16

foto: wikipedia |
Szwedzki potentat żywnościowy Findus wycofał ze sklepów dużą część lasagne bolognese po tym, jak odkryto, że 60-99% mięsa, które zostało użyte do jej przygotowania, zawierało DNA konia.
Zdaniem Findusa to francuska firma Cimogiel, jeden z jego podwykonawców, dostarczała mielone mięso z dodatkiem koniny i to już od sierpnia ubiegłego roku. Francuzi oddalają od siebie winę i obarczają nią swojego podwykonawcę, Spanghero, który kupował mięso między innymi z Rumunii.
Mniej więcej 20 miesięcy temu, ta firma została mocno dotknięta przez duży skandal dotyczący oszust związanych z żywnością.
Puste norweskie zamrażarki
Comigel dostarczał gotowe dania do szeregu norweskich sklepów. Zdaniem Nettavisen, NorgesGruppen zdecydowało się przed weekendem wstrzymać sprzedaż swojej lazanii First-Price, Ica zrobiła to samo w markecie Delish, Rema 1000 wycofała Lasagne Bolognese (bez logo), natomiast Coop wstrzymał sprzedaż swojego Xtra. Wszyscy sprzedawcy podkreślają jednak, że zrobili to tylko i wyłącznie ze względów bezpieczeństwa i aby być po „pewnej stronie”. Nie ma żadnych dowodów na to, że niebezpieczne mięso trafiło do Norwegii.
Norweskie mięso w Norwegii
Burger King zdecydował w styczniu o zniszczeniu 10 milionów burgerów wołowych, gdy okazało się, że w produkcie zawarta jest konina. Burgery były produkowane przez irlandzką fabrykę Silvercest i sprzedawane do Anglii, Irlandii i Danii.
- W Danii zmieniliśmy dostawcę na szwedzką firmę, która także obsługuje rynek lokalny. Ponieważ Norwegia nie jest członkiem UE, używamy tylko norweskiej wołowiny, mówi szef marketingu i komunikacji Burger Kinga, Sven Hars, dla Aftenposten.
Zapowiedziane dochodzenie
Zdaniem francuskiego ministra żywności, Benoit Hamon, duża ilość podejrzanego mięsa może prowadzić z powrotem do Rumunii. Nie waha się nazwać tej sytuacji „międzynarodowym spiskiem”.
- Mogę zapewnić, że bez względu na to czy to działanie okażą się świadome czy wynikające z lekceważenia bądź ignorancji, z pewnością zostaną wyciągnięte konsekwencje, mówi Hamon dla francuskiej stacji telewizyjnej.
Także brytyjski premier, David Camern, jest zszokowany:
- To przerażająca historia i absolutnie nieakceptowalna, powiedział Cameron dla Daily Mail.
Źródło strachu
Konina jest popularnym mięsem w niektórych krajach, cenionym ze względu na swój lekko słodki smak. Powodem dla którego cała sprawa stała się aż tak wielkim skandalem jest fakt, że to mięso nie zostało zbadane pod kątem zawartości resztek lekarstw i innych środków podawanych koniom, dlatego może być bardzo niebezpieczne dla ludzi.
Źródło: Aftenposten
Reklama
To może Cię zainteresować
5
23-02-2013 14:59
0
0
Zgłoś
15-02-2013 08:34
0
0
Zgłoś
14-02-2013 19:49
0
0
Zgłoś
12-02-2013 18:49
0
0
Zgłoś
12-02-2013 15:49
0
0
Zgłoś
11-02-2013 21:36
0
0
Zgłoś
11-02-2013 20:42
1
0
Zgłoś
11-02-2013 19:36
0
0
Zgłoś
11-02-2013 18:57
0
-1
Zgłoś