparuje. Dodać śmietanę, miażdżone jagody jałowca i ser. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Dodać dżem/galaretkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z www.matprat.no
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


don wasyl

10-10-2013 06:33

Ach...juz sie poprawiam - Smarki norwegii!!

Zofia Demianiuk

09-10-2013 22:10

@donwasyl
Naprawde tylko na takie prymitywne komentarze stac cie? Szkoda...

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok