2

Surstek, foto: matoppskrift.no |
Składniki (dla 4 osób):
1 kg mięsa baraniego, wołowego lub mięsa renifera (co kto ma pod ręką, mięso łosia lub wieloryba też się nada)
1 l kefiru
1 cebula
2 łyżki masła
600 ml mleka
2 listki laurowe
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
200 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
kwaśne mleko
sól, pieprz mielony
Umyte i oczyszczone mięso włożyć do plastikowego pojemnika i zalać kwaśnym mlekiem tak, by było w całości przykryte (aby zawartość nie wypłynęła na wierzch, można ją delikatnie docisnąć). Szczelnie zamknąć pojemnik i pozostawić w lodówce przez 5-7 dni, codziennie przewracając zawartość.
Wypłukać i wysuszyć mięso. Przyrumienić je na maśle z pokrojoną w łódeczki cebulą. Przyprawić solą, dodać gotowane mleko, pieprz i listki laurowe. Zostawić na małym ogniu do chwili, aż temperatura mięsa osiągnie ok. 70° C.
Wyjąć mięso i zapakować w folię aluminiową do czasu przygotowania sosu.
Wymieszać mąkę ze śmietaną i powoli wlać do pozostałego w garnku płynu, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami, np. marchewką lub szparagami. Często do surstek podaje się także żurawiny.
Przepis pochodzi z www.matoppskrift.no.
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
6
07-11-2013 07:09
0
-1
Zgłoś
06-11-2013 17:57
0
-1
Zgłoś