
Składniki (4 porcje):
1 kg jabłek
100 ml wody
0.5 laski wanilii
Szklanka cukru
3 łyżki masła
2,5 szklanki grzanek/ kawałków suszonego chleba / ciastek owsianych
0.5 szklanki cukru
Mielony cynamon
400 ml kremowej śmietanki
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w duże kawałki.
Zagotować wodę z przeciętą laską wanilii, dodać jabłka. Gotować bez mieszania, aż zrobią się miękkie. Rozgotować je na mus, regularnie mieszając. Dosłodzić do smaku. Schłodzić. Do gotowego musu można dodać malutkie kawałki jabłka.
Okruszki:
Jeśli używamy chleba, należy go zetrzeć, jeśli sucharków lub ciastek owsianych, należy skruszyć je w blenderze.
Rozpuścić masło na patelni, wrzucić na patelnię okruszki z cukrem i ew. cynamonem i podsmażać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż nabiorą karmelowej barwy. Wyłożyć na papierowe ręczniki, odsączyć, ostudzić.
Krem
Ubić śmietanę niemal na sztywno.
Podanie:
Ułożyć okruszki, mus i bitą śmietanę warstwami w szklance lub miseczce. Udekorować z wierzchu okruszkami. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Przepis pochodzi z www.dinmat.no.
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
1