Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Smaki Norwegii – tilslørte bondepiker

 
Jako że ostatnimi czasy w sklepach i na targowiskach zaczyna się pojawiać coraz więcej jabłek (no i przy okazji dlatego, że jedna z naszych redaktorek ma dziś urodziny) przedstawiamy pomysł na popularny w Norwegii deser – „zawoalowane wiejskie dziewczęta”.


Składniki (4 porcje):

1 kg jabłek
100 ml wody

0.5 laski wanilii

Szklanka cukru

3 łyżki masła

2,5 szklanki grzanek/ kawałków suszonego chleba / ciastek owsianych

0.5 szklanki cukru

Mielony cynamon

400 ml kremowej śmietanki


Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w duże kawałki.

Zagotować wodę z przeciętą laską wanilii, dodać jabłka. Gotować bez mieszania, aż zrobią się miękkie. Rozgotować je na mus, regularnie mieszając. Dosłodzić do smaku. Schłodzić. Do gotowego musu można dodać malutkie kawałki jabłka.

Okruszki:
Jeśli używamy chleba, należy go zetrzeć, jeśli sucharków lub ciastek owsianych, należy skruszyć je w blenderze.
Rozpuścić masło na patelni, wrzucić na patelnię okruszki z cukrem i ew. cynamonem i podsmażać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż nabiorą karmelowej barwy. Wyłożyć na papierowe ręczniki, odsączyć, ostudzić.


Krem
Ubić śmietanę niemal na sztywno.


Podanie:
Ułożyć okruszki, mus i bitą śmietanę warstwami w szklance lub miseczce. Udekorować z wierzchu okruszkami. Podawać zaraz po przyrządzeniu.


Przepis pochodzi z www.dinmat.no.
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok